Sosyal Medya

Dünya

Rachel Corrie'nin ailesinden İsrail'e çağrı

İsrail tarafından katledilen Amerikalı barış aktivisti Corrie'nin ailesi, İsrail’in "içine düştüğü çılgınlıktan" çıkarılması gerektiğini söyledi.



Filistinli bir ailenin evinin yıkılmasını önlemek isterken Ä°srail buldozeri tarafından 2003 yılında ezilerek katledilen Amerikalı barış aktivisti Rachel Corrie'nin ailesi, Ä°srail’in "içine düştüğü çılgınlıktan" çıkarılması gerektiÄŸini söyledi.

Kızlarının 14. ölüm yıl dönümünde konuşan Cindy ve Craig Corrie, hem Rachel hem de Filistin davası için verdikleri mücadeleyi anlattı.

Anne Cindy Corrie, kızı hakkında, "İnsan gibi insandı. Genç yaşına rağmen bir şeyleri derinlemesine idrak edebilme yetisine sahipti." diye konuştu.

Baba Craig Corrie, "Dünyanın büyük bir bölümü Rachel’ı, dış politikamızın gösterdiÄŸinden farklı ÅŸekilde düşünen bir Amerikalı olarak biliyor. Kızımın böyle anılmasından memnunum." ifadelerini kullandı.

"Filistin davasını kızımızdan miras aldık"

Kızlarından Filistin davasını miras aldıklarını belirten Craig Corrie, "Ä°srail’in son ve en iyi umudu, birinin onu bu içine düştüğü çılgınlıktan çekip çıkarmasıdır. Geçen ay ABD’de olup bitenlere bakılırsa, birini çılgınlıktan kurtarmak (Donald Trump) yönetimi için güç bir iÅŸ gibi duruyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Craig Corrie, kızlarının ölümü sonrası sorumluluk almaktan kaçınan ve dar kapsamlı bir soruşturmanın ardından olayı hasıraltı etmeye çalışan İsrail devletine açtıkları davanın İsrail Yüksek Mahkemesi tarafından reddedilmesiyle ilgili olarak, davanın yine de "sistemin tüm sorunlarını ifşa etmesi" bakımından önemli olduğuna inandıklarını söyledi.

Corrie, "Dava, İsrail mahkemelerinin Filistin işgalinde pay sahibi olduğunu göstermesi bakımından başarılıydı." dedi.

Ä°srail’e gittiÄŸinde karşılaÅŸtığı eski bir askerin paylaÅŸtığı notu aktaran Craig Corrie, "Bana dedi ki, Ä°srailli generaller bazı Avrupa ülkelerine gitmezler, çünkü giderlerse soluÄŸu mahkemede alacaklarını bilirler. Ama aynı tehdidi asla Ä°srail mahkemelerinden yana hissetmezler." ifadelerini kullandı.

Anne Cindy, Trump yönetiminden kızları için destek görmeyi beklemediklerini belirterek, "Daha önemlisi, bizim endişemiz Filistin halkı hakkında." şeklinde konuştu.

Ä°srail-Filistin meselesinin karmaşık bir konu olduÄŸunu vurgulayan Cindy Corrie, "Trump yönetimine, ‘dikkatli adım atın ve kendinize öğrenme imkanı tanıyın’ diyoruz.” ifadesini kullandı.

Corrie, "Çok uzun zaman geçti ve çok acı çekildi. Artık bölgede bu sorundan etkilenen tüm halklar nezdinde eşitliği, özgürlüğü ve adaleti dikkate alan bir çözümün bulunmasının vakti geldi." dedi.

"Benim Adım Rachel Corrie" oyunu Türkiye'de gösterildi"

Rachel Corrie’nin vefatından sonra hazırlanan "Benim Adım Rachel Corrie" adlı tiyatro oyununun New York Tiyatro Atölyesi tarafından yarıda kesilerek rafa kaldırılmasına iliÅŸkin, Craig Corrie, sansür iddiaları ve yoÄŸun eleÅŸtiriler sonrası Londra’ya taşınan oyunun, kızının kendi vatanında gösterilemese de Ä°stanbul’da ve Türkiye’nin çeÅŸitli yerlerinde seyirciyle buluÅŸtuÄŸunu kaydetti.

Anne Cindy Corrie, "Türkiye’ye sevgilerimizi gönderiyoruz. Orada arkadaÅŸlarımız ve çok güzel anılarımız var, yakında yine gelmeyi umut ediyoruz." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Corrie, ABD’nin Washington eyaletinde dünyaya gelen Rachel’ın, küçük yaÅŸtan itibaren dünyanın sorunlarına duyarlılık gösterdiÄŸini belirtti.

On yaşında kendi okulunun açlık konulu kongresinde konuÅŸan Corrie, ailenin paylaÅŸtığı videoda, “BaÅŸka çocuklar için buradayım, çünkü onları önemsiyorum. Anlamalıyız ki üçüncü dünya ülkelerindeki insanlar bizim gibi düşünür, deÄŸer verir, güler ve aÄŸlarlar." diyor.

Filistin'de adı okul, hastane ve yeni doğmuş çocuklara verilen Rachel Corrie'nin anısına çok sayıda film yapıldı, tiyatro ve kitaplar yazıldı. Corrie'nin Filistin'den ailesine yazdığı mektuplar derlenerek "Bırakın Tek Başıma Direneyim" başlığıyla kitap olarak yayımlandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.