Sosyal Medya

Coğrafyamız

Savaşın Acı Yüzü ''Halime'nin Yolu'' Filminde

Savaştan bugüne çekilen birçok Bosna filmi savaş yıllarını anlattı, “Halime’nin Yolu” ise savaş bittikten sonraki Bosna’yı anlatıyor bize… Nevra Neretva yazdı.



SavaÅŸtan bugüne çekilen birçok Bosna filmi savaÅŸ yıllarını anlattı, “Halime’nin Yolu” ise savaÅŸ bittikten sonraki Bosna’yı anlatıyor bize… Müslüman bir kadın olan Halime, Bosna Savaşı’nda Sırplar tarafından öldürülen ve toplu mezarlardan birine gömülen oÄŸlunu bulmaya çalışır. Ancak oÄŸlunu teÅŸhis etmesi için DNA testi yapılması gerekmektedir ve Halime kan vermeyi reddeder. Yıllardır kimsenin bilmediÄŸi bir sırrı saklamaktadır. OÄŸlu evlatlıktır ve Sırp bir baba ile BoÅŸnak bir annenin öz oÄŸludur. OÄŸlunun kalıntılarını teÅŸhis edebilmek için yola çıkar, aynı zamanda oÄŸlunun katilinin evine gidiyordur. GerçeÄŸi söyleyip oÄŸlunun kalıntılarına kavuÅŸması mı doÄŸrudur, acısını tarihe gömmek mi?

Film aynı zamanda savaÅŸ öncesinde bu topraklarda birlikte aile kuran, komÅŸu olan üç ırkın nasıl bir senaryonun içine sürüklendiÄŸini de gözler önüne seriyor. Yugoslavya toprakları olarak bilinen bu topraklarda insanlar üç ırk, üç din birlikte yaÅŸamayı baÅŸarırken savaÅŸ tanımadıkları yeni bir kader çiziyor insanlara…

Savaşın asıl yüzünü özetliyor

Bugünlerde Bosna’da artık çok görülmeyen Sırp - BoÅŸnak evlilikleri savaÅŸtan önce yaygın olduÄŸundan, savaÅŸ sonrası bu iki ırklı aileler Bosna’yı ya terk etmiÅŸ ya da ÅŸehirden uzak kırsal bölgelerde yaÅŸamayı tercih etmiÅŸ. Film aynı zamanda ne Sırp ne de BoÅŸnak tarafında tutunamayan bir kadın ve adamın hikâyesini de gerçek hayattan alıntılayarak anlatıyor bize… Halime ise her ÅŸeye raÄŸmen savaÅŸ uÄŸruna toplu mezara oÄŸluna bir mezar yapmak için koyulduÄŸu yolda karşılaÅŸtığı gerçekle savaşın asıl yüzünü özetliyor.

Alma Prica, Olga Pakalovic ve Mijo Jurisic’in oyunculuÄŸu paylaÅŸtığı filmin Hırvatistan, Bosna, Slovenya ortak yapımı olması ise ayrı bir Balkan dramı… SavaÅŸ yıllarında sessiz kalan Slavlar sadece sanatla da olsa Bosna Savaşı’nda haklının penceresinden bakıyor.

Yönetmen koltuÄŸunda Arsen A. Ostojic var. Hırvat yönