Sosyal Medya

Güncel

Hakan Albayrak: Kore dizileri, K-Pop ve Güney Kore Müslümanları

Sözünü ettiğimiz “Kore Salgını”nı misyonerliğe bağlamasak da misyonerlerin bundan istifade etmeye çalışacaklarını pekâlâ düşünebiliriz. “Dizi filmlerimiz ve müziğimiz ile büyülenen Müslüman gençlerin Kore hayranlığını onları Hristiyanlığa çekmek için kullanalım” diyen Güney Koreli misyonerler muhakkak vardır. Ama birkaç kelime Korece öğrenir öğrenmez Facebook, Twitter, Instagram veya WhatsApp vasıtasıyla Korelileri İslam’a davet eden gençlerimiz de var. “Kore Salgını” sayesinde Güney Koreli Müslümanların da ilgi odağı haline geldiğini; Korece öğrenen Türk, Arap, Malay gençlerinden birçoğunun bunlarla irtibata geçip İslam kardeşliğinin ihyasına hizmet ettiğini de belirtelim.



İnternette Türkçe altyazıyla paylaşılan Güney Kore dizilerine gençlerimizden muazzam bir alâka var.
 
Yakında altyazıya gerek kalmayabilir, çünkü gençlerimiz arasında Kore lisanına da muazzam bir alâka var.
 
Ankara’daki Güney Kore Kültür Merkezinin dil kurslarına yazılan yazılana…
 
Ankara Ãœniversitesi, Kayseri Erciyes Ãœniversitesi ve Ä°stanbul Ãœniversitesi’nin Kore Dili ve Edebiyatı bölümlerine gösterilen iltifat da büyük.
 
“30 Günde Korece” gibi kitaplar peynir ekmek gibi satılıyor.
 
Bu arada K-Pop (Kore Popu) da pek muteber.
 
Sadece bizde deÄŸil, baÅŸka Müslüman halkların -mesela Arap yahut Malayların- gençleri arasında da var bu “Kore Salgını”.
 
***
 
Malum olduğu üzere Güney Kore, Hristiyan misyonerliğinin en önemli merkezlerinden.
 
Sözünü ettiÄŸimiz “Kore Salgını”nı misyonerliÄŸe baÄŸlamasak da misyonerlerin bundan istifade etmeye çalışacaklarını pekâlâ düşünebiliriz.
 
“Dizi filmlerimiz ve müziÄŸimiz ile büyülenen Müslüman gençlerin Kore hayranlığını onları Hristiyanlığa çekmek için kullanalım” diyen Güney Koreli misyonerler muhakkak vardır.
 
Ama birkaç kelime Korece öğrenir öğrenmez Facebook, Twitter, Instagram veya WhatsApp vasıtasıyla Korelileri Ä°slam’a davet eden gençlerimiz de var.
 
“Kore Salgını” sayesinde Güney Koreli Müslümanların da ilgi odağı haline geldiÄŸini; Korece öğrenen Türk, Arap, Malay gençlerinden birçoÄŸunun bunlarla irtibata geçip Ä°slam kardeÅŸliÄŸinin ihyasına hizmet ettiÄŸini de belirtelim.
 
***
 
Kore Müslümanları Federasyonu’na göre Güney Kore’de 120 bin ilâ 130 bin civarında Müslüman yaşıyor.
 
Bunların büyük çoğunluğu Pakistanlı ve Bangladeşli göçmenler.
 
Yerli Müslümanların sayısı aşağı yukarı 45 bin (Kaynak: The Korea Times).
 
Ä°HH Ä°nsani Yardım Vakfı’nın geçen aralık ayında neÅŸrettiÄŸi “Güney Kore Müslümanları” kitapçığından öğreniyoruz ki Güney Koreliler arasında Ä°slam’ın yayılışı 1950’li yılların ilk yarısındaki Kore Savaşı’nda oraya yerleÅŸen Türk askerî birliÄŸine dayanıyor.
 
