Sosyal Medya

Aile YaÅŸam

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan'dan Zika açıklaması

Zika virüsünün Türkiye'de yeni görüldüğünü açıklayan Sağlık Bakanı Demircan, "Bununla ilgili Sağlık Bakanlığımız gerekli çalışmaları yapıyor, gerekli tedbirler de alınacak" diye konuştu.



Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, 'zika virüsü' ile ilgili yaptığı açıklamada, "Zika, Türkiye'de yeni görülen virütik bir rahatsızlık. Bununla ilgili Sağlık Bakanlığımız gerekli çalışmaları yapıyor, gerekli tedbirler de alınacak" dedi.

Demircan, antibiyotik kullanımına ilişkin ise, "Bu konuda ülkemizde yapılan çalışmalar olumlu netice verdi. Reçetelerde antibiyotik oranı geçtiğimiz yıllara göre düşüyor ve düşmeye devam ediyor. Bu konuda başarılıyız" ifadelerini kullandı.

"GEREKLÄ° TEDBÄ°RLER ALINACAK"

Bakan Ahmet Demircan, toplumda telaÅŸa neden olan zika virüsüyle ilgili, "Zika, ÅŸu an Türkiye'de yeni görülen virütik bir rahatsızlık. Bununla ilgili uyarı yapılmış durumda... SaÄŸlık Bakanlığı gerekli çalışmaları yapıyor. Gerekli tedbirler alınacak. Gelecekte böyle bir tehdit olur mu, bunlar virütik rahatsızlıklar, olabilir. Gerekli tedbirleri aldıktan sonra önlemleri Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ)'yle beraber yürütüyoruz" açıklamasında bulundu.

GRİP NOKTASINDA OLUMSUZ BİR NOKTADA DEĞİLİZ"

Sağlık Bakanı Demircan, "Mevsimsel grip noktasında, şu anda geçmiş yıllara göre olumsuz bir noktada değiliz, aşırı bir yaygınlık, bir tehdit altında değiliz hatta biraz daha iyi durumdayız" dedi.

Demircan, "Bu konuda ülkemizde yapılan çalışmalar olumlu netice verdi. Reçetelerde antibiyotik oranı geçtiğimiz yıllara göre düşüyor ve düşmeye devam ediyor. Bu konuda başarılıyız. Akılcı antibiyotik kullanımı kampanyamız da var. Bu konuda medya da bize destek veriyor ve destekçi oluyor. Medyanın da katkısıyla yüksek de başarı sağlandı" ifadelerini kullandı.

"ALÜMİNYUM GEREKÇESİYLE AŞILARI REDDETMEK FEVKALADE SAKINCALI"

"Aşı saÄŸlığımız üzerinde fevkalade önemli, koruyucu etkiye sahip bir önlem. Buna karşı çıkmak sakıncalı ve topluma zarar verir" açıklamasında bulunan Bakan AkdaÄŸ, "Aşılarda alüminyum olduÄŸu söyleniyor. Evet, aşının etkisini artırmak için bir miktar alüminyum kullanılır ama bu alüminyum, Dünya SaÄŸlık Örgütü'nün kabul ettiÄŸi düzeyde ve sürekli izleneni takip edilen bir miktardır. Rakam olarak, bir insana yaÅŸamı boyunca bütün aşıları uyguladığımızda, toplam olarak verilen alüminyum miktarı 4,25 mg. Oysaki alüminyum, içme sularda var, unlu mamüllerinde var, mide ilaçlarında var. Mide ilaçlarında 20-30 mg alüminyum kullanılıyor. Alüminyum gerekçe gösterilerek aşıyı reddetmek fevkalade sakıncalı bir ÅŸeydir. Aşılarımızın etkileri, yan etkileri ve riskleri tümüyle DSÖ ile takip edilmekte ve izlenmektedir. Herhangi bir ÅŸey olduÄŸunda derhal tedbir alınmaktadir ki alüminyum gerekçesi spekülatif bir gerekçedir, bilimsel hiçbir tarafı yoktur. Aşı uygulamalarımızın hepsi bilimsel denetim altındadır" dedi.

