Sosyal Medya

Güncel

Trump'ın Filistin konusunda kafası karışık

ABD Başkanı Trump, Filistin-İsrail sorununda tam olarak ne istediğini bilmediğini ortaya koydu. Trump, önceki gün yaptığı açıklamada en büyük hayalinin çift devletli çözüm olduğunu söylerken, daha sonra yaptığı açıklamada ise İsrail'in en büyük hayali olan "tek devletli" çözüme de açık olduğunu kaydetti.



ABD BaÅŸkanı Donald Trump, dün yaptığı açıklamada OrtadoÄŸu barışı için en büyük hayalinin çift devletli çözüm olduÄŸunu belirtirken, daha sonra yaptığı açıklamada ise tek devletli çözüme de açık olduÄŸunu ifade etti. Trump, “ EÄŸer Ä°srail ve Filistin tek devletli çözüm istiyorlarsa, ben kabul ederim. Ä°ki devletli çözüm istiyorlarsa onu da kabul ederim. Onlar mutlu olursa ben de mutlu olurum” dedi.
 
Trump’un bu sözleri Filistinliler için çok da bir anlam ifade etmiyor. Geçen sene aldığı büyükelçiliÄŸin taşınması kararı sonrası, Trump’un karizması Filistin tarafında büyük ölçüde zarar görmüştü.
 
Trump, “Ä°ki devletli çözüm en iyisi olur” demiÅŸti
 
ABD’de baÅŸkanlık koltuÄŸuna oturduktan sonra aldığı tartışmalı kararlarla Ä°srail’e açıktan destek veren Trump, Filistin-Ä°srail meselesinin çözümüne iliÅŸkin dün yaptığı deÄŸerlendirmede, “Sanırım iki devletli çözüm en iyisi olur.” demiÅŸti.
 
Trump, Filistin-Ä°srail meselesinin çözümü için hazırladığı ve “Yüzyılın anlaÅŸması” olarak adlandırılan planın iki veya üç ay içerisinde açıklanacağını belirtti.
 
Filistinlilerin müzakere masasına geri döneceÄŸinin “kesin” olduÄŸunu öne süren Trump, “Ä°srail de diÄŸer taraf için iyi bir ÅŸeyler yapmalı.” diyerek Tel Aviv yönetiminin de sorunun çözümü için taviz vermesi gerektiÄŸi imasında bulundu.
 
Müzakereler konusunda önemli yol kat edildiÄŸini ve Ä°srail yönetimi ile Filistin yönetiminin bir ÅŸeyler yapmak istediÄŸini dile getiren Trump, “Yakında hızlı bir ÅŸekilde harekete geçmeye baÅŸlayacağız.” diye konuÅŸtu.
 
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Trump'un açıklamasını sürpriz olmadı şeklinde yorumladı.
 
"Yüzyılın anlaşması"
 
Başkan Trump'ın Filistin-İsrail meselesinin çözümü için uzun bir süredir bir plan hazırladığı biliniyor. Planın detayları henüz açıklanmasa da basındaki iddialara göre plan, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün İsrail'e bırakılması, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin büyük bir bölümünün varlığını korumaya devam etmesi gibi İsrail'in lehine olan maddeler içeriyor.
Planda ayrıca İsrail tarafından topraklarından sürülen 5,9 milyondan fazla Filistinli mültecinin evlerine dönmesi konusunun gündeme gelmediği, planın Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkını elinden alacağı öne sürülüyor.
 
Yüzyılın AnlaÅŸmasını, "Yüzyılın tokadı" olarak niteleyen ve plana karşı olduÄŸunu dile getiren Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas, plana iliÅŸkin detayları ele almak isteyen ABD'li yetkililerle görüşmeyi reddetmiÅŸti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.