Sosyal Medya

Kürsü

Görelim Mevla neyler!-Abdurrahman Dilipak

Parti vitrinini yenilemesi gerekiyor. Danışman profilini yeniden gözden geçirmesi gerekiyor.. AK Partinin kendini yenilemesi için bu bir fırsat. Değilse bu sonuç bir kırılma noktası olabilir.. Mahkemeye kadıya mülk değildir. Oy da partinin mülkü değil.



Sonuç belli oldu. Evet % 52, Hayır % 48. Katılım harika % 89.1’nin üzerinde..
 
Daha önce başkanlık sistemine % 30 destek varken, bugün elde edilen sonuç harika.
 
Öte yandan; AK Partililerin gönlünde yatan % 60’dı.. AK Parti ile MHP bir koalisyon kurmuÅŸtu. Beklentiye göre bir düşüş var. MHP ciddi anlamda fire verdi.
 
Aslında sadece MHP fire vermedi, HDP de büyük oranda fire verdi. Bu baraj sistemi ile artık HDP’nin de, MHP’nin de barajı aÅŸması mümkün deÄŸil.. MHP’den giden oylar AkÅŸener’de toplanmış. Bu hali ile AkÅŸener bir parti kursa o da barajı aÅŸamayacak..
 
Yani, Türkiye’de iki partili sisteme geçildi. MHP, HDP ve yeni oluÅŸumun barajı aÅŸması sözkonusu deÄŸil. Bu tabloda DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu’da CHP yok. Burada AK Partiye ciddi bir yöneliÅŸ sözkonusu. Dolayısı ile bu bölgedeki milletvekilleri AK Partiye gidecek.. İç Anadolu’da MHP’nin nispeten daha güçlü olduÄŸu yerlerde de CHP yok. O milletvekilleri de AK Partiye gidecek. DiÄŸer, muhafazakar kesimden giden oylar geri dönecektir. AKP’lilerin kendi baÅŸlarına bir güçleri yok. Belki onların bir kısmı CHP’ye, bir kısmı AkÅŸener’e gidebilir. Bir kısmı da sandığa gitmeyebilir.. Bütün bunlar en çok AK Parti’nin iÅŸine yarayacaktır. Daha önce Uzan’ın Genç Partisinin sebep olduÄŸu sonuç gibi bir sonuç ortaya çıkabilir.
 
AK Parti mi, CHP mi derseniz, birçok kişi CHP demeyecektir. Referandum daha farklı bir durum. Şunu görelim, şöyle ya da böyle bu sonuçlar siyasi bir topografi ortaya koymuştur. Bu topografi üzerinde iyi düşünmek gerekir..
 
Bu arada son dakika golü olarak şu eyalet tartışmasını da bir kenara not edelim..
 
Doğu ve Güneydoğu seçmeninin MHP ile ittifaka rağmen AK Partiye verdiği büyük desteği de burada not etmek gerek.
 
Bakın 81 ilde Evet diyen il sayısı: 49, Hayır diyen il sayısı:32
 
En yüksek ‘EVET’ diyen 10 il: Bayburt: 81,7, Aksaray: 75,6 (162.795), Rize: 75,6 (155.030), Gümüşhane: 75,2, Erzurum: 74,5, Yozgat: 74, Çankırı: 73,5, Konya: 72,9, Bingöl: 72,7, Elazığ: 71,8
 
En yüksek ‘HAYIR’ diyen 10 il: Tunceli: 80,4, Şırnak: 71,6, Kırklareli: 71,3, Edirne: 70,4, MuÄŸla: 69,2, Ä°zmir: 68,8, Hakkari: 67,7, Diyarbakır: 67,6, IÄŸdır: 65,1, Aydın: 64,3
 
Åžimdi uyum yasaları için 6 ay var. Bu sürecin sonunda erken bir seçim gündeme gelebilir. Ama bu durumda 2018’i görmek gerekecek.
 
Åžu DoÄŸu ve GüneydoÄŸu’daki deÄŸiÅŸimi görmek gerek: 27 Haziran 2015’le baÅŸlayan süreç 1 Kasım 2015’de bir sıçrama yapmıştı. Bugün bu deÄŸiÅŸimin artarak devam ettiÄŸini görüyoruz. Burada HÃœDAPAR’ın etkisi ve katkısını da hesaba katmak gerek.
 
