Sosyal Medya

Güncel

Savunma sanayinin büyük oyuncuları Türkiye ile iş yapmak istiyor

Milli Savunma Bakanı Işık, "Artık savunma sanayi alanındaki dünyanın büyük oyuncularının, ‘Türkiye ile biz ortak iş yapmak istiyoruz.’ noktasına gelmeleri aslında Türkiye’nin bir başarısıdır." dedi.



Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Artık savunma sanayi alanındaki dünyanın büyük oyuncularının, ‘Türkiye ile biz ortak iÅŸ yapmak istiyoruz.’ noktasına gelmeleri aslında Türkiye’nin bir baÅŸarısıdır." dedi.

Bakan Işık, Paris Havacılık Fuarı'ndaki temaslarını basın mensuplarına değerlendirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine 2018 yılında girmesi beklenen HürkuÅŸ askeri eÄŸitim uçağının gösteri uçuÅŸuyla ilgili soru üzerine Işık, "HürkuÅŸ'un ve bir Türk tasarımı ve Türk imalatıyla gerçekleÅŸtirilmiÅŸ bir uçağın Avrupa’da ilk uçuÅŸu. O açıdan gurur verici, Tarihi bir uçuÅŸ oldu." dedi.

Işık, başta TAI-TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayi) Genel Müdürü Temel Kotil olmak üzere, Hürkuş'un tasarımından üretimine kadar emeği geçen herkese teşekkür etti.

Fuardaki ikili temasları ve firma ziyaretleri ile ilgili soru üzerine Bakan Işık, fuarın dünyanın en büyük havacılık fuarı olduğunu ve yüz yılı aşkın bir geçmişi bulunduğunu anımsattı.

Işık, "Burası hem bizim Türk ÅŸirketlerinin dünyaya açılması için önemli bir kapı, hem de uluslararası iÅŸbirlikleri için önemli bir platform. Bu açıdan biz, ‘Savunma sanayi ihracatında neler yapılabilir?', ‘Dünyanın önde gelen firmalarıyla iÅŸ birliÄŸini nasıl yaparız?’ ve ‘Sanayimizi bu büyük firmaların tedarik zincirine nasıl sokabiliriz?’ onlarla ilgili çalışmalar yaptık." diye konuÅŸtu.

"Türkiye’ye büyük bir özgüven kazandırdı"

Savunma sanayisinin ihtiyaçları açısından temaslarının nasıl geçtiÄŸinin sorulması üzerine Işık, bu alanda Türkiye’nin geldiÄŸi noktanın çok önemli olduÄŸunu ifade etti.

Savunma sanayisinde yüzde 60’ı geçen yerlilik oranının Türkiye açısından büyük önem taşıdığına iÅŸaret eden Bakan Işık, şöyle devam etti:

"Bu, Türkiye’ye büyük bir özgüven kazandırdı ama bir ÅŸey daha kazandırdı; ürettiÄŸini satmak için çok ciddi bir arzu ve irade ortaya koydu. Bir baÅŸka nokta da büyük yabancı ÅŸirketlerin Türkiye ile birlikte iÅŸ yapma arzusunu da artırdı. Yani daha önce Türkiye ile birlikte iÅŸ yapmaya çok nazlananlar, Türkiye’yi sadece pazar olarak görenler, Türkiye’ye sadece mal satmakla yetinenler ÅŸimdi, ‘Türkiye ile birlikte proje yapalım, birlikte geliÅŸtirme yapalım, hava savunma sisteminizi birlikte geliÅŸtirelim, helikopterinizi birlikte geliÅŸtirelim, farklı sistemlerde birlikte çalıştıralım.’ önerileri getirmeye baÅŸladılar ki bu Türkiye açısından sevindiricidir.

Artık savunma sanayisi alanındaki dünyanın büyük oyuncularının, ‘Türkiye ile biz ortak iÅŸ yapmak istiyoruz.’ noktasına gelmeleri aslında Türkiye’nin bir baÅŸarısıdır. Bugüne kadar hep, ‘Türkiye’ye mal satmak istiyoruz.’ diyenler bugün, ‘Türkiye ile ortak proje yapmak istiyoruz, Türkiye ile ortak iÅŸ yapmak istiyoruz, ortak üretim yapıp diÄŸer ülkelere birlikte satmak istiyoruz.’ noktasına geldiler. Bu Türkiye’nin baÅŸarısıdır."

Genel maksatlı T 625 helikopterine iliÅŸkin bir soru üzerine ise Bakan Işık, helikopterin 2018 yılında uçacağını belirterek, "Bu da ilk defa Avrupaya çıkmış oldu. Ä°nÅŸallah 2018’de bu uçuÅŸu yaptıktan sonra 2023’te seri üretime geçeceÄŸiz. Bu noktada da gördüğüm kadarıyla uluslararası alanda çok güzel bir ilgi var." dedi.

Bakan Işık, fuar alanında muhataplarıyla pek çok ikili görüşme yaptı ve yerli ve yabancı firmaların standlarında incelemelerde bulundu.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.