Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ortadoğuda büyük tehlike: SU SAVAŞLARI!

Petrol savaşlarının gölgesinde yaşayan Orta Doğu, yeni bir krizle karşı karşıya. Su savaşları kapıda.



Ä°ran, kuraklığı gerekçe göstererek Küçük Zap Suyu üzerindeki üç barajın kapağını kapattı. Kuzey Irak yönetimi, BaÄŸdat’a giden suyu kesti. Irak endiÅŸeli. Ä°ran’ın asıl derdi Türkiye’nin büyük baraj projeleri.

Petrol savaÅŸlarının gölgesinde yaÅŸayan Orta DoÄŸu, yeni bir krizle karşı karşıya. Su savaÅŸları kapıda. Ä°ran, iki gün önce kendi topraklarından doÄŸup Kuzey Irak bölgesinden geçerek Irak’a akan Küçük Zap suyunun önündeki Silve, Visk ve Kolse barajlarının kapaklarını kapattı. Kuzey Irak’taki Kürtler de Ä°ran’a uyup BaÄŸdat’a giden suyu kesti. Kuraklığı gerekçe gösteren Ä°ranlı yetkililer, Küçük Zap suyunun akışının en az 60 gün süre ile engelleneceÄŸinin sinyalini verdi. Su sıkıntısıyla karşı karşıya kalan BaÄŸdat yönetimi endiÅŸeli.

IRAK’TA BÃœYÃœK ZARAR

Mevsim ÅŸartlarından dolayı kuraklığa doÄŸru gidildiÄŸini, bu yüzden tarım alanların yeterli derecede sulanamadığını belirten Irak Tarım Bakanlığı yetkilileri “Erbil’in Küçük Zap suyunu kesme kararı, güney havzalarını besleyen diÄŸer su kaynaklarının geleceÄŸine dair soru iÅŸaretleri oluÅŸturuyor. Erbil, komÅŸu ülkeleri gerekçe gösteriyor. Türkiye ve Ä°ran’ın bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesi umuyoruz” açıklamasında bulundu.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi yetkilileri ise ÅŸu görüşleri dile getirdi: “Ä°ran’ın suyu kesmesi, Kale Dize sınırında yaÅŸayan 90 bin kiÅŸinin içme suyu bulamamasına yol açtı. Tarım ve balık üretim çiftliklerinde büyük zarar oluÅŸtu. Dokan Barajının su seviyesi yüzde 60 azaldı. Söz konusu sudan Irak da faydalanıyor. Ä°ran’ın Erbil BaÅŸkonsolosluÄŸu ile bir görüşme gerçekleÅŸtirdik. Ancak ÅŸimdiye kadar suyun bırakılmasına yönelik bir sonuç elde edemedik. Derbendixan ve Dokan Barajlarından Irak’a verilen suyu kesmek zorunda kalacağız.”

Ä°RAN’IN ÅžANTAJ ARACI

Ä°ran’ın son hamlesi petrolün ardından su meselesinin yeni bir krize yol açacağı endiÅŸelerine sebep oldu. Küçük Zap suyu krizi ile birlikte, BaÄŸdat yönetimi komÅŸu ülkelerden gelen su kaynaklarının yakın gelecekte ve oluÅŸturacağı riskleri masaya yatırdığı öğrenildi. DeÄŸerlendirmelere göre bölgeyi uzun vadede ciddi siyasi krizler bekliyor. Tahran yönetiminin Ä°ran- Irak savaşı yıllarında da benzer uygulamalara baÅŸvurduÄŸunu hatırlatan Irak DışiÅŸleri Bakanlığı kaynakları, suyun ÅŸantaj olarak kullanıldığını söylüyor. “Ä°ran su üzerinden Kürtleri ve Arapları terbiye etmeye çalışıyor” görüşünü dile getiren Iraklı yetkililer, Türkiye’nin de kuraklık gerekçesiyle Fırat ve Dicle nehirlerinin önünü kesmesinin büyük sıkıntıya yol açacağını düşünüyor. Ancak bölgedeki siyasi krizlerin giderek derinleÅŸtiÄŸi bir ortamdan dolayı Irak merkezi yönetiminin hali hazırda muhtemel risk analizinde Türkiye’den gelen suyun akıbetine dair da 3 senaryo hazırladığı belirtiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.