Kitapçıktan okuyalım:
 
“Kore halkı için yeni bir dönemin baÅŸladığı bu süreçte, Türkiye’nin de BM çatısı altında ilk olarak 4.500 kiÅŸilik bir tabur askerle Kore Savaşı’na katılması, siyasi sonuçları bir tarafa ülkenin yüzyıllar sonra yeniden Ä°slam’la müşerref olmasına vesile olmuÅŸtur. Türk askerlerinin canları pahasına savaÅŸta kendilerini müdafaa ettiklerini, açlığın kol gezdiÄŸi o günlerde kendileriyle birlikte aç kaldıklarını gören Korelilerin hem Türklere hem de Ä°slam inancına olan ilgileri artmıştır. Üç yıl süren savaÅŸ boyunca Türkiye’den Güney Kore’ye giden asker sayısı yaklaşık 15.000’i bulmuÅŸtur. Türk askeri, savaÅŸ sonrasında da BM Barış Gücü olarak ülkede kalmaya devam etmiÅŸtir. Ä°slam’ın Kore’de yayılması da savaÅŸ sonrası dönemde gerçekleÅŸmiÅŸtir. 1955 yılında Güney Kore’deki Türk birliÄŸine imam olarak atanan Abdulgafur KaraismailoÄŸlu, önce Türk askerî kampına gelen Korelilere, sonra da halka açık konferanslar ile tüm Korelilere Ä°slam’ı anlatmaya baÅŸlamıştır...”
 
***
 
TebliÄŸ faaliyetlerinin ilk meyvesi olarak üç Güney Koreli (Kim Yu-do, Kim Jin-kyu ve Yoon Doo-young) Ä°slam’ı kabul edip Abdullah, Umar ve Muhammed isimlerini almış…
 
Bunlar, 1955’in Eylül ayında Kore Müslüman Cemiyeti’ni kurmuÅŸ…
 
1956’da Türk kışlasında açılan Chung Jin Medresesi, tebliÄŸ faaliyetlerine ivme kazandırmış…
 
O sene Güney Kore’ye KaraismailoÄŸlu’nun yerine imam olarak tayin edilen Zübeyir Koç, tabur komutanının da emri ile tebliÄŸ bayrağını devralmış…
 
1955-56 senelerinde, KaraismailoÄŸlu ve Koç’un rahle-i tedrisatından geçen 200’u aÅŸkın Koreli Müslüman olmuÅŸ…
 
***
 
Ä°HH’nın “Güney Kore Müslümanları” kitapçığından okumaya devam ediyoruz:
 
“1960-1976 yılları arasında Malezya ve Pakistan gibi GüneydoÄŸu Asya ülkeleri ile Güney Kore arasında kurulmaya baÅŸlayan iliÅŸkiler, ülkedeki Ä°slamlaÅŸma sürecinin yeni bir ayağı olmuÅŸtur. Bu süreçte dönemin Malezya BaÅŸbakanı Tunku Abdul Rahman ve Pakistan Kur’an Cemiyeti BaÅŸkanı Mevlana Seyyid Muhammed Cemil, Seul’de bir cami ve Ä°slam merkezi yapılması için her türlü destek ve giriÅŸimi baÅŸlatmıştır. Neticede, 1967 yılına gelindiÄŸinde ülkedeki Müslüman sayısının artmasının da bir sonucu olarak, daha önce adı Kore Müslümanları Cemiyeti olan oluÅŸum, Kore Müslümanları Federasyonu (KMF) olarak resmiyet kazanmıştır. 1969 yılında Güney Kore devleti tarafından bir cami ve Ä°slam merkezi kurulması için KMF’ye 1.500 metrekarelik bir alan hibe edilmiÅŸtir. Arap devletlerinin de maddi destekleriyle 1976 yılında tamamlanan Seul Merkez Camii ülkenin ilk, Seul’un ise tek camisi olmuÅŸtur. 1970’lerin ortaları itibarıyla Güney Kore’nin Arap ve Müslüman ülkeleriyle ekonomik iliÅŸkilerinin öne çıkması ve bu ülkelerin Koreli Müslümanlara kapılarını açması, Ä°slam’ın Kore’de yayılmasına ivme kazandırmıştır. Ayrıca Suudi Arabistan’a çalışmaya giden ve burada Müslüman olan Korelilerin daha sonra ülkelerine geri dönmeleriyle de Güney Kore’deki Müslümanların sayısında önemli bir artış yaÅŸanmıştır.”
 
***
 
“Güney Kore Müslümanları” kitapçığını Mervenur Lüleci Karadere hazırlamış.
 
Eline sağlık.
 
Allah razı olsun.
 
Güney Kore’ye ilgi duyan gençlerimizi bu kitapçığı okumaya davet ediyorum.
 
Ä°HH’nın internet sitesinde (ihh.org.tr) 
PDF olarak mevcut.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.