Bakın, kesinlikle bu sonuca göre, bakan, milletvekili, belediye baÅŸkanı, il-ilçe baÅŸkanı kim ve o bölgede neler oluyor bakmak gerek.. “Hayır’a çalışan milletvekilleri var” mesajı geliyordu. AKP’li iÅŸadamlarından da ÅŸikayet vardı. Kim bunlar! Özellikle de Bakan, milletvekili, teÅŸkilat,  belediye, iÅŸ adamının kendi aralarında menfaat birliÄŸi oluÅŸturduÄŸu iddialarının soruÅŸturulması gerek. Bu yapının STK ve bürokrasi ile de kol kola girerek kendi aralarında çıkar birliÄŸi oluÅŸturduÄŸu iddialarının soruÅŸturulması gerek. Bu tür iddiaların şüyuu bile tek başına vukuu kadar tehlikelidir. Gençler üzerinde AK Partinin daha fazla çalışması gerekiyor.
 
Parti vitrinini yenilemesi gerekiyor. Danışman profilini yeniden gözden geçirmesi gerekiyor..
 
AK Partinin kendini yenilemesi için bu bir fırsat. Değilse bu sonuç bir kırılma noktası olabilir..
 
Mahkemeye kadıya mülk değildir. Oy da partinin mülkü değil.
 
AK Parti+MHP 7 Haziran 2015’te % 57.2 idi, daha sonra bu % 61 oldu. Bu bir derinliÄŸi, potansiyel bir imkanı ifade ediyordu.
 
AK Parti, gizli Evet’çileri DoÄŸu ve GüneydoÄŸuda kazandı. Ama Gizli HAYIR’cıları önleyemedi. BBP EVET’e destek verdi ama, AK Parti MHP’de umduÄŸunu bulamadı, AKP’lileri hafife aldı.
 
Referandumda Ä°stanbullu seçmenin yüzde 51.35’i “Hayır”, yüzde 48.65’i “Evet” oyu verdi. Ä°lçelerde ise 21 ilçede evet, 18 ilçede hayır önde bitirdi.
 
İçimizdeki beyinsizlerin iÅŸledikleri yüzünden bizi helak eder misin Allah’ım!. İçimizdeki gizli hayırcı, ikiyüzlü sinsi AKP’liler mutlu oldular mı bilmem. O sizin dost zannettikleriniz yarın sizi de satarlar. “Bu ‘KasımpaÅŸalı’ fazla geriyor deÄŸil mi? Bizim etimiz ne budumuz ne, dünya ile baÅŸedemeyiz, kendi iÅŸimize bakalım” deÄŸil mi! Aranıza ÅŸeytanın dostlarını da alıp fısıldaÅŸtığınızı duyar gibi oluyorum. Allah ÅŸerrinizden emin eylesin.. Hep okumuÅŸ insanlarsınız deÄŸil mi? Avrupa görmüş. “Hocaefendi” dualarını esirgemeyecektir sizden!? Hasedinizden kudurun e mi? Kendi cehenneminize odun taşımaya devam. Kasabınızın bıçağını yalamaya devam! Siz, sulh-u salah istemiyorsunuz. Birileri yumruklarını sıkarken, siz bize öteki yüzümüzü dönmeyi mi öğütlüyorsunuz yoksa..  ErdoÄŸan’ın yanındaki adamlarınıza söyleyin, onların ipliÄŸi de yakında pazara çıkar. Külliye’de gülücük dağıtanların, sırtlarını döndüklerindeki yüzlerini de görür gibi oluyorum..
 
Her ÅŸeye raÄŸmen, sonuç ortada. Elhamdülillahi Rabbil alemiyn! Son bir asrın en önemli siyasi kararı millet iradesi ile gerçekleÅŸti. Bu süreçte vefayı da gördük, gafleti de, ihaneti de.. Bu açıdan çok da iyi oldu. Bundan sonrası için görelim Mevla’m neyler.. Selam ve dua ile..           
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.