Sosyal Medya

Güncel

Reza Zarrab: İade etmediler itirafçı oldum

Reza Zarrab, dün İran’a yaptırımların delinmesine ilişkin davada elleri kelepçeli halde cezaevi kıyafetiyle tanık sandalyesine oturdu. Zarrab, 'Türkiye’ye iade edilmem için avukatlar tuttum. Olmayınca suçumu itiraf etmeye karar verdim' dedi.



ABD'nin New York kentinde Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın yargılandığı davada tanık olmayı kabul eden Reza Zarrab, dün ilk kez jürili duruşmada hakim karşısına çıktı. Elleri kelepçeli olarak ve turuncu cezaevi elbisesiyle mahkemeye getirilen Zarrab, ifadesini Türkçe verdi.

"Ä°RAN'A YAPTIRIMLARI DELDÄ°M"

İran'a yönelik yaptırımların delinmesi çerçevesindeki 7 suçlamayı kabul ettiğini duruşmada beyan etti.

Ä°LK Ä°FADESÄ°NDE NEDEN REDDETTÄ°?

Sözlerine 2016 yılında Florida eyaletinde gözaltına alınması sürecinde yaÅŸananları aktararak baÅŸlayan Zarrab, ilk ifadesine ilÅŸikin “Neyle karşı karşıya olduÄŸumu bilmiyordum. Uzun bir yolculuk sonrası ÅŸoktaydım. DoÄŸru cevapları veremedim. Korkuyordum” dedi.

"CEZAEVİNDEN ÇIKMANIN EN KOLAY YOLU İŞBİRLİĞİ YAPMAKTI"

Neden ‘itirafçı' olduÄŸu sorusuna ise, “SorumluluÄŸu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yol ABD ile iÅŸbirliÄŸi yapmaktı. Türkiye'ye iade edilmem için avukatlar tuttum. Kabul edilmeyince suçumu itiraf etmeye karar verdim. Cezamın ne olacağı konusunda kimse bana söz vermedi” dedi.

Savcılıkla yaptığı iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸmanın üç koÅŸula baÄŸlı olduÄŸunu söyleyen Zarrab bu ÅŸartları, “Tamamen gerçekleri anlatmak, savcılıkla iÅŸbirliÄŸi yapmak ve bundan sonra hiçbir suç iÅŸlememek” ÅŸeklinde açıkladı.

İTİRAFÇI OLDUKTAN SONRA OTELDE Mİ KALDI?

Ä°tiraçı olduktan sonra otelde kaldığı iddialarının doÄŸru olmadığını söyleyen Zarrab, "Ä°ki haftadır FBI gözetiminde Metropolitan Cezaevi'nde tutuluyorum” dedi. Tutukluyken bir hapishane memuruna rüşvet vermek suçunu da kabul ederek, “Bir memura bana alkol getirmesi ve cep telefonunu kullanmama izin vermesi için rüşvet verdim” dedi.

HALKBANK'A NEDEN BAÅžVURDU?

Zarrab, savcının, Ä°ran yaptırımlarının etrafından dolaÅŸma yapısının neden oluÅŸturulduÄŸu sorusuna, “Ä°ranlılar doÄŸalgaz ve petrol satışından elde ettikleri gelirleri kullanamıyordu. 2010 ve 2011 yıllarında Ä°ran Merkez Bankası'nın eski lideri Mahmud Bahmani ile iki kez doÄŸrudan toplantı yaptım. Ä°ran merkez bankasına doÄŸrudan nakit teslimatı yapmak için anlaÅŸma yaptım. Ä°ran Merkez Bankası ile yaptığımız anlaÅŸmanın bozulmasından sonra aralarında Hüseyin Necefizade'nin de bulunduÄŸu Bank Mellat yetkilileriyle görüşüp Amerikan yaptırımlarını delmeye baÅŸladık” cevabını veren Zarran, 2010-2011'de Bank Mellat, 2012'nin başına kadar Aktifbank ile çalıştığını, bu anlaÅŸmanın bozulması üzerine Halkbank'a baÅŸvurduÄŸunu anlattı.

"MAHMUD AHMEDÄ°NEJAD Ä°LE BAÄžLANTIM VAR"

İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bağlantısını kabul eden Zarrab, Aktif Bank'ta hesap açmak için ilk girişiminin başarısız olmasının ardından Egemen Bağış'ın aracı olarak Aktif Bank CEO'su ile görüşme ayarladığını söyledi.

T_1

ZARRAB, HAKAN ATİLLA İÇİN NE DEDİ?

Zarrab, aleyhinde tanıklık yaptığı Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla hakkında ise “Yaptırım kuralları hakkında bankadaki en bilgili kiÅŸi olduÄŸu için kendisini aradım. OluÅŸturduÄŸumuz yapının Amerikan yaptırımlarıyla uyumlu gözükmesi için katkıda bulundu. Ä°ran yaptırımlarını ABD'ye fark ettirilmeden delme konusunda yardımcı oldu” suçlamasını yöneltti.

Halkbank ile iliÅŸkinin nasıl baÅŸladığı sorusuna cevap veren Zarrab, Ahmet Alacacı adlı bir kuyumcunun kendisine altın ihracatı yöntemi ve Halkbank'ta açılan hesapla transferlerin gerçekleÅŸtirilebileceÄŸini söylediÄŸini aktardı. Halkbank'ın önce kendisiyle çalışmak istemediÄŸini, çünkü ‘fazla ünlü' olduÄŸunu söylediklerini belirten Zarrab, “EÅŸim Türkiye'de ünlü bir sanatçı. Her zaman kamuoyu önünde olan bir insandım. Genel müdür Süleyman Aslan bana ‘Altın ticareti yapmak için fazla popülersin' dedi. Buna raÄŸmen bu iÅŸi yapmak için ısrarcı oldum” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Y_3

ZAFER ÇAĞLAYAN İDDİASI

Süleyman Aslan seni geri çevirince neden Zafer ÇaÄŸlayan ile irtibata geçtin” diye sorulan Zarrab, “Çünkü o ekonomi bakanıydı" dedi. Halkbank ile baÄŸlantının kurulması için ÇaÄŸlayan'a 45-50 milyon Euro, 7 milyon dolar ve yaklaşık 2,5 milyon Türk Lirası rüşvet verdiÄŸini iddia etti. ÇaÄŸlayan'ın ailesine de ödeme yaptığını ileri süren Zarrab, eski bakanın Ä°ran'a para transferi karşılığında elde edilecek kârı yüzde 50-50 paylaÅŸmak istediÄŸini de söyledi.

SORGULAMA 3 GÃœN SÃœRECEK

Zarrab'ı önce savcılar sorguluyor. Ardından Hakan Atilla'nın avukatları tarafından sorgulanacak Zarrab'ın ifade verme işleminin 3 gün sürmesi bekleniyor.

 

 

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.