Sosyal Medya

KÃœRESEL Ä°SRAÄ°L MEDYASINA KARÅžI HAMAS Ä°NTÄ°FADASI

Ramano Wadi, İsrail'in uluslararası medya ağına karşı Wael Abdelal'in Hamas ve Medya tezinden hareketle nasıl mücadele ettiğini ve günümüz medya enstrümanlarını nasıl kullandığını irdeliyor.



Wael Abdelal’in Hamas ve Medya adlı tezi ülkelerin Hamas’a yönelik kayıtsızlığı ve karşılaÅŸtığı politik hegemonyayı gözler önüne seriyor. Ayrıca medya bu konuda politikanın çok ötesinde bir takım rollere de sahip.

Ãœlkelerin Hamas’a yönelik hegemonik baskınlığı bu çalışmada üst düzey bir noktada. Yazar bu tezde alternatif medyanın, ana akım medya karşısında devrimi nasıl desteklediÄŸini ve tüm hegemonyaya karşı nasıl ayakta durduÄŸunu etraflıca ele alıyor.

Çalışmada da görülebileceÄŸi gibi Hamas’ın da diÄŸer tüm direniÅŸ gösteren hareketlerde olduÄŸu üzre medya gibi önemli bir araca ihtiyaç duyuyor. Tez, bakış açısına Hamas devrimini ve medyanın evrimini koyuyor.

Abdelal, alternatif medyanın tanımını devrimin ruhundan ilham almışçasına Gramsici bir anlayışla hegomonik muktedire karşı dik duruÅŸu yansıttığını dile getiriyor. Buna göre Sosyal medyanın kullandığı dil ve hareketin arasındaki karakteristik benzerlikleri Hamas’ın bir takım analizler yapmasına katkı sunarak hedefine yönelik stratejiler belirlemesini saÄŸlıyor.

 

Abdelal'e göre Hamas’ın soyal medyada baÅŸarılı ÅŸekilde kullandığı fetih gibi argümanların kendisine hem iç siyasette hem dış politikada büyük bir lobi oluÅŸturduÄŸunu düşünüyor.

Yazarın kitabından önemli noktalardan biri de  Ä°srail’in koloniyel mantık içerisinde Filistin’nin varlığını yok saymasının Hamas açısından mücadelenin hangi saiklerle doÄŸal bir hak olduÄŸunu açıklaması. Abdelal’in bir baÅŸka iddiası da Ä°ngiliz sömürgesi altında Ä°srail’in bölgede devletleÅŸmesi karşısında gösterilen tepki, kullanılan dil ve yöntemin bir miras olarak sosyal medyaya baÅŸarılı bir ÅŸekilde aktarıldığıdır. Bugün sosyal medyada oluÅŸturulan bu güç Filistin toplumsal hafızasının büyük oranda muhafaza edilmesini saÄŸlıyor.

Bugün Hamas soyal medya kaynaklarını  uluslararası kamuoyunda bir lobi faaliyetinin yanında direniÅŸin dağınık yapısından sıyrılarak büyük kitlelere ulaÅŸmasında önemli bir vasıta olarak kullanıp organizasyonun yek-vücut halinde olmasını da saÄŸlıyor. Hamas siyonist rejim karşısında etkin olarak kullandığı medya yöntemi aslında sanıldığının aksine geniÅŸ çaplı oluÅŸturulmuÅŸ bir yapı. Bu mevcut yapı kendi içinde bir network ayağı, ileri derece program edilmiÅŸ bir eÄŸitim sistemi ve alternatif bir ekonomiye de sahip. Ä°srail medyanın uluslararası gücüne raÄŸmen bu medya yapısı çok büyük bir direniÅŸ gösterenilme kabiliyetini ortaya koyuyor.

Bir çok farklı sac ayağını bünyesinde barındıran Hamas medya stratejisi düşünüldüğünün aksine tek tip yöneliminden farklı taktikleri içinde barındırabiliyor. Bu yolla Gazze direniÅŸinin tüm dünyada mantıksal bir düzleme yerleÅŸmesini saÄŸlarken TV’den Radyoya kadar hiçbir enstrümanın ihmal edilmemesine azami gayret gösteriliyor.

Ne olursa olsun Filistin direniÅŸi uluslararası yasalar tarafından garanti altında olmasına ve Genevre sözleÅŸmesine raÄŸmen Ä°srail elindeki mevcut medya gücü sayesinde bütün dünyada bu direniÅŸi bir terör yapılanması olarak sunabilmekte. Hamas’ın bu teÅŸebbüsü aslında kendi meÅŸru hakkını savunmaktan ibaret.

Hamas’ın medyada kullandığı bazı retorikler ve sloganlar çeÅŸitli direniÅŸ örgütleriyle benzerlik gösterse de kendisine oluÅŸturduÄŸu özgünlük mevcut diÄŸer tüm direniÅŸ örgütlerden onu ayrı bir yere oturtuyor.

Her ne kadar reel politikte pek çok imkansızlıklar olmasına raÄŸmen, Abdelal bu kitapta Hamas'ı medyadaki mücadelesinin serüvenini geniÅŸ çerçevede irdelerken Ä°srail’in uluslar arası medya manipülasyonlarını da anlamamıza katkıda bulunuyor.

Ramano Wadi

*Düşünce Mektebi için çeviren Mehmed Mazlum Çelik

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.