Sosyal Medya

Güncel

Mescide tahammül edemediler

Havalimanları başta olmak üzere AVM, otogar gibi kamuya açık alanlarda



AlışveriÅŸ merkezleri (AVM), havalimanları ve otogar gibi kamuya açık alanlarda “mescid” tabelalarının yerini “dua odası” ve “ibadet odası” gibi terimlerin alması büyük tepki çekiyor. Ä°stanbul’da Ä°stinye Park AVM’nin baÅŸlattığı “mescid yerine “dua odası” yazılması uygulamasına henüz bir ay önce açılan Emaar Square AVM’nin de destek vermesi tepkilere tavan yaptırdı.

RAHATSIZLIÄžIN ESERÄ°

Hürriyet yazarı ErtuÄŸrul Özkök’ün bunlara ilaveten Atatürk Havalimanı’ndaki mescid yazılarını kaldırtmaya cüret etmesi ise bardağı taşırdı. Sadece namaz kılınmasına, mescid arayan yolcuların neredeyse tamamının Müslümanlardan oluÅŸmasına raÄŸmen ‘dua odası’ da yazılması, mescid kelimesinden duyulan rahatsızlığın eseri olarak deÄŸerlendiriliyor. AVM’lerdeki “prayer room” ya da “dua odası”’nın kilise olduÄŸunu düşünen Arap turistler ise sosyal medyadan birbirlerine mescidin yerini tarif ediyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÇOĞU OTOPARK KATINDA

Türkiye’de Bakırköy’deki Galeria ile baÅŸlayan ve bugün sadece Ä°stanbul’da sayıları 100’ün üzerine ulaÅŸan alışveriÅŸ merkezlerinin pek çoÄŸunda mescit yoktu. AVM yönetimleri, milletin talebini görmezden gelemediÄŸi için mescidlere yer vermek zorunda kaldı. Osmanlı döneminde camiler çarşının ortasında yer alırken, AVM’lerin pek çoÄŸu mescidleri otopark katında ya da merdiven altı noktalarda açıyor. Mescidler için ferah ve huzurlu bir mekan ayıran AVM’lerin sayısı ise bir elin parmağını geçmiyor.

İSTİNYE PARK ÖNCÜ OLDU

Hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerin talepleri nedeniyle mescidlere yer vermek mecburiyetinde kalan bazı AVM'ler ise tahammülsüzlüklerini mescid tabelası koymayarak gösteriyor. Bunların başında 2007 yılında açılan Ä°stinye Park AVM geliyor. Ä°zmir Bornova’daki Point ile Emaar Square da mescid yerine dua odası yazan AVM’lerden. VatandaÅŸlar ve turistler ise bu yazılara tepki gösteriyor.

BARDAÄžI TAÅžIRAN CÃœRET

Tüm bunlara raÄŸmen, son olarak Ä°stanbul Atatürk Havalimanı’ndaki tabelalarda ‘mescid’ yazmasından duyulan rahatsızlık bardağı taşırdı. Hürriyet yazarı ErtuÄŸrul Özkök, yazıların “dua odası” olarak deÄŸiÅŸtirilmesini istedi. Özkök, mescid tabelalarına tahammülsüzlüğünü “Ä°stanbul Atatürk Havalimanı’ndan ne zaman dışarıya gitsem bir tabela dikkatimi çekiyor. Ãœzerinde “Mescid” yazan bir tabela bu. Dalaman’da da “Prayer Room” yazıyor. Yani sadece Müslüman’ı deÄŸil, her inançtan insanı düşünmüşler. Ä°stanbul her yıl milyonlarca baÅŸka inançtan insanın kullandığı bir havalimanı. Sizce orada sadece Müslümanları düşünerek mescit açmak doÄŸru bir davranış mı” cümleleriyle dışa vurdu. Özkök, bir sonraki gün de TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Åžener’in “durumu düzelteceklerini belirten bir mektup” gönderdiÄŸini iddia etti.

ÖZKÖK YANLIŞ ANLAMIŞ

Ancak Atatürk Havalimanı iÅŸletmesini yapan TAV’ın Kurumsal Ä°letiÅŸimi, ErtuÄŸrul Özkök’ün Åžener’in açıklamasını yanlış anladığını bildirdi.

Yapılan açıklamada, mescid yazan tabelaların kaldırılmayacağı, sadece tek başına mescid yazısının olduÄŸu tabelalara Ä°ngilizce “Prayer Room” ibaresinin ilave edildiÄŸi kaydedildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yok diye kaç yazı yazdın

Özkök’ün önerisine her kesimden tepki yaÄŸdı. Gazeteci Gürkan Zengin, Twitter hesabından, “’Havaalanlarında,alışveriÅŸ merkezlerinde ‘mescit’ yazmasın ‘öteki inançlara’ da saygı gösterelim, buralara ‘dua odası’ denilsin diyor. Sen buralarda ne ‘mescit’ ne ‘dua odası’ varken bu mekânlarda bunlar neden yok diye kaç yazı yazdın?” diyerek Özkök’ü eleÅŸtirdi. Akademisyen Prof. Dr. Zekeriya KurÅŸun da, “Ãœlkesinde Ä°’mar idi Ä°stanbul’da Emaar oldu. Bizim mescidi de 'Dua Odası' yaptı. Ah sermaye nelere malik” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.