Sosyal Medya

Kürsü

Serdar Turgut- Amerika'nın Ortadoğu stratejik işbirliği manevraları

Serdar Turgut- Habertürk



Amerikan DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo Ä°ran’a karşı bölgede bir koalisyon oluÅŸturabilmek için Körfez Ülkeleri temsilcileri ile BirleÅŸmiÅŸ Milletler’de temaslar yapıyor.
 
Buna paralel olarak Suudi Prens Muhammed bin Salman’ın Kuveyt'e yaptığı ziyaret de Washington’da yakından izleniyor.
Kuveyt bir süredir Katar ile yaÅŸanmakta olan krizin çözümü için uÄŸraşıyor. Suudi Arabistan, kendi 13 maddelik koÅŸulları kabul edilmezse soruna farklı çözüm bulunmasına karşı olduÄŸunu her fırsata Washington’a iletiyor.
 
BÄ°Z BEKLERÄ°Z
 
Suudi Arabistan DışiÅŸleri Bakanı, Council on Foreign Relations kuruluÅŸunda yaptığı konuÅŸmada bunu açıkça ifade etti ve "Beklemeye sabrımız var, gerekirse 50 yıl bile bekleyebiliriz" dedi.
 
ABD ise Ä°ran konusunda aceleci çünkü Ä°srail durmadan bastırıyor. 
 
Netanyahu, Ä°ran’ın gizli bir atom bombası yapım merkezi olduÄŸunu, açık adresiyle birlikte, söyleyince Amerika üzerindeki Ä°ran’a karşı hareket etmesi baskısı daha da arttı.
 
ABD, Körfez Ülkeleri teÅŸkilatı dışında Ürdün ve Mısır'la da çalışıp onları da Ä°ran’a karşı koalisyonun içine aktif biçimde dahil etmeye çslışıyor. Ä°srail zaten Mısır'la Akdeniz'deki doÄŸalgaz kaynakları konusunda ABD’nin de aktif desteÄŸiyle iÅŸbirliÄŸi içinde. 
 
ORTADOĞU STRATEJİK İŞBİRLİĞİ
 
DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert Amerika’nın bölgede yeni bir OrtadoÄŸu stratejik iÅŸbirliÄŸi oluÅŸturmak çalışması içinde bulunduÄŸunu açıkladı.
Bunun Ä°srail ve Suudi Araistan'ın çıkarlarını kolayacak bir stratejik ortaklık olacağı biliniyor. Amerika, bu giriÅŸme Türkiye’nin tepkisinin nasıl olacağını ÅŸu anda açıkça göremiyor ama Türkiye’nin bu geliÅŸmeden fazla hoÅŸlanmyacağı da tahmin ediliyor.
 
Anlayacağınız bölgemizin yakında huzura kavuÅŸması bu atılan adımlar nedeniyle pek mümkün gözükmüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.