Sosyal Medya

Coğrafyamız

Zeytin Dalı'nda 3 aşamalı önlem süre tanıma, anons ve bildiri atma

Suriye'de devam eden Zeytin Dalı Harekatı'nda sivillerin korunması ve olası bir canlı kalkan sorununun çözümü için 3 aşamalı bir plan yapıldı.



Hükümet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, daha çok kırsal alanda devam eden operasyonun baÅŸta Afrin olmak üzere yerleÅŸim yerlerinde nasıl yürütüleceÄŸiyle ilgili birden fazla seçenek ve durum deÄŸerlendiriliyor. Yapılan planlamayla, Afrin’in dış mahallelerine bir ay içinde ulaşılacağı hesaplanıyor. BaÅŸtaki hava koÅŸullarından kaynaklanan zorluÄŸun da aşıldığı belirtiliyor.

CENEVRE SÖZLEŞMESİ

Operasyon sırasında, Afrin ve diÄŸer yerleÅŸim yerlerindeki terör örgütlerinin, sivilleri canlı kalkan olarak kullanma olasılığı, ayrı bir baÅŸlıkta deÄŸerlendiriliyor. Cenevre SözleÅŸmesi’nde sivil halkın korunması, canlı kalkan olarak kullanılmasının önlenmesi gibi baÅŸlıklar, askeri yetkililer tarafından deÄŸerlendirildi. Teröristlerin kendilerini güvene altına almak için sivilleri kalkan yaptığı, sivil kıyafetler giyerek halkın arasına karıştığı belirtiliyor.

UYARI VE BÄ°LDÄ°RÄ°

Bu nedenle planlama yapılırken öncelikle terörist bölgelerden sivillerin ayrılmasına olanak sağlanacak. Ardından harekâtın komutanları, anonslar yaparak sivil halkın bölgeyi terk etmesini isteyecek. Bildiriler dağıtılarak çağrı yapılacak. Operasyonlarda önce sivillerin bölgeyi boşaltması için uluslararası yasalarda belirtilen yollar ve süreler uygulanacak.

Ardından birden fazla bölgeye ayrılan ve birbirinden bağı koparılan alanlara saldırılar baÅŸlayacak. Afrin dahil tüm yerleÅŸim yerlerinde, temizlik harekâtının mahalle mahalle deÄŸil, ÅŸehirlerin büyük bölgelere ayrılarak ayrı ayrı yapılması planlanıyor. Bütün bu operasyonun bahar aylarına kadar süreceÄŸi belirtiliyor. Bu planların, Åžam yönetimine ait güçlerin Afrin’e girmesi durumunda deÄŸiÅŸeceÄŸi kaydediliyor. Tüm planların sahadaki geliÅŸmelere göre deÄŸiÅŸebileceÄŸi ve revize edilebileceÄŸi dile getiriliyor.

SİVİLLERİ KULLANMAK SAVAŞ SUÇU

Uluslararası hukukta, savaÅŸ koÅŸullarında sivillerin canlı kalkan yapılması yasadışı olarak tanımlanıyor. Üç tür canlı kalkan öngörülüyor. Bunlar, “yakınlığa baÄŸlı canlı kalkanlar, zorunlu canlı kalkanlar ve gönüllü canlı kalkanlar” diye tanımlanıyor. Korumaya yönelik düzenlemelerin gönüllü canlı kalkanları kapsamadığı belirtiliyor. SavaÅŸ Sırasında Sivillerin Korunmasına Dair 4’üncü Cenevre SözleÅŸmesi’nin 28’inci maddesinde, “Korunan bir kiÅŸinin varlığı, belli nokta veya alanları askeri harekât karşısında dokunulmaz kılmak için kullanılamaz” deniliyor.

SözleÅŸmeyi ayrıntılandıran ek protokollerin ABD tarafından imzalanmadığı biliniyor. Ancak tüm ülkelerin, bu kuralları uluslararası örf ve adet hukuku olarak kabul ettiÄŸi belirtiliyor. 1998 tarihli Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Roma Statüsü de, “Bir sivilin veya diÄŸer bir korunan kiÅŸinin varlığının belli nokta, alan veya askeri güçlerin askeri harekâtlarda hedef olmaması için kullanılmasını” savaÅŸ suçu ilanı sayıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.