Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kerkük'te IKBY bayrağı tartışmasına Bağdat da dahil oldu

Kerkük'teki resmi kurumlarda IKBY bayrağının göndere çekilmesi konusu Bağdat yönetimi tarafından da eleştirildi. Başbakan Haydar İbadi'nin Sözcüsü Seid Hedisi, “yasalara aykırı” dedi.



Rûdaw'a konuÅŸan Seid Hedisi, Kerkük'te Irak bayrağı ile birlikte IKBY bayrağının göndere çekilmesine iliÅŸkin açıklamada bulundu. Seid Hedisi, “Irak Anayasası'nda yerel idare ve federal hükümet yönetimi açık bir ÅŸekilde tanımlanmıştır. Yani Kerkük'ün de içinde bulunduÄŸu idari yönetimlerdir” dedi.

2003 yılından beri bölgede siyasi bir geleneÄŸin hakim olduÄŸunu dile getiren Seid Hedisi, ÅŸunları söyledi: “Bu nedenle de hiçbir taraf bunun aksi dışında giriÅŸimde bulunamaz. Valilikler ve üst komisyonlar vardır. Åžimdiye kadar da ortak kararlar alınmıştır. Bugüne kadar bu konuda sorun çıkmadı.”

Erbil - BaÄŸdat arasında tartışılan bölgelerde Kürdistan bayrağının göndere çekilmesine iliÅŸkin ise Hedisi, ÅŸunları kaydetti: “Tartışılan bölgeler Federal Irak Hükümeti'ne baÄŸlı bölgelerdir. Bu nedenle de Kürdistan Bölgesi dışındaki resmi kurumlarda Irak bayrağı dışında hiçbir bayrak göndere çekilemez. Karar Federal bir karardır ve Kerkük'te tartışılan bölgelerdendir.”

Kerkük idaresinin vereceÄŸi tek taraflı her kararın anayasaya aykırı olduÄŸunu ve bunu kabul etmeyeceklerini ifade eden Seid Hedisi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürdistan Bölgesi tartışılan bölgeleri kapsamıyor ve kendine özgü parlamento, hükümet ve yasaları bulunuyor. Bu nedenle de Kürdistan bayrağı Irak bayrağıyla dalgalandırılıyor. Hiçbir sorunda yok. Ancak diÄŸer tartışılan kentler için bu geçerli deÄŸil ve anayasaya aykırıdır.”

TÜRKİYE'YE GÖNDERME


Türkiye'nin Kürdistan bayrağının Kerkük'teki resmi kurumlarda dalgalanmasına iliÅŸkin açıklamasına ise Seid Hedisi, “Bu bizim iç sorunumuz ve hiçbir dış ülkeyi baÄŸlamıyor” dedi.;

TÃœRKÄ°YE NE DEMÄ°ÅžTÄ°?

DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin MüftüoÄŸlu, konu ile ilgili "Bu süreç iÅŸletilmeden Kerkük'ün statüsüyle ilgili olarak yapılacak tek taraflı tasarrufların Irak'taki uzlaşı ve istikrar çabalarına zarar vermesi tehlikesi bulunmaktadır. Bu tür giriÅŸimlerin Irak'ın sosyal, kültürel ve ekonomik zenginliÄŸinin vücut bulduÄŸu Kerkük'ün çok kültürlü kimliÄŸini de aşındırma riski bulunmaktadır​" demiÅŸti.

Kerkük Ä°l Meclisi üyesi Ahmed Askeri de “Türkiye DışiÅŸleri Bakanlığı'nın açıklaması Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin içiÅŸlerine müdahaledir. Kürdistan bayrağının göndere çekilmesi bir iç meseledir. Hiçbir ÅŸekilde Türkiye'yi ilgilendirmez” demiÅŸti.

TÃœRKMENLER TEPKÄ°LÄ°

Irak'ta Kerkük merkezli Türkmeneli Partisi BaÅŸkanı Rıyaz Sarıkahya da  yaptığı açıklamada, ''Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in il meclisine sunduÄŸu yazı daha onaylanmadan kentteki tüm hükümet binalarının üzerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının asılması kabul edilemez" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.