Sosyal Medya

Güncel

Petrol fiyatları 100 doları buldu Dünya ekonomisi nasıl etkilenecek?

Küresel anlamda başlayan ticaret savaşları petrol fiyatlarında da kendini gösterdi. Petrol fiyatlarının 100 doları bulması dünya ekonomisi için ne anlama geliyor?



BBC Türkçe'de yer alan habere göre;
 
Ham petrolün varil fiyatı, üçüncü çeyrekte yüzde 4,1 yükselerek 82,72 dolara ulaÅŸtı. Bu son dört yılın en yüksek seviyesi demek.
 
Ham petrolün varil fiyatı yılın başından beri yüzde 24 yükselmiÅŸ durumda.
 
ABD tipi ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise yılın başından beri yüzde 21 yükselerek 73 dolar seviyesine kadar ulaÅŸtı.
 
ABD'nin Ä°ran'a uygulama kararı aldığı yeni yaptırımların devreye girmesi için son tarih 4 Kasım.
 
Böylece Ä°ran'ın petrol arzında ciddi düÅŸüÅŸler yaÅŸanabilir.
 
O yüzden petrol fiyatlarının bu tarihten sonra daha çok yükselmesi bekleniyor.
 
Petrol Ä°hraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimi aynı tutma kararı alması yatırımcıların petrol fiyatlarının yükseleceÄŸini tahmin etmesine yol açıyor.
 
Venezuela'da da petrol üretiminin sekteye uÄŸraması yakın zamanda petrol arzında azalmaların yaÅŸanmasına yol açabilir.
 
Her ne kadar Suudi Arabistan, Ä°ran'ın petrol piyasasında yaratacağı düÅŸüÅŸü kapatabileceÄŸini söylese de bazı analistler son zamanlarda halihazırda Ä°ran tarafında arzın azaldığına ve büyük tedarikçilerin üretimi artırdığına iÅŸaret ediyor; bu yüzden petrol yedek kapasitesinin düÅŸtüÄŸünü söylüyor.
 
Tüm bu sebeplerle petrol fiyatlarının Ocak ayında 100 doları bulacağına dair analist tahminleri güçlenmiÅŸ vaziyette.
 
Peki petrol fiyatlarının tekrar 100 dolar seviyesine çıkması dünya ekonomisi için ne anlama gelir?
 
ABD merkezli ekonomi haberleri ajansı Bloomberg, son haberinde bu soruya yanıt verdi.
 
1. Dünya ekonomisinin büyümesi için ne anlama gelir?
Yükselen petrol fiyatları, hanehalkı gelirini ve tüketim harcamalarını vurabilir.
 
Özellikle Avrupa'daki birçok ülkenin petrol ithalatçısı olduÄŸu düÅŸünülürse bu bölgenin kırılgan olduÄŸunu söyleyebiliriz.
 
Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'de de enflasyon yukarı doÄŸru gidebilir.
 
Kuzey yarıkürede kış mevsiminin baÅŸlamasıyla beraber tüketiciler enerji kaynaklarını masraflarını düÅŸük tutmak amacıyla biyoyakıt ya da doÄŸalgaza çevirebilir.
 
Ancak ekonomistler, küresel ekonominin zarar görmesi için petrol fiyatlarının 100 doların üzerine çıkması gerektiÄŸini söylüyor. DiÄŸer yandan doların sürekli deÄŸer kazanması, petrol fiyatlarının dolarla ödenmesi yüzünden çok da yardımcı olmuyor.
 
Bloomberg'in araÅŸtırmalarına göre her ne kadar petrol fiyatlarının yükselmesi küresel ekonomik büyümeye zarar verse de bunun etkilerinin 2011 yılındaki kadar ağır olması beklenmiyor.
 
Ekonomist Jamie Murray ve meslektaÅŸlarının araÅŸtırmasına göre kaya gazı devrimi, enerji yoÄŸunluÄŸunun azalması ve halihazırdaki yüksek fiyat seviyeleri bunda rol oynuyor.
 
2. Yüksek petrol fiyatlarından kim kazançlı çıkar?
Petrol üreticisi olan çoÄŸu ülkenin iÅŸine yarar.
 
Genellikle büyük petrol üreticisi ülkeler, geliÅŸmekte olan piyasalar kategorisinde yer alıyor.
 
2016 yılı verilerine göre Suudi Arabistan ekonomisinin yüzde 21'ini petrol gelirleri oluÅŸturuyor.
 
Bu Rusya'da petrolün oynadığı rolün iki katı demek.
 
Daha sonra bu iÅŸten en kazançlı çıkan ülkeler Nijerya ve Kolombiya olacaktır.
 
Petrol gelirlerinin artması, bu ülkelerin bütçe ve cari açıklarını toparlamalarını, hükümetlerin harcamalarını artırmasını saÄŸlar.
 
3. Kim kaybeder?
Bloomberg'e göre Hindistan, Çin, Tayvan, Åžili, Türkiye, Mısır ve Ukrayna en büyük darbeyi alacak ülkeler olur.
 
Petrol için daha çok para ödemek zorunda kalmaları, bu ülkelerin cari açıklarını büyüteceÄŸi gibi Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artırımları karşısında daha kırılgan bir yapıya bürünmelerine yol açar.
 
Bazı kazananlar kayıp da yaÅŸayabilir: Avrupa'nın en büyük petrol üreticisi olan Norveç'in merkez bankası guvernörü Oystein Olsen, sektörün karı artırmak adına bütçede doÄŸacak açıklardan gözünü kaçırması halinde zarara düÅŸebileceÄŸini söylüyor.
 
4. Dünyanın en büyük ekonomisi için ne anlama gelir?
Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'de kaya gazı üretiminde yaÅŸanan artış sayesinde, yükselen petrol fiyatlarının daha küçük bir sarsıntı yaratması bekleniyor.
 
ABD'de petrol ithalatına bağımlılığın azalması sektör düzeyinde olumlu olsa da yoksul olan hanehalkları pompa fiyatları düzeyinde kayıp yaÅŸayabilir.
 
En yüksek seviyede geliri olanlara göre yoksul hanehalklarının gelirlerinin çok daha büyük bir oranı benzin fiyatlarına gidiyor.
 
5. Dünya çapında enflasyonun yükselmesine yol açar mı?
Enerji fiyatları genelde tüketici fiyat endekslerinde önemli bir ağırlığa sahiptir. Bu yüzden merkez bankaları, enerji fiyatlarında oynaklığın düÅŸük olması yönünde konsantre olur.
 
Ancak petrol fiyatlarındaki önemli bir artış, eÄŸer hesaplamalara ulaşım ve kamu hizmetleri kaleminden girerse genel olarak enflasyonda daha uzun süreye yayılan bir artışa iÅŸaret edebilir.
 
6. Merkez bankaları için ne anlama gelir?
EÄŸer petrol fiyatlarındaki yükseliÅŸ enflasyonun artmasına yol açarsa, merkez bankalarının gevÅŸek para politikalarını yürütmesi için pek bir sebepleri kalmaz.
 
Hindistan'daki merkez bankası yetkilileri, ülkenin en büyük ithalat kalemi olan petrol fiyatlarındaki yükseliÅŸe halihazırda dikkati çekmiÅŸti.
 
Tayland, Endonezya, Filipinler ve Güney Afrika gibi ülkelerde para politikasının daha hızlı bir ÅŸekilde sıkılaÅŸmasına yol açabilir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.