Sosyal Medya

Güncel

Kalp cerrahı baba oğlu için terzilik yapıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Zaher Battah, mesleğini sürdürme imkanı bulamayınca otistik oğlunun ihtiyaç duyduğu özel eğitim imkanını sağlayamasa da ailesinin geçimi için bir tekstil atölyesinde 'makineci' olarak çalışıyor



Suriye'deki savaş nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kalarak önce Lübnan'a, ardından Türkiye'ye sığınan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Zaher Battah, mesleğini sürdürme imkanı bulamayınca otistik oğlunun ihtiyaç duyduğu özel eğitim imkanını sağlayamasa da ailesinin geçimi için bir tekstil atölyesinde "makineci" olarak çalışmaya başladı.

Halep Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 2006'da mezun olan, Şam Üniversitesi'nde kalp ve damar cerrahisi alanında uzmanlık eğitimi alan Zaher Battah'ın (35) hayatı, milyonlarca Suriyelinin olduğu gibi ülkesindeki iç savaşla alt üst oldu.

Savaşın ilk alevlenmeye başladığı 2011'de evlenen ve "Enver" adını verdikleri bir çocukları dünyaya gelen Battah, savaşın iyice kızıştığı yıllarda uzmanlık eğitimini tamamlayarak 2014'te kalp ve damar cerrahı unvanı almayı başardı. Savaşın şiddetlenmesiyle ülkesinde kalmalarının ailesi için tehdit olduğunu düşünen Battah, aynı yıl önce akrabalarının bulunduğu Lübnan'a göç etti.

ÇOCUĞUNUN OTİSTİK OLDUĞUNU ÖĞRENİNCE TÜRKİYE'YE GELDİ

Bazı davranış bozuklukları sergilemesi üzerine Lübnan'da başvurdukları çocuk psikiyatristinden Enver'in otistik olduğunu öğrenen Battah, bunun üzerine son yıllarda sağlık ve eğitim alanında önemli ilerleme katettiğini duyduğu Türkiye'ye sığınma kararı alarak geçen yıl İzmir'e geldi.

Battah, oğlu ve eşiyle İzmir'de Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı Basmane semtinde iki odalı eski bir ev kiralayarak adım attığı yeni yaşamında ise devam eden pek çok zorluğa göğüs germek zorunda kaldı.

CERRAHLIK YAPAMAYINCA DİKİŞ MAKİNESİNİN BAŞINA GEÇTİ

Oğlunun otizmin getirdiği zorlukları yenebilmesi için vakit kaybetmeden özel eğitim alarak tedavi görmesi gerektiğinin bilincinde olan Battah, Türkiye'de mesleğini yaparak hem bunu sağlama hem de ailesine iyi yaşam olanakları sunabilme hayali kursa da tıp eğitimindeki denklik sorunu ve yasal mevzuat nedeniyle bunu gerçekleştiremedi.

Ailesinin geçimini ve oğlunun özel eğitim görmesini sağlamak için ne iş olursa olsun çalışması gerektiğini düşünen Battah, bir tekstil atölyesinde makineci olarak çalışmaya başladı.

"TERZİLİK YAPMIŞIM, HAMALLIK YAPMIŞIM HİÇ ÖNEMLİ DEĞİL"

Battah, çalıştığı tekstil atölyesinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Lübnan'dan Türkiye'ye gelmesinin tek nedeninin oğlunun burada çok daha iyi imkanlara sahip olacağını düşünmesi olduğunu ifade etti.

Oğlunun mutlaka vakit kaybetmeden özel eğitim alarak tedavi görmesi gerektiğini belirten Battah, mesleğini yapma imkanı bulamayınca yapabileceği başka işlere yönelmek zorunda kaldığını dile getirdi.

Battah, cerrahlık mesleğinin de terziliğin de içinde biçip dikmek olduğu için terziliğe yöneldiğini ve Basmane'deki bir tekstil atölyesinde kendisine iş bulduğunu anlattı.

Ülkesinde aylık 5 bin dolar geliri olduğunu ama burada 800 lira ancak kazanabildiğini ve bunun oğlunun ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğini aktaran Battah, şöyle devam etti:

"Terzilik yaparak haftalık 200 lira kazanıyorum, halimize şükür, bizden daha kötü olan Suriyelilerin olduğunu biliyorum. Benim tek isteğim çocuğumun özel eğitim alarak tedavi edilmesi. Bunun için terzilik yapmışım, hamallık yapmışım hiç önemli değil. Otizmli çocuğumun tedavisi için sadece terzilik değil her mesleği yaparım ama oğlum Enver için gerekli parayı kazanamadığım için çok üzgünüm. Doktor bir baba olarak oğluma tedavisi için gerekli parayı kazanamamanın acısını yaşıyorum. Çocuğum hastalığı yüzünden konuşamıyor, insanlarla iletişme geçemiyor. Ben onun ağzından hiç baba kelimesini duyamadım. Bunun ne demek olduğunu biliyor musunuz?"

Zaher Battah, Türkiye'deki yetkililerden mesleğini yaparak ailesine daha iyi koşullar sağlayabilmesine olanak tanımalarını ya da çocuğunun ihtiyaç duyduğu özel eğitim imkanının sağlanması için yardım beklediğini sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.