Sosyal Medya

Çocuk

Baba çocuğun güven duvarıdır-Fatma Tuncer

Fransız Pedagog Jean Jack Rausseau “Makul bir baba tarafından terbiye edilmek dünyanın en mahir hocası tarafından eğitilmekten daha iyidir” der. Baba çocuğun sadece eğitmeni değil aynı zamanda güven duvarıdır. Onun varlığı çocuğun kendini iyi hissetmesine yardımcı olur.



Çocuklar babanın dokunuÅŸundaki sevgiyi hemen hissederler. Allah çocukla babayı birbirine yaklaÅŸtırmak için iletiÅŸim imkânı vermiÅŸtir. Ä°ki hattın arasındaki iksir anne baba ve çocuÄŸa özeldir. Allah onları ebeveyn olarak tahsis etmiÅŸtir. Çocukların eÄŸitiminde bu avantaj dikkate alınmalıdır. Resulü Ekrem’in Hazreti Fatıma ile olan diyaloÄŸunu düşünün. O yetiÅŸkinliÄŸinde bile Fatıma geldiÄŸinde ayakta karşılar içeri girdiÄŸinde abasını yere serer oturmasını isterdi.
 
Sevgi çocuğun gelişimine katkı sağlayacak en etkin değerdir. Dolayısıyla çocuğa yapabileceğiniz en önemli yardım, sevdiğinizi ona hissettirmenizdir. Özellikle babalar çocukları ile aralarına duvar örmemeli onlara sevgilerini gösterebilmelidirler.
Hazreti Peygamber, “insanlara anlayabilecekleri bir dille konuÅŸun” der. Bunun için bazı konularda mecâzi ifadeler kullanabilirsiniz. Çocuklarınızın sevgi dilini öğrenip, onlarla iliÅŸkilerinizi buna göre ÅŸekillendirebilirsiniz. 
 
Çocukla iliÅŸkilerimizde yapılan hatalar onun kimlik oluÅŸumunda çeÅŸitli sorunların ortaya çıkmasına neden olur. O nedenle öncelikle çocuÄŸun geliÅŸim özelliklerini bilmek zorundayız. Bilinmelidir ki, Çocuklara göre yaÅŸanan her ÅŸey oyunun bir parçasıdır. Çocuk her ÅŸeyi oyun olarak görür. Mesela çocuk namaz kılan babanın yanına gelir, önüne sağına soluna sokulur bakar, kolundan tutar, üstünü başını çekiÅŸtirir. Baba namazı kılınca “ne yapıyorsun günah deÄŸil mi bu yaptığın çok kötü bir ÅŸey” diye azarlar. Oysa bu dönem vicdan geliÅŸimi baÅŸlamadığından çocuk söylenenleri anlamayacaktır. Bu Allah’ın çocuklara yaÅŸanan olaylardan fazla etkilenmemeleri için verdiÄŸi bir nimettir.
 
Vicdan geliÅŸimi baÅŸlamayan bir çocuÄŸun baba tarafından azarlanması bir yıkımdır. Baba bunun yerine çocuÄŸuna “bak çocuÄŸum ben namaz kılıyorum, ne zaman beni böyle görsen, sen de yanıma gel ve benin yaptığım ÅŸeyleri tekrarla, birlikte dua edelim” demeli ve ona namaz hakkında bilgi vermelidir. ÇocuÄŸu dini konularda korkutmamalı onun kalbine Allah sevgisi aşılamalıdır. 
 
Çocuk doÄŸuÅŸtan baÄŸlanma duygusuna sahiptir. Anne baba onda mevcut olan bu duyguyu Allah’a yöneltmelidirler. Bir çocuk ellerini açıp Allah’tan çikolata ÅŸeker istiyorsa, bu çocuk büyüdüğünde de Allah’a yakın olur. Resulü Ekrem, “Her ÅŸeyinizi Allah’tan isteyin hatta ayakkabınızın bağını bile” buyurmuÅŸtur. Cenabı Hakla irtibatlıyken, güven içindeyiz, aksi durumda ise, sürekli korku ve panik içindeyizdir. Çocuklarımıza erken yaÅŸlardan itibaren dua etmeyi öğretmeli ve onların kalbine Allah sevgisi ekmeliyiz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.