Sosyal Medya

Güncel

De Mistura: Yeni bir Srebrenitsa'yı kabul etmeyeceğim

Halep’teki durumla ilgili basın açıklaması yapan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, pasif kalarak yeni bir Ruanda ya da Srebrenitsa’yı kabul etmeyeceğini söyledi. Eski adıyla Nusra Cephesi, yeni adıyla Şam'ın Fethi Cephesi'ne de seslenen Mistura, bu örgüte Halep'in doğu mahallelerinden çıkması için çağrıda bulundu; "Silahlarınızla beraber İdlib’e çıkmayı kabul ederseniz bizzat kendim gelip size eskortluk yapacağım"



Halep'te süren bombardımanı 'zalimce' diye nitelendiren BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, bu ÅŸekilde devam etmesi halinde Halep’in 2,5 ay içinde tamamen harabeye dönebileceÄŸini söyledi. De Mistura, bu duruma pasif kalarak yeni bir Ruanda ya da Srebrenitsa’yı kabul etmeyeceÄŸini söyledi.

600 hasta sivilin DoÄŸu Halep’te tedaviye ihtiyacının olduÄŸuna iÅŸaret eden De Mistura, bunlardan 200'ünün acilen tahliye edilmesi gerektiÄŸini belirtti.

Nusra'ya çağrı: Doğu Halep'i terkedin

De Mistura, ellerindeki verilere göre, Halep’teki Nusra Cephesi’ne baÄŸlı savaşçı sayısının en fazla 900 kiÅŸi olduÄŸunu tahmin ediyor. BM Özel Temsilcisi, toplam 8 bin muhalifin bulunduÄŸu ÅŸehirdeki sivil sayısının 275 bin olduÄŸunu belirtti. Bunlardan 100 bini çocuk.

900 Nusra savaşçısını bahane edip 275 bin kişinin yaşadığı kentin yıkılmak istendiğini söyleyen De Mistura, Rusya ve Esed rejimine de seslendi ve ateşkes çağrısında bulundu.

"Rusya'dan yanıt"

Rusya, De Mistura’nın Nusra Cephesi’ne yönelik ‘Halep’ten çıkın’ çaÄŸrısını olumlu bulduÄŸunu açıkladı.

Rusya-ABD anlaşmasının çöküşü

ABD ile Rusya uzun bir müzakere sürecinden sonra 9 Eylül'de Suriye'de ateşkes uygulanması konusunda anlaşmıştı. 12 Eylül'de yürürlüğe giren ateşkes ABD'nin Suriye'de Esed rejimine ait güçleri bombalaması ve Rusya ile rejimin Halep'te insani yardım konvoyunu hedef almasından sonra çökmüştü.

19 Eylül'den bu yana Halep yoÄŸun bombardıman altında. En az 400 sivil öldü, yüzlerce kiÅŸi yaralandı.ABD yönetimi 3 Ekim'de, Rusya ile Suriye'de çatışmaların durdurulması anlaÅŸması çerçevesindeki ikili temasları durdurma kararını almıştı. 

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.