Sosyal Medya

Dünya

İngiltere'den PKK/PYD itirafı: İlişkiler ortada

İngiltere'nin Ortadoğu'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alistair Burt'tan , ABD'nin ısrarla reddettiği PKK ile PYD ilişkisi ile ilgili itiraf gibi açıklama geldi. Burt, yaptığı açıklamada, "İlişkilerin farkındayız. PYD ve YPG ile konuştuğumuzda PKK ile ilişkileri kesmesi gerektiğini söylüyoruz.Pratikte ise muhtemelen kesmiyorlar. İlişkiler ortada" dedi



Ä°ngiltere'nin OrtadoÄŸu'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alistair Burt, Ä°ngiliz parlamentosu DışiÅŸleri Komisyonu'nun "Kürtlerin hevesleri ve Ä°ngiltere’nin çıkarları" baÅŸlıklı oturumunda milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Komisyonun İşçi Partili üyesi Mike Gapes’in, PKK ve PYD/YPG arasındaki iliÅŸkilerle ilgili sorusu üzerine Burt, "PKK ile kendimiz iliÅŸki içinde deÄŸiliz ancak olası baÄŸlantılar konusunda kaygılıyız ve PYD’yi her zaman PKK ile olabilecek her türlü baÄŸlantıyı kesmeye çağırıyoruz." cevabını verdi.

Oturumda yer alan İngiliz Dışişleri Bakanlığının Doğu Akdeniz Masası Başkanı Amy Clemitshaw da PKK ile PYD arasındaki ilişkilerle ilgili haberlerin farkında olduklarını belirterek, "PKK ile hiçbir temasımız yok. O bir terör örgütü ve İngiltere'nin de terör listesinde. PYD ile de sadece seyrek olarak temas ediyoruz. Bu örgütlerin nasıl çalıştığının ayrıntıları konusunda daha fazla yorum yapmak istemiyorum." şeklinde konuştu.

Cevaplarla tatmin olmayan Gapes'in, "PKK’lıların baÅŸka bölgelerde baÅŸka Kürt grupların safında çarpıştığına dair çok sayıda tanıklık ve yazılı ifade aldık, bu gayet iyi biliniyor. Öcalan’ın fotoÄŸraflarının gösterilerde ve kamusal alanlarda sergilendiÄŸi gayet iyi biliniyor. Sadece baÄŸlantılara dair haberler yok, baÄŸlantılar var. Benim sorum da PYD ile PKK'nın ne tür iliÅŸkileri olduÄŸuydu." ifadesini kullanarak sorusunu yineledi.

Gapes, bu örgütler arasında ideolojik, finansal ve örgütsel bağlantıyla ilgili İngiliz Dışişleri Bakanlığının değerlendirmesinin ne olduğunu da sordu.

Bunun üzerine Clemitshaw, "Bu örgütler Öcalan’ın rolüne belli bir itibar gösteriyor dediÄŸiniz gibi. Birbirlerine mesafeleri veya iliÅŸkiler konusunda yorum yapmamız doÄŸru deÄŸil." cevabını verdi.

Gapes’in "Neden doÄŸru deÄŸil?" diye ısrar etmesi üzerine de Clemitshaw, "(Ä°liÅŸkilerine dair) haberlerin farkındayız." cevabını yineledi.

Gapes, "NATO müttefikimiz Türkiye bu konuda sert bir tutum aldığına ve biz de PKK’yı terör örgütü listesine aldığımıza göre ve Türk hükümeti ve baÅŸkaları da ki bir kısmı bize de tanıklık etti bu örgütler arasında çok sıkı iliÅŸkiler olduÄŸunu söylediÄŸine göre, bu konuda yorum yapmanız niçin doÄŸru olmasın?" diye sordu.

Bunun üzerine yeniden söz alan Bakan Burt, şunları kaydetti:

"PKK ile temasımız yok. DediÄŸiniz gibi iliÅŸkilerin de farkındayız. (PYD) Suriye Demokratik Güçleri içinde hakim güç. Biz teçhizat, silah saÄŸlamıyoruz bu güçlere. Hava desteÄŸi alıyorlar çünkü desteklediÄŸimiz bir çatışma içindeler. PYD ve YPG ile konuÅŸtuÄŸumuzda, PKK ile iliÅŸkileri kesmesi gerektiÄŸini söylüyoruz. Pratikte ise muhtemelen kesmiyorlar. Ä°liÅŸkiler ortada. Bunu biliyoruz ancak PKK ile temasımız yok. Bu meseleyi PYD ile her zaman gündeme getiriyoruz .”

PKK ile PYD’nin ayrı örgütler olduÄŸuna inandıklarının altını çizen Burt, "Ä°liÅŸkileri olduÄŸu çok açık ancak sahadaki durum çok karışık." ifadelerini kullandı.

Gapes’in "PKK ile PYD arasında silah ve personel geçiÅŸi oluyor mu?” ÅŸeklindeki sorusuna ise Burt, “Çatışma ortamı dikkate alındığında aynı tarafta çarpışanlar arasında silah geçiÅŸi olmuyorsa ÅŸaşırırım. BaÅŸka türlü düşünmek naiflik olur ancak biz hiçbir silah temin etmiyoruz." karşılığını verdi.

Gapes’in "Türkiye, NATO üyelerinden PKK’ya silah gittiÄŸini söylüyor. Buna katılıyor musunuz? ÅŸeklindeki sorusuna yanıt veren dışiÅŸleri yetkilisi Clemitshaw ise "Türkiye’nin kaygılarının farkındayız. Ä°ngiltere'nin herhangi bir silah verdiÄŸine dair bilgim yok." diye konuÅŸtu.

"PYD/YPG TERÖR LİSTESİNE NİÇİN ALINMIYOR?"

Gapes'in "EÄŸer PKK ile PYD/YPG arasında baÄŸlar varsa ki olduÄŸunu söylediniz, o halde niçin terör listesine almıyoruz?” ÅŸeklindeki sorusuna da Burt, "Ayrı örgütler olduklarına inanıyoruz. Listeye almadıklarımız hakkında konuÅŸmuyoruz. Listeye alınmaları için sebepleri veriyoruz. Listeye alınmayanların niye alınmadığına dair sebepleri vermiyoruz." diye karşılık verdi.

Komisyonun İşçi Partili üyesi Ann Clwyd’ın Suriye’de fiili olarak bir özerk Kürt bölgesinin ortay çıktığını belirterek, "Ä°ngiltere bununla iliÅŸkiye geçecek mi, yoksa görmezden mi gelecek?" ÅŸeklindeki sorusuna yanıt veren Burt, ÅŸunları kaydetti:

"Staffan de Mistura’nın Cenevre sürecindeki çalışmalarını destekliyoruz. Suriye’deki sorunların çözümü için tek yol bu. Farklı bölgeler ile ülkelerin ikili iliÅŸkiye geçmesini desteklemiyoruz. Suriye'nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Esed tarafından kendi halkına karşı yürütülen bu iç savaÅŸ ve çatışmadan sonra bu sorunun anayasal çözümü tek bir kurum tarafından ele alınmalı ve tek bir süreç olmalı. Bu da Cenevre sürecidir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.