Sosyal Medya

Güncel

Irak sınırına hendekli duvar

Türkiye, sınır güvenliğini sağlamak; terörist, kaçakçı sızmalarını önlemek amacıyla Suriye sınırını yılın başına kadar tamamen kapatacak. Irak sınırındaki Cizre-Silopi arasına da hendekli beton duvar örecek olan Türkiye, sınırdaki geçiş noktalarını akıllı kuleli çelik kafesli güvenlik duvarıyla koruyacak



Türkiye, sınır güvenliÄŸini saÄŸlamak; terörist, kaçakçı sızmalarını önlemek amacıyla 911 km’lik Suriye ile Irak sınırı için tam sıkılaÅŸtırma ve fiziki güvenliÄŸi saÄŸlamak amacıyla yeni entegre güvenlik sistemini hayata geçirecek. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın da çarÅŸamba günü sınırın sıfır noktasına yaptığı inceleme ziyaretinde sözünü ettiÄŸi entegre sınır güvenliÄŸi stratejisinin detayları şöyle:

SURÄ°YE SINIRINA BETON DUVAR: Suriye sınırının tümü önümüzdeki yılın başına kadar beton duvarlarla örülecek. Duvar örme iÅŸini TOKÄ° devralmıştı, çok hızlı ÅŸekilde ilerliyor. 268 km’lik bölüm bitti, kalan 520 km’lik bölümün 200 km’sinin inÅŸaatı baÅŸladı. 250 km’lik bölüm için ihaleye çıkıldı.

ÇELÄ°K KAFES VE KULELER: DaÄŸlık, engebeli arazinin, nehir geçiÅŸlerinin ve kanyonların bulunduÄŸu yerlere beton bloklar yerleÅŸtirilemeyeceÄŸi için buralara farklı önlemler düşünüldü. Bu tip arazi ÅŸartlarına uygun; güçlü ama esnek çelik kafeslerle sınır hattı örülecek. Suriye sınırında yaklaşık 85 kilometrelik alan bu ÅŸekilde çelik kafesle kapatılacak.

IRAK SINIRINA DA DUVAR: Irak sınırında teröristlerin önemli geçiÅŸ noktaları arasında yer alan Cizre ile Silopi arasına da hendekli beton duvarlar örülüyor. Bu bölge dışında daÄŸlık ve geçit vermez olan Irak sınırı, beton duvar örülmesine imkân tanımıyor. Sınırın duvar örülemeyen kritik yerleri; hakim tepelere 
konuÅŸlanacak zırhlı, mekanize birliklerle sıkılaÅŸtırılacak. Irak sınırında bu ÅŸekilde 18 hâkim tepe bulunuyor. 28. Piyade Mekanize Tugay Komutanlığı’nın Silopi’ye taşınmasının amaçlarından biri de sınır güvenliÄŸine destek vermek. Şırnak’ın Silopi Ä°lçesi yakınlarında; Türkiye, Irak ve Suriye’nin kesiÅŸtiÄŸi nokta olan Sımelan’dan baÅŸlayarak Suriye sınır hattında, Cizre’ye doÄŸru, beton bloklardan duvar örülüyor, önlerine hendek kazılıyor.

KULE VE PROJEKTÖR: Arazi koÅŸullarının uygun olmadığı sarp yerlerde terörist sızmalara karşı akıllı gözetleme kulelerinin arasına çelik kafesler konulacak. GeçiÅŸ yolları dev projektörlerle aydınlatılacak. Termal kameralar ve hava gözetleme sistemleri devreye alınacak.

ENTEGRE GÃœVENLÄ°K: Sınırlar, entegre sınır güvenliÄŸi projesiyle güçlendirilecek. Her türlü teknolojik imkân ve ileri teknoloji ürünü araçlar kullanılacak. Ä°nsansız hava araçları, gözetleme balonları, hareket sensörleri, termal gözetleme ekipmanları ve silah sistemleri devreye sokulacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.