Sosyal Medya

EÄŸitim

Suriyeli sığınmacılara yüksek öğrenim imkanı

YÖK Üyesi Prof. Dr. Şişman, sığınmacıların bir bölümünün Türkiye'de kalıcı olduğunu düşünerek meslek yüksekokullarında atıl kalan kontenjanların Suriyeliler için değerlendirilmesi konusunda çalışma yaptıklarını bildirdi



YaÅŸar Ãœniversitesinden yapılan açıklamaya göre, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Ãœyesi Prof. Dr. Mehmet ÅžiÅŸman, UNESCO Göç Kürsüsü tarafından düzenlenen "Yükseköğrenim ve Mülteciler" konulu panelde yaptığı konuÅŸmada, yüksek öğretim konusunda Suriyeli öğrencilerin taleplerini deÄŸerlendirmeye aldıklarını belirtti.

Suriyelilerin bir kısmının Türkiye'de kalıcı olduğu düşünülerek bir çalışma yürütüldüğünü ifade eden Şişman, şunları kaydetti:

"Meslek yüksekokullarında atıl kalan kontenjanlar mevcut. Bunları Suriyeli mülteciler için değerlendirme yoluna gireceğiz. Ayrıca yabancılara Türkçe öğretimi konusu da gündemde. Milli Eğitim Bakanlığı 4 bin civarında öğretmen istihdam etmeyi planladı. Bunlara öncelikle formasyon eğitimi verilmeli. Konuyla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

GEÇİCİ EĞİTİM MERKEZLERİNE İLİŞKİN ELEŞTİRİLER

Ä°stanbul Ãœniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası Ä°liÅŸkiler Bölümü Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. AyÅŸegül KomsuoÄŸlu da Milli EÄŸitim Bakanlığı verilerine göre 2014-2015 eÄŸitim öğretim yılında 230 bin olan Suriyeli öğrenci sayısının, 2017-2018’de 550 bine kadar yükseleceÄŸini, Suriyelilerde okullaÅŸma oranının ise yüzde 30'dan yüzde 65’e çıkacağını bildirdi.

Suriyeli öğrencilerin devlet okullarının yanı sıra 21 ilde bulunan 389 Geçici Eğitim Merkezlerinde (GEM) eğitim aldığını kaydeden Prof. Dr. Komsuoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Geçici EÄŸitim Merkezleri, Suriyeliler tarafından kurulan, Arapça müfredat takip eden, belediyeler, uluslararası kuruluÅŸlar gibi kamu veya özel kaynaklarla fonlanan ve MEB tarafından akredite edilen alternatif okullar olarak tanımlanıyor ancak GEM’lerde eÄŸitimin kalitesi ve içeriÄŸi ile ilgili çeÅŸitli sorunlar mevcut.

Sınırlı akreditasyon olanağı, denetlemenin zor olması, yetersiz Türkçe dersleri gibi sorunlar bunlardan birkaçı. İzole edilmiş ve yetersiz öğrenme ortamı, birlikte yaşama kültürü oluşturmayı engelleyerek ayrımcılığı besliyor ve bu şekilde Suriyeli çocuklar, yaşıtları olan diğer çocuklarla hiçbir iletişime girmeden eğitim alıyorlar."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.