Sosyal Medya

Güncel

Merkez Bankası'ndan faiz sürprizi

Merkez Bankası GLP borç verme faiz oranını beklentilerin de üzerinde 75 baz puan artırarak yüzde 12.75’ten 13.50’ye yükseltti. Son 8 yılın zirvesine çıkan faiz sonrası dolar ilk etapta 4.03’e kadar gerilese de birkaç dakika sonra 4.11 ile günün en yüksek seviyesini gördü.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) yılın 3’üncü toplantısını gerçekleÅŸtirdi. Ekonomistlerin 50 baz puanlık faiz artırım beklentisinin de üzerine çıkan Merkez Bankası, geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranını 75 baz puan artırarak yüzde 12,75’ten yüzde 13,50’ye yükseltti. Gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 9,25’te ve gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 7,25’te sabit tutan TCMB, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını da (politika faizi) yüzde 8’de bıraktı. Fonlama faizini 13.50’ye yükselten Merkez Bankası böylece bu oranı 2011 yılından bu yana en yüksek seviyeye taşımış oldu. Kurum 2011 senesinden önceki oranı paylaÅŸmıyor. TCMB’nin 75 baz puanlık faiz kararına piyasanın ilk tepkisinde dolar 4.0338’e kadar gerilese de birkaç dakika sonra yönünü yukarı çevirdi ve karar öncesi günün en yüksek seviyesini de geride bırakarak 4,11’i gördü. Kurumdan yapılan duyuruda, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetin gücünü koruduÄŸuna iÅŸaret ettiÄŸi belirtilerek, “İç talep büyümeye devam ederken dış talepteki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir” deÄŸerlendirmesi yapıldı. Enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduÄŸu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışları üzerinde risk oluÅŸturmaya devam ettiÄŸi vurgulanan duyuruda, ÅŸunlar kaydedildi:  Ä°thalat fiyatlarındaki yükseliÅŸ söz konusu riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla ölçülü bir parasal sıkılaÅŸtırma yapılmasına karar vermiÅŸtir. 
 
Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doÄŸrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.  Enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileÅŸme ve hedeflerle uyum saÄŸlanana kadar para politikasındaki sıkı duruÅŸ kararlılıkla sürdürülecektir.  Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diÄŸer unsurlardaki geliÅŸmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaÅŸtırma yapılabilecektir. Karara karşı ekonomistlerin görüşleri ise şöyle:
 
Analist Zeynel Balcı: Merkez bankası faiz kararının döviz kurları üzerindeki etkisi 10-15 dakika sürdü. Çok sınırlı kaldı. Dış piyasalar olumlu olsaydı daha kalıcı etkiler bırakabilirdi. Dövizde yükseliş, borsada düşüş beklentilerinin kırılması için yeterli olmadı. Olması da zordu zaten.
 
Analist Erkin Şahinöz: Ülkedeki herkesin borçlanma maliyetini 0.75 puan artırdı. Merkez ve kur (öncesinde defalarca uyardığımız gibi )faiz artırım öncesindeki düzeyinin üzerinde. Yüksek kur-yüksek faiz. Tebrikler ve teşekkürler Merkez.
 
Alternatifbank Ekonomisti Serdar Åženol: Piyasa beklentilerini karşılayan bir faiz artırımı kararı geldi. TCMB metni genelde aynı kalırken, ithalat fiyatlarındaki artışın fiyatlama davranışlarında olumsuz riskleri artırdığı dile getirildi. TCMB’nin 50 baz puandaki faiz artırımı beklentilerini aÅŸarak 75 baz puanlık artırım yapmasını TL varlıklar için olumlu algılıyoruz. Bununla birlikte, yine de sadeleÅŸme yönündeki beklentilerin bir ölçüde karşılanmadığı görüldü.
 
Ahlatçı Yatırım Menkul Değerler: Kur riskine bağlı tedirginlik bir miktar azaldı; faiz artırım oranı tatmin edici olmasa da merkezin fiyat istikrarına yönelik kayıtsız kalmaması önemli bir ayrıntıydı.
 
PÄ°YASANIN ARKASINDA KALMAK Ä°STEMEDÄ°
 
CM Menkul Kıymetler AraÅŸtırma Uzmanı Enver Erkan: Merkez Bankası piyasaların önünden giderek son günlerde öne çıkardığı ilave sıkılaÅŸtırmayı yaptı, sıkı para politikası duruÅŸunu deÄŸiÅŸtirmedi ve enflasyona odaklı olmaya devam etti. TCMB, BaÅŸkan Çetinkaya’nın son konuÅŸmalarındaki ‘ilave sıkılaÅŸtırma’ söylemini de politika açıklamasında bulundurarak fiyatlama davranışlarını ve enflasyon beklentilerine etkilerini yakından izleyeceÄŸinin de sinyalini vermiÅŸ oldu.
 
Ä°ntegral Yatırım Menkul DeÄŸerler AraÅŸtırma Direktörü Tuncay TurÅŸucu: Karar sonrasında dolar/TL kuru 4.08 seviyesinden 4.04 seviyesine kadar gerilemesinin ardından 4.06 seviyelerinde denge arıyor. Kurdaki harekete bakıldığında piyasalarda 25-50 baz puanlık bir beklenti olduÄŸu ve kararı beklentilerin üzerinde karşıladığı görülüyor. Kurdaki aÅŸağı yönlü seyrin sınırlı kalacağını ancak faiz artırımının oynaklığı azaltarak güveni yükseltebileceÄŸini düşünüyoruz. Bu açıdan TCMB’nin bu adımını cesur bir adım olarak karşılamak mümkün.
 
 QNB Finans Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serdar Pazı: Beklentinin üzerinde artış yapılması ve açıklama metninde de önemli deÄŸiÅŸikliÄŸe gidilmemesi ‘TCMB piyasanın arkasında kalıyor’ algısını az da olsa deÄŸiÅŸtirebilir. Kararın piyasalar üzerindeki kısa vadeli etkisi olumlu olacak. Kur için 4.03 destek konumunda, 4.10 da direnç olarak izlenebilir.
 
QNB Finans Yatırım BaÅŸekonomisti Burak Kanlı: Merkez Bankası’nın piyasa beklentilerinin de üzerindeki faiz kararı olumlu oldu. Fakat önümüzdeki aylarda enflasyon bu seviyede devam ettikçe liradaki deÄŸer kaybı devam edebilir. 4.00 düzeylerine çekilen hatta 4.00 düzeyinin de altına inen bir liranın ardından yıl sonunu yine 4.20´lerde hatta daha da yüksek düzeylerde kapatabiliriz.
 
'BEN YURTDIÅžINDAYKEN ARTIRDILAR'
 
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, AK Parti’nin 5 Nisan’daki Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında faizler konuda uzun süreden beri yaptığı uyarıların dikkate alınmadığını söylese de bu defa Merkez Bankası ErdoÄŸan Türkiye’deyken faizleri artırdı. ErdoÄŸan daha önce yapılan toplantılardan örnek vererek, ÅŸunları söyledi: “Yurtdışına gitmeden önce faizlerle ilgili bir toplantı yaptık. Düşürülmesinden bahsettik. Nurettin Canikli ve Nihat Zeybekci de oradaydı. Sonra ben yurtdışındayken, Merkez Bankası faiz artırdı. Böyle bir ÅŸey olabilir mi? Bağımsızmış... Ä°yi de onların aldığı kararın bedelini biz ödüyoruz. Bir de tek adamlık derler, bu nasıl tek adamlıksa, karar alıyoruz uygulamıyorlar. Benim arkamdan iÅŸ çevirdiler. Ekonomi konusunda bazı arkadaÅŸlarımızın açıklamaları çok yanlış. Ekonomik göstergelere bakıyorsunuz en az 50 gösterge olumlu yönde geliÅŸiyor, ama onlar sıkıntılı olan bir iki baÅŸlık üzerine konuÅŸuyorlar. Bu büyük terbiyesizlik. Ben sürekli faizlerin aÅŸağı çekilmesi konusunda uyarıyorum. Toplantılarda tamam diyorlar, ama aksi yönde faiz düzenlemesi yapıyorlar. Böyle saygısızlık olur mu?” ErdoÄŸan’ın bu sözlerinin üzerine BaÅŸbakan Binali Yıldırım, “Ekonomiyle ilgili tüm gösterge ve öneriler kendi aramızda yapılan toplantılarda her yönüyle deÄŸerlendiriliyor” diyerek, araya girince ErdoÄŸan, “Sadece kendi aramızdaki toplantılarda deÄŸil ki, çıkıp kamuoyu önünde de paylaşıyorlar. Görmedik mi geçen gün yapılan toplantılardaki konuÅŸmaları” sözleriyle tepkisini sürdürdü.
 
EKONOMÄ°NÄ°N VEHAMETÄ° ORTADA
 
CHP Ekonomiden Sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcısı Aykut ErdoÄŸdu, Merkez Bankası’nın “Faizleri düşürün” baskısına raÄŸmen, faizleri artırmak zorunda kaldığını belirterek, “Dövizin düşmemesi ekonomideki vahameti ortaya koyuyor. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ‘Ben yurtdışındayken faizi artırdılar’ dediÄŸi zaman bile Merkez Bankası faizi ancak 50 baz puan artırmıştı. CumhurbaÅŸkanı’nın kameralar önünde ‘faizleri düşürün’ uyarısına raÄŸmen bugün faizi 75 puan artırdı. Çünkü ekonomi dipte, Merkez Bankası’nın elinde faizleri artırmaktan baÅŸka seçenek yok” dedi.
 
GEREĞİNİ YAPTI
 
Ä°ÅŸ Yatırım AraÅŸtırma Bölüm Yönetmeni Muammer KömürcüoÄŸlu da beklentilerin üzerinde faiz artışı gelmesinin piyasaları desteklediÄŸini ancak tepkinin sınırlı olduÄŸunu söyledi. KörcüoÄŸlu, Merkez Bankası’nın gerekeni yaptığını ancak küresel piyasalarda doların deÄŸer kazanmasının Türkiye’deki etkiyi sınırladığını ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.