Sosyal Medya

Aile YaÅŸam

İnsan beynine hafıza kartı

Hafıza problemi yaşayanlara müjde! Bilim insanları belleği geliştirmek için bir beyin implantı üzerinde çalışıyor. Hastanın hipokampüsüne yerleştirilecek implantın kısa süreli anıları uzun vadeli hatıralara dönüştürmesi bekleniyor. Üzerinde çalışılan beyin implantı gerçeğe dönüşürse alzheimer, bunama, felç hastalığı ve beyin hasarı olan insanlara çare olacak. Küçük cihaz, hastanın kendi hipokampüsüne yerleştirilecek ve kısa süreli anıları uzun vadeli anılara dönüştürmekten sorumlu nöronları uyaracak.



gelecekte beyninize takılacak bir çiple bambaÅŸka zihinsel yeteneklere sahip olabilirsiniz. Zira ABD’de çalışmaları devam eden bir araÅŸtırma hayatımızı kolaylaÅŸtıracak cihazların önünü açıyor. Güney California Ãœniversitesi’nden Biomedikal Mühendislik Profesörü Theodore Berger, insan belleÄŸini geliÅŸtirmek için prostetik beyin implantı üzerinde çalışıyor. Bilim dergisi IEEE Spectrum’un haberine göre, Berger’in planı beyne yerleÅŸtirilecek cihazın, kısa vadeli hafızayı uzun vadeli hafızaya dönüştürmesi ve hipokampüsün (beyinde hafıza ve yön bulmada önemli rolü olan bölge) yaptığı gibi saklayabilmesi.

Çalışmaları kapsamında bir tavÅŸana, ses tonu ile hava esintisini aynı anda veren Berger, tavÅŸana bunu öğretti. Berger, hava esintisiyle gelen her ses tonunda göz kırpan tavÅŸana baÄŸlı elektrotlar ile hipokampüste oluÅŸan aktivite modellerini takip etti. Bu modelleri belirli bir anda nöronların tavÅŸanın beyninde nerede olduÄŸunu gösteren ‘uzay-zaman kodu’ olarak ifade eden Berger’e göre, kod, hipokampüsün farklı katmanlarına yayılırken farklı bir koda dönüştürülüyor. Hipokampüsün tavÅŸanın belleÄŸini iÅŸleyiÅŸ ÅŸekli ve geri çaÄŸrılabilir bir kod üretme biçimi, Berger’in matematiksel model ve cihaz geliÅŸtirmesi için öngörülebilir oldu.

Berger, çıkardığı modelleri yapay bir fare hipokampüsü kurarak test etti. Elektrotlarla farelerin hipokampüslerine ulaşan Berger, bir kola basmaları için eğitim verdi ve karşılık gelen uzay-zaman kodlarını elde etti. Bu kod, matematiksel modeliyle çalıştırıp farelerin beyinlerine geri gönderildi. Kodları alan farelerin kollarını başarıyla bastırması sistemin geçerliliğini gösterdi. Berger, şimdi bu sistemi insanlarda test ediyor. Beyin implantı hayata geçirilebilirse sağlıklı insanlara ekstra zihin yetenekleri sunacak cihazların da önü açılacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.