Sosyal Medya

Kültür Sanat

Psikolojik Hastalıkları Anlatan En İyi 23 Film. FİLM:4

Delilik ve ruhsal sorunlar, sinemanın üzerine en çok durduğu temalardan. İşte psikolojik rahatsızlıkların, deliliğin ve psikopatolojinin en iyi işlendiği 23 film; Film:4



4 - David & Lisa (Frank Perry, 1962)

Kafiyeler bir genç kızın ruhunu bölünmekten nasıl koruyabilir? Ya da insanlar dokunduÄŸunda öleceÄŸini zanneden zeki bir çocuÄŸun saatlere olan takıntısı nereden gelir? 1962 yapımı David and Lisa’nın hikayesi, ruhsal sorunlar yaÅŸayan ergenlik çağındaki gençlerin tedavi gördüğü ve eÄŸitildiÄŸi bir okulda geçiyor.

David, karakter olarak bakarsak sert mizaca sahip, mesafeli ve yaşı dolayısıyla ironi anlayışı güçlü olan bir çocuktur. GeldiÄŸi günden itibaren derslerine gömülür ve fikirlerüretir. Kendisine dokunulma ihtimali yüksek olduÄŸunda ne kadar gerilip korktuÄŸunu görmediÄŸimiz sürece David’in “hasta” olduÄŸunu anlamamız mümkün deÄŸildir. Ancak ailesinin David’i ruhen hasta ettiÄŸi şüphe götürmez bir gerçektir. Fikirlerini zerre kadar önemsemeyen, baskın ve kendi hayallerini oÄŸlunun üzerinden gerçekleÅŸtirmeye çalışan bir anne ve David’i ne kadar çok sevse de bunu gösteremeyen ve etkisiz kalan bir baba… 

Annesi David’in bir an önce oradan kurtulup eve dönmesini istemektedir. Çünkü etki alanının dışında kalacak ve David’i oradayken kontrol edemeyecektir. 

YaÅŸadıkları çatışmalar sonrasında oÄŸlunu evde tutmak için uÄŸraşır ancak David, kiÅŸilik bölünmesi yaÅŸayan, tekerlemelerle konuÅŸan, saf bir sevgiyle baÄŸlandığı Lisa’dan da ayrılmak istemediÄŸi için yeniden okula kaçar.

Ä°ki gencin aralarında filizlenen iliÅŸkiyi sekteye uÄŸratan ÅŸey aslında onları aynı zamanda birleÅŸtiren hastalıklarıdır. Lisa’nın utangaç ve kıskanç tavırlarıyla başına açtığı bela, yine onları en güzel ÅŸekilde bir araya getirir. David and Lisa (1962), deliliÄŸin en tatlı hallerini anlatan filmler arasında ön sıralarda rahatlıkla yer alabilir.

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.