BAKAN DEMÄ°RCAN: 55 BÄ°N PERSONEL ALINACAK

Bakan Demircan, "Yoğun bakım yatak sayısını artırmaya devam edeceğiz, personel sayımızı da artırmak istiyoruz. 27 bin ebe hemşire ve sağlık personeli alınacak. Bu, yüksek bir rakam. Her sene yaklaşık 9 bin civarında hekim kadroya dahil oluyor. Ediyor 36 bin. Bizim bu seneden alacağımız kadro miktarı var, taşeron sistemi kalktığı için, bu alımı yapmadık. 2017'den 2018'e aktarılan bir 10 bin işçi çalışan alacağız. Ayırca 2018 için de 9 bin kontenjan verildi. Yaklaşık 55 bin doktor, ebe hemşire, sağlık personeli ve çalışan alacağız" diye konuştu.

"UYGUN BÄ°R PERSONEL REJÄ°MÄ° OLUÅžTURMAK ZORUNDAYIZ"

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, "Taşeron sisteminin kalkmasından sonra bundan sonraki sistemi yeniden gözden geçireceğiz. Herkesin statüsünü belli bir standart içine getirmemiz lazım. Sağlığın kendi gerekliliğine uygun bir personel rejimini oluşturmak zorundayız" dedi.

SAÄžLIKTA YERLÄ°LEÅžME

Bakan Demircan, "Tıpta, saÄŸlıkta yerlileÅŸmenin önünü açmaya çalışıyoruz. Hem teknoloji transfer etmek hem yerli üretimi dahil etmek için SaÄŸlıkta YerlileÅŸme dediÄŸimiz bir kurul var. Büyük çapta yeni cihazlar alacağız, yeni hastaneler yapıyoruz. Bunların Türkiye'de üretilmesi için motive edici bir faktör olarak kullanmak istiyoruz. Görüşmeler devam ediyor, gelin Türkiye'de yapın, yüzde 50'nin üzerinde yerlileÅŸme saÄŸlarsanız biz size destek veriyoruz, bu kadar da alacağız diyoruz. YerlileÅŸmenin teÅŸviklerinden yararlanın. Muadillerinizle iÅŸbirliÄŸi yapın, ortaklıklar kurun. Biz de Türkiye'ye teknoloji transfer etmiÅŸ olalım. Öteki taraftan yerlileÅŸmenin önünü açmak için alım sistemimizi de modernize etmek istiyoruz" açıklamasında bulundu.

ZÄ°KA VÄ°RÃœSÃœ NEDÄ°R? 

İlk olarak Uganda'da 1947'de Zika Ormanları'nda ortaya çıkan virüsün Afrika ve Asya'da da görüldüğü biliniyor. Ancak, geniş coğrafyalara yayılması, Batı yarı kürede Mayıs ayında yayılarak, Brezilya'da virüsün "patlamasıyla" gerçekleşti. Brezilya'da salgın şeklinde ilk kez 2015 yılının mayıs ayında görülen Zika virüsünü taşıyan sivrisinek türü Aedes'in Kanada ve Şili hariç, Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde görüldüğü kaydedildi. Zika virüsü sivrisineklerden insana bulaşıyor ve sıtmada olduğu gibi hasta insandan alınan kan sivrisinekler aracılığıyla başka insanlara yayılıyor. Zika virüsü, özellikle gebe kadınlara bulaşırsa sakat doğumlara neden oluyor. Bebeklerde beyin deformasyonu yapan virüs nedeniyle sadece Brezilya'da mikrosefali hastalığı ile yani kafaları anormal küçüklükte doğan bebek sayısı 4 bini aşmış durumda. Mikrosefali ile doğan bebeklerin kafaları normalden 31.5-32 santimetre daha küçük oluyor.Mikrosefali ilerde düzelebilecek bir hastalık değil, doğumsal bir problem.Bebek ölümlerine de sebep olan virüsün, salgın kaynaklı ölüm oranlarını arttırmasından endişe ediliyor. CNN'e göre, Brezilya'da şu ana kadar 51 bebek virüs nedeniyle öldü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.