Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ürdün Suriye'nin güneyinde operasyona hazırlanıyor

Arap basınında çıkan haberlere göre, Ürdün, Suriye sınırının ötesinde Özgür Suriye Ordusu bileşenleriyle işbirliği yaparak IŞİD unsurlarına karşı operasyon başlatmaya hazırlanıyor. İddiaya göre, İngiltere ve ABD de bu operasyona destek verecek.



Ä°ngiltere merkezli Arapça yayın yapan El Arabi El Cedid gazetesinin haberine göre, Ãœrdün Suriye’nin güneyinde bulunan IŞİD unsurlarına karşı harekât baÅŸlatmaya hazırlanıyor.

Harekâtın nedeni, Ãœrdün’ün Rakka’ya yönelik operasyonun baÅŸlaması durumunda IŞİD unsurlarının ülkenin güneyine yani kendi sınır bölgesine kaçmasından endiÅŸelenmesi... Amaç, hâlihazırda o bölgede bulunan IŞİD baÄŸlantılı grupları geriye püskürterek sınırında IŞİD’den temiz bir bölgeyi oluÅŸturmak.

El Arabi El Cedid’in Ãœrdün ve ÖSO kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Amman, Suriye’nin güneyinde bulunan ve çoÄŸunlukla kendisi tarafından eÄŸitilen Özgür Suriye Ordusu bileÅŸenlerini IŞİD’in Rakka’dan olası bir güç kaydırma hamlesine karşı hazır tutmak istiyor. Amman, bu grupların yardımıyla sınır bölgesinde faaliyet gösteren IŞİD ile baÄŸlantılı Halid Bin Velid Ordusu grubunu bölgeden çıkarmak istiyor.

"ÖSO komutanları Ürdün'e çağrıldı"

Habere göre, son iki günde ‘Güney Cephe’ adıyla bilinen Suriye’nin güneyindeki ÖSO bileÅŸenlerinin bazı komutanları Ãœrdün’e çağırıldı. Bu ülkedeki ABD’nin denetiminde bulunan MOK operasyon odasıyla bir dizi toplantılar gerçekleÅŸtirdi. Komutanlarla operasyonun ne zaman ve ne ÅŸekilde yapılacağı bilgisi paylaşılmasa da sahanın son durumu deÄŸerlendirildi ve böyle bir operasyon için bu gruplara gereken silah ve teçhizat tespit çalışmaları yapıldı.

Ä°ddiaya göre, Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Theresa May’in geçen hafta Ãœrdün’e gerçekleÅŸtirdiÄŸi ziyaret ve daha öncesi Ãœrdün Kralı Ä°kinci Abdullah’ın ABD’ye ziyareti de bu baÄŸlamda yapıldı. Zira, habere göre, bu iki ülke karadan yürüyecek ÖSO bileÅŸenlerine havadan destek verecek.

IŞİD, Suriye-Ãœrdün-Irak sınır üçgeninde yer alan Tenef sınır kapısının denetimini yaklaşık bir yıl boyunca kontrol etmiÅŸti. ÖSO Mart 2016’da bu stratejik bölgeyi tekrar ele geçirmiÅŸti.

Ãœrdün sınırında geliÅŸi güzel bir ÅŸekilde kurulan Rukban Sığınmacı Kampı da Amman için bir endiÅŸe kaynağı oluÅŸturuyor. IŞİD, bu kamp bölgesinde Ãœrdün güvenlik güçlerine karşı birden çok saldırı düzenlemiÅŸti. Amman yönetimi, IŞİD’den temiz bir bölge oluÅŸturulduÄŸu takdirde, buradaki sığınmacıların oluÅŸturulacak güvenli bölgeye yerleÅŸip kendilerine yeni bir hayat kurabileceÄŸini düşünüyor.

Sadece El Arabi El Cedid deÄŸil Londra merkezli Al Hayat Gazetesi de 9 Nisan’da aynı yönde bir haber yapmış, Ãœrdün’ün Ä°ngiltere ve ABD ile beraber Suriye’nin güneyinde operasyon hazırlığı içinde olduÄŸunu yazmıştı.

Kaynak: El Arabi El Cedid ve El Hayat

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.