Sosyal Medya

EÄŸitim

Tam gün eğitim için 2 bin 500 yeni okul gerekiyor

Eğitim-Bir-Sen'in raporuna göre ilköğretimde tam gün uygulamasına geçilebilmesi için en az 60 bin derslik, bunun için de 24 derslikli 2 bin 500 yeni okula ihtiyaç bulunuyor



Eğitim-Bir-Sen'in Yeni Orta Vadeli Programı'nda yer alan "2019'a kadar ikili öğretime son verilip tekli eğitime geçilmesi"ne ilişkin hazırladığı "Eğitime Bakış Notu 1" raporunda, ikili eğitimin, başta az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler olmak üzere pek çok ülkede uygulanan bir eğitim modeli olduğu belirtildi.

Türkiye'de de bütün kademelerde ve özellikle kent merkezlerinde uzun yıllardır ikili eğitim modelinin uygulandığı belirtilen raporda, 1990'lı yıllarda nüfusta ve daha da önemlisi okullaşma oranlarında yaşanan hızlı artışa kırsal kesimde kent merkezine doğu yaşanan göç hareketliliği de eklenince, özellikle büyük kentlerde öğrenci sayısının hızla arttığına işaret edildi.

Raporda, "İlköğretimde ikili eğitim uygulamasına son verebilmek için en az 60 bin derslik ihtiyacı vardır. Bu ise 24 derslikli 2 bin 500 yeni okula tekabül etmektedir. 2015 yılında ikili eğitim kapsamında eğitim gören öğrenci oranı (yüzde 45,6) üzerinden Türkiye'de derslik başına düşen ortalama öğrenci sayısı da dikkate alındığında, hesaplanan derslik ihtiyacı ise 86 bin olarak tahmin edilmektedir." ifadesine yer verildi.

İstanbul'da ikili eğitimi ortadan kaldırmak için 15 bin 500 derslik ihtiyacı, bu hedef için de 24 derslikli 645 okul gerekiyor.

Ortaöğretimde ikili eğitim öğrenci oranlarının en yüksek olduğu bölgeler, İstanbul, Güneydoğu Anadolu ve Batı Anadolu iken, en düşük olduğu bölgeler Kuzeydoğu Anadolu, Batı Karadeniz ve Orta Anadolu bölgeleri olarak belirlendi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.