Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'den tarihi hava savunma anlaşması!

Türkiye, uzun yıllardan beri müzakere edilen hava savunma sisteminin modernizasyonu konusunda tarihi bir adım atmak üzere. Bugün Brüksel’de düzenlenecek olan NATO Savunma Bakanları toplantısı sırasında, Ankara ile Fransa ve İtalya arasında, ortak hava savunma sistemi geliştirme konusunda nihai bir anlaşma imzalanacak.



Milliyet'ten Güldener Sonumut'un haberine göre, Fransız-Ä°talyan ortaklığındaki “Thales-MBDA” tarafından geliÅŸtirilen “Eurosam-T”nin yeni nesil hava savunma sistemlerinin tedariÄŸi, üretimi, geliÅŸtirilmesi ve ihracatını öngören anlaÅŸma, Türkiye’nin kara ve denizdeki hava savunma sistemlerine yönelik kapsamlı ihtiyaçlarını içerecek. Yaklaşık 3 yıldan bu yana süren müzakerelerde Ankara, yakın coÄŸrafyasında Türk hava sahasını tehdit eden unsurlara karşı, NATO müttefiklerinin yardımlarına baÄŸlı kalmadan kendi hava savuna sistemini oluÅŸturmak için müzakereler yürütüyordu.

eurosam-t2

ÖZGÜN SİSTEMLER

Konsorsiyumun ürettiÄŸi Samp-T’ler ise, Türkiye’nin kısa vadedeki gerçekçi ihtiyaçlarını karşılayıp, orta ve uzun vadede de ortak Ar-Ge çalışmaları sayesinde Türkiye’ye özgün, tehditlere karşı yeni sistemler geliÅŸtirilmesini saÄŸlayacak. Ayrıca, Türkiye’de Thales-MABD ortak konsorsiyumu ile geliÅŸtirilip üretilecek olan yeni sistemlerin dünyaya ihracatı da saÄŸlanacak. Bu sayede hem yerel savunma sanayi geliÅŸtirilecek hem de Türkiye’nin katma deÄŸeri yüksek olan bir ürünü dünyaya pazarlama imkanı saÄŸlanarak, cari açığın azaltılması konusunda da son derece önemli bir hamle gerçekleÅŸtirilmiÅŸ olacak.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Fransız ve Ä°talyan mevkidaÅŸları Florence Parly ile Roberta Pinotti’nin katılacakları imza töreninde, Savunma Sanayii MüsteÅŸarı, Thales, MBDA ve Eurosam yetkilileri de hazır bulunacak.

Türkiye, savunma sanayisini geliÅŸtirmek amacıyla atmış olduÄŸu bu stratejik adım sayesinde, NATO’nun 2016 yılında düzenlenen VarÅŸova Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde yer alan taahütlerinde de müttefik olarak onemli bir adım atmış oluyor. Zira müttefiklerin savunma harcamalarının GSYH’nin yüzde 2’sine ulaÅŸması yönündeki hedefi konusunda ciddi bir atılım gerçekleÅŸtirmiÅŸ olan Türkiye, aynı zamanda NATO’ya uyumlu ve diÄŸer müttefiklerin de hava sahasını güçlendirecek bir yatırıma imza atmış oldu. Türkiye’nin Ä°ttifak’a katkısı da aynı ölçekte artmış olacak.

nato-imza

STRATEJÄ°K Ä°MZA

Eurosam ile atılacak imza, Türkiye’nin hava savunma yatırımlarındaki çeÅŸitliliÄŸin artırılmasına da imkan verecek. Zira, Güney Kore örneÄŸinde olduÄŸu gibi, Türkiye’nin ittifak üyesi olmayan üçüncü ülkelerden temin edeceÄŸi hava savunma sistemlerini NATO’ya uyumlu hale getirme yetisine sahip olmasını saÄŸlayacak.

Türkiye, atacağı bu adımlarla siyasi bir irade sergileyip, Transatlantik ilişkiler konusunda karşılıklı olarak güven tazelemiş olacak. Bir yandan ulusal güvenliğini ön plana aldığının mesajını veren Türkiye, diğer yandan müttefiklerin de güvenliğine önem verdiğini vurgulayarak, ittifak içerisinde güvenlik tüketen ülke değil, güvenlik üreten ülke konumunu da pekiştirmiş oluyor.

EUROSAM VE SAMP-T

Samp-T ya da NATO’daki askeri adıyla MAMBA olarak bilinen hava savunma sistemi, Fransız Thales ile Ä°talyan MBDA Alenia ile ortak kurulan konsorsiyum tarafından geliÅŸtirildi. 1989 yılında kurulan konsorsiyum, “MBDA Missile Systems” olarak bilinen Aerospatiale, Alenia ve Thomson-CSF ile Fransız Thales’ten oluÅŸuyor. Merkezi Paris ve Roma’da olan ÅŸirketin, aralarında baÅŸta Fransa, Ä°talya, Ä°ngiltere ve Suudi Arabistan olmak üzere, 90 ülkede müşterileri bulunuyor.

En cok tanınan ürünleri arasında da Samp-T hava savunma sistemi yer alıyor.

2015 yılında, Amerikan Savunma Ajansı tarafından “Yılın Teknoloji Öncüsü” ödülünü alan Samp-T hava savunma sistemi, orta menzilli tehditlere yönelik olarak son derece etkin ve ekonomik bir yapıya sahip. Aynı anda 100’ü aÅŸkın hedefi tespit edebiliyor, alan menziliyse 600 kilometreyi aşıyor.

NATO’nun Güney kanadının güvenliÄŸini artırmak amacıyla Türkiye’ye konuÅŸlandırılan Samp-T, bugüne kadar Ä°talyan askeri tarafından NATO ÅŸemsiyesi altında Türkiye’yi de tatmin edecek bir caydırıcılıkla görev yapmakta. Samp-T tipinde bir hava savunma ünitesi, 2 radar, 1 komuta kontrol merkezi, 1 yedekleme ünitesi, 8 Aster-30 tipi füze fırlatan 4 fırlatıcı ve 14 askerden oluÅŸuyor.

Türkiye, imzalanacak anlaşmayla Roketsan, Havelsan, Aselsan gibi Türk savunma sanayi firmalarının katılımıyla Eurosam konsorsiyumunun da ortağı haline gelmiş olacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.