Sosyal Medya

Güncel

"Depremler fırtınası olabilir" uyarısı

Manisa'nın Salihli ilçesinde Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası ve TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası işbirliğinde panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yapılan araştırmalar hakkında bilgi verdi.



Manisa bölgesindeki faylar hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sözbilir şu ifadelere yer verdi:
 
“Manisa ve AlaÅŸehir çevresinde tarihsel dönemlerden beri depremler meydana geliyor. Manisa'yı önemli anlamda etkileyen 1845 depremleri var. Bu depremlerde önemli can ve mal kayıpları olmuÅŸtur. Daha yakın olarak 1969 depremleri var ve bu depremlerde AlaÅŸehir'de 50'ye yakın vatandaşımız hayatını kaybetmiÅŸ ve mal kayıpları olmuÅŸtur. Dolayısıyla bu bölgemizde diri faylarımız mevcuttur. Diri faylarımız çok sayıdadır ve bu faylarımızın uzunluÄŸu ise 50-60 km civarındadır. Bu faylar geçmiÅŸ tarihlerde 7 büyüklüğünde depremler üretmiÅŸtir. Bu dönemde meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremler ise bu fay ve buna baÄŸlı kolların ürettiÄŸi depremlerdir. Bunlar olaÄŸan depremlerdir. Bu depremlerle birlikte gelecekte de 7 büyüklüğünde depremlerin olması bekleniyor. Bunun zaman konusunda bilgimiz yok.
 
"DEPREM FIRTINASI OLUÅžTURABÄ°LÄ°R"
 
“Gediz graybeni fay sistemi var. Bu 150 kilometre uzunluÄŸundaki bir fay sistemidir. Sarıgöl'den Manisa'ya kadar uzanmaktadır. Bu sistem içinde kendi başına deprem üreten çok sayıda fay segmenti var. Bu faylar birbirleriyle etkileÅŸim halinde olan faylardır. Depremler olduÄŸunda bu faylar birbirini tetikleyip, deprem fırtınası oluÅŸturabilir."
 
"MANİSA VE SALİHLİ FAYI MERKEZDEN GEÇİYOR"
 
Sarıgöl'den baÅŸlayıp, Manisa'ya kadar uzanan fay segmentlerinin yer aldığına vurgu yapan Prof. Dr. Sözbilir, “Bu bölgede Sarıgöl, AlaÅŸehir, Killik, Salihli, Akçapınar fayları ile birlikte en önemli olan Manisa fayı var. Manisa fayının ve Salihli segmentinin önemli özellikleri var. Çünkü ikisi de kentin merkezinden geçiyor. Birçok yapıda bu fayların üzerine bulunmaktadır. Bu faylar deprem üretirse, bu fayların üzerindeki yapıların zarar görmesi olasıdır. Öncelikle yapılması gerekenler, bu fayların kent ölçeÄŸinde 1/1000 ölçekli imar haritalarında, haritalanması gerekiyor. Kısacası faylar nerden geçiyor, hangi evin, sağından mı solundan mı geçiyor bu bilimsel verilerle ortaya konması gerekiyor. Bu çalışmaları Salihli Belediyesi yaptırıyor. Ayrıca hangi bina sıvılaÅŸma üzerinde olduÄŸunun belirlenmesi içinde envanteri çıkarılmalıdır” dedi.
 
"SON DEPREMLER, SIÄžI DEPREMLERDÄ°R"
 
Son Manisa depremlerinin geniÅŸ bir bölgede hissedilmesi ile ilgili olarak Prof. Dr. Sözbilir, “Bunlar depremlerin oluÅŸum mekanizması ile ilgili olaylardır. Oradaki üst kabuÄŸun kendi mitolojik ve yapısal özellikleri ile ilgilidir. Bunlar sığı depremlerdir. Ne kadar sığı deprem olursa, hissedilme oranı da o kadar artmaktadır” açıklamasında bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.