Sosyal Medya

Dünya

Afrika ülkelerinden teröre karşı 'Sahel Ortak Gücü' toplantısı

G5 Sahel gücü toplantısında Afrika Sahel bölgesindeki terör faaliyetlerine karşı 294 milyon avro fon toplandı ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Moritanya'da "savaş okulu" kurma sözü verdiği belirtildi.



Nijer’in baÅŸkenti Niamey’de, Afrika'nın Sahel bölgesindeki terör gruplarının faaliyetlerini bitirmek için kurulan "G5 Sahel Ortak Gücü" toplantısı yapıldı.

Nijer basınında yer alan haberlere göre, 6 Åžubat tarihinde düzenlenen Niamey'deki toplantıya G5 Sahel Ortak Gücü’nü oluÅŸturan Burkina Faso, Moritanya, Nijer, Çad, Mali’nin devlet baÅŸkanları ve Fransa Savunma Bakanı Florence Parly katıldı.

Bölgede terörle mücadelenin daha etkin hale getirilmesi ana gündemiyle yapılan toplantıda, G5 Sahel güçlerinin bölgede faaliyet gösteren BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) ve Fransa’ya baÄŸlı güçlerle koordinasyonu da ele alındı.

Bu arada G5 Sahel’in dönem baÅŸkanlığı Mali’den Nijer’e geçerken, bu kurumun Genel Sekreterlik görevine de Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin MONUSCO (Demokratik Kongo’daki BM Ä°stikrar Misyonu) temsilcisi Mamame Sambo Sidikou getirildi.

Öte yandan Mali DışiÅŸleri Bakanı Tianmen Hobert Kolibali, yaptığı açıklamada, G5 Sahel’in operasyonlarının mart ayının sonunda tam olarak baÅŸlayacağını söyledi.

Mali Dışışleri Bakanı Tieman Hubert Coulibaly, başkent Bamako'da G5 Sahel ülkeleri (Mali, Çad, Burkina Faso, Nijer ve Moritanya) dışişleri bakanlarıyla yaptığı bir toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Afrika'nın Sahel bölgesinde terör gruplarının faaliyetlerini bitirmek için kurulan ortak güce taahhüt edilen 423 milyon avroluk fonun 294 milyon avroluk bölümünün toplandığını belirten Coulibaly, bu paranın hangi ülkeler tarafından sağlandığına ilişkin bilgi vermedi.

Toplantıda G5 Sahel gücünün operasyonelleştirilmesi ve finansmanın sağlıklı işlemesi için güven fonu kurulmasını ele aldıklarını aktaran Coulibaly, "Ortak güce sağlanan fonun koordinasyonu ile güvenli ve etkin kullanılması için kararlaştırılan mali ve idari sistem tamamlanmalıdır." dedi.

BAE'DEN MORİTANYA'DA "SAVAŞ OKULU" KURMA SÖZÜ

İran Mehr haber ajansı bunlara ek olarak Birleşik Arap Emirlikleri'nin Moritanya'da "savaş okulu" kurma sözü verdiğini öne sürdü.

Belçika’nın baÅŸkenti Brüksel’de 23 Åžubat’ta örgütün finansmanının ele alınacağı G5 Sahel Ortak Gücü zirvesi düzenlenecek.

G5 Sahel Ortak Gücü, Temmuz 2017'de bölgede faaliyet gösteren terör gruplarıyla mücadele amacıyla Fransa ve uluslararası güçlerin desteğiyle oluşturulmuştu.

MaÄŸrib El-Kaidesi ve Boko Haram gibi terör gruplarının bölge ülkelerinde faaliyetlerinin sona erdirilmesi için ABD 60 milyon dolar, Fransa 60 milyon avroluk askeri teçhizat, Avrupa BirliÄŸi 50 milyon avro, Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri de sırasıyla 100 milyon ve 30 milyon dolarlık fon saÄŸlama sözü vermiÅŸti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.