Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

FETÖ'nün ByLock'u: Kim nerede tasarladı

FETÖ mensuplarının kriptolu konuşmalarda kullandığı ByLock programının ABD'de tasarlandığı, Kanada'da dağıtıldığı ve Türkiye'de yazıldığı belirlendi.



FETÖ üyelerinin haberleÅŸme sistemi ByLock programını geliÅŸtiren ve geçen hafta gözaltına alınan eski TÃœBÄ°TAK BaÅŸ Uzmanı Dr. Ä°hsan T.’nin Estonya’da Tallinn Ãœniversitesi’nde kriptolu haberleÅŸmeler konusunda eÄŸitim aldığı, TÃœBÄ°TAK’ta da bilgisayar programı yazılımı ve kriptolama sistemi üzerinde çalıştığı öğrenildi.

Ä°hsan T.’nin izini kaybettirmek için 1.5 yıl önce TÃœBÄ°TAK’tan ayrıldığı ortaya çıktı.

ABD'DE TASARLANDI, TÃœRKÄ°YE'DE YAZILDI VE KANADA'DA DAÄžITILDI

ByLock programının kodlarının ABD’de belirlenip Türkiye’de geliÅŸtirildiÄŸi tespit edildi. TÃœBÄ°TAK’ta kripto uzmanı olarak çalışan Ä°hsan T. ile birlikte iki arkadaşının geliÅŸtirdiÄŸi ByLock programının, Litvanya’da bir server üzerine kayıtlı olduÄŸu belirlendi.

Programın FETÖ’cülere internetten dağıtımının ise Kanada üzerinden yapıldığı tespit edildi. Üç ayrı ÅŸifreleme ile korumaya alınan sisteme, TÄ°TAN saadet zincirine benzer bir kodlama ile girildiÄŸi ortaya çıktı. ByLock programına ancak akredite olan bir baÅŸka kiÅŸinin referansıyla giriÅŸ yapılabiliyor. 

Hürriyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.