Sosyal Medya

Coğrafyamız

İdlib sığınmacıları: Türkiye'de yaşıyor, Suriye'de para kazanıyor

Kazakistan'ın başkenti Astana'da 4 Mayıs'ta Suriye'de güvenlik bölgeleri kurma memorandumunun imzalanmasının hemen ardından, dünyanın birçok ülkesinden Türkiye'ye gelen gazeteciler, Suriye'nin İdlib ve Halep kentlerinden gelen sığınmacıların Kilis'te yaşadığı kampı ziyaret etti.



Kamptaki sığınmacılarla bir araya gelen muhabirlerin, sohbet sırasında Suriyelilerin eskiden yaşadıkları İdlib'e dönmeye hazır olup olmadıklarını sordu ve bazı sığınmacıların Suriye'ye para kazanmak için gittiğini öğrendi.

'ERDOĞAN'IN BİZİM İÇİN YAPTIKLARINI UNUTMAYACAĞIZ'

Garantör ülkelerin (Rusya, Türkiye ve İran) temsilcileri, Astana'daki memorandum üzerinde çalışırken, Türkiye'nin Suriye ile sınır bölgesinde yer alan kampta Farid Şeyh Ali, Türk vatandaşlığına geçmeyi kutladı. Ailesiyle birlikte 5 yıl önce İdlib'i terk eden Farid, o zamandan bu yana diğer sığınmacılarla birlikte Kilis'te yerleştirildiği sığınmacı kampında yaşıyor.

Kampta 3 bin 184 konteynerde toplam 15 bin 411 sığınmacının yaşadığı belirtiliyor. Eşi ve 5 çocuğu da Türk vatandaşlığına kabul edilen Farid'in çocuklarından biri, muhabirlere konuştu. Kilis Üniversitesi'nin Coğrafya Fakültesi'nde eğitim gören Riyem, "Ne olup biteceğini öngörmek zor, fakat savaş bitince bakacağız. (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan'ın bizim için neler yaptığını asla unutmayacağız. (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad'ın yaptıklarını da unutmayacağız. Evimizi, arkadaşlarımızı, her şeyimizi kaybettikten sonra hükümete nasıl destek verebiliriz? Biz muhalefetten yanayız" dedi.

Türkiye'ye gelmeden önce devlet memuru olarak çalışan Farid, Suriye'ye dönmekten yana olmadığını, ancak nihai karar için savaşın bitmesini bekleyeceklerini anlattı. Farid'in kızı ise, kendisinin Suriye barış görüşmelerinden umudunu yitirse de, Cenevre ve Astana ile ilgili haberleri takip etmeye devam ettiğini söyledi.

Bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karşıladığı sığınmacıların arasında yer alan Farid ve ailesi, kısa sürede Türk vatandaşlığına geçti. Çoğu sığınmacı ise Farid'in ailesi kadar şanslı değil. Birçok aile, yıllardır Türkiye'den veya başvuru yaptıkları diğer ülkelerden cevap alamıyor.

'MEMORANDUM FAYDALI OLACAK'

Sığınmacı kampını yöneticilerinden Seyfettin Çimen, gerilimi azaltma bölgelerinin kurulmasıyla ilgili memorandumu Sputnik'e değerlendirdi.

Çimen, "Kampımızın nüfusunun yüzde 80'i, İdlib ve Halep'ten gelenler oluşturuyor. Güven sağlanırsa birçok kişinin İdlib'e döneceğini düşünüyorum. Türk hükümeti orada da onlara yardım etmeye devam edecek" ifadelerini kullandı. İmzalanan memorandumun sığınmacılar için durumu değiştireceğine inandığını söyleyen Çimen, Suriyelilerin kendi evlerine dönebileceklerini, ancak çoğu kişinin 'iyi yaşam koşullarından ötürü' kampı terk etmek istemediğini anlattı.

ERKEKLER SURÄ°YE'DE PARA KAZANIYOR

Kampta sağlanan iyi yaşam koşullarının yanında sığınmacılar, yönetimden izin alarak en çok 4 aya kadar para kazanmak amacıyla kamp dışına çıkabiliyor. Yakın bir okulda İngilizce öğretmeni olarak çalışan Hanan Saddadin, eşinin Suriye'nin El Bab kentinde 'serbest polis' birliklerinde çalıştığını, kampta yaşayan birçok erkeğin de ailelerin geçimini bu şekilde sağladığını, 5 günde bir izin alarak ailelerini görmeye geldiklerini aktardı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.