Sosyal Medya

Dünya

Azerbaycan'da anayasa referandumu

Azerbaycan'da halk, cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkarılması, cumhurbaşkanı seçilmek için 35 olan yaş sınırının kaldırılması dâhil anayasanın 23 maddesinde değişiklik öngören değişiklik için sandığa gitti.



Azerbaycan'da oy verme işlemi yerel saatle 19.00'da tamamlandı. Azerbaycan Merkezi Seçim Komitesi, 5 milyon 260 bin seçmenin bulunduğu ülkede 3 milyon 671 bin seçmenin sandık başına gittiğini, katılımın yüzde 69,7 olduğunu açıkladı.

Seçmenler, Bakü ve diğer illerde kurulan 5 bin 627 sandıkta oy kullandı. Yurt dışında yaşayan Azerbaycan vatandaşları ise 38 noktada kurulan seçim merkezlerinde referanduma katıldı. 53 bin 300 yerel, 117 uluslararası gözlemcinin izlediği referandumun kesin olmayan ilk sonuçlarının ilerleyen saatlerde açıklanması bekleniyor.

Bazı özel şirketlerin yaptığı sandık çıkış anketlerine göre ise Azerbaycanlıların yüzde 85-90'ı anayasa değişikliğine "evet" dedi.

Referandumu 53 bin 300 yerel, 117 uluslararası gözlemci izliyor. Ayrıca bin sandık bölgesinde de oy verme işleminin canlı izlenebilmesi için kameralar kurulmuştu.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in önerisiyle halkın oyuna sunulan anayasa değişikliğiyle, cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkartılması, cumhurbaşkanı seçilme yaşındaki "en az 35 yaş" kısıtlamasının kaldırılması, cumhurbaşkanına erken cumhurbaşkanlığı seçimi ilân etme yetkisinin verilmesi öngörülüyor.

Değişiklikler arasında "cumhurbaşkanı birinci yardımcılığı" ve "cumhurbaşkanı yardımcıları" makamlarının da oluşturulması var. Bu makamlara atamalar ve görevden almalar cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı, dokunulmazlık hakkına sahip olacak. Cumhurbaşkanının olmadığı durumlarda tüm yetkileri birinci yardımcısına geçecek.

Değişikliklerle, anayasanın Mülkiyet Hukuku bölümüne, "özel mülkiyet sosyal sorumluluk gerektirir" ve "sosyal adalet ve toprakların verimli kullanılması amacıyla toprak mülkiyeti hukuku kanunla kısıtlanabilir" maddeleri eklenecek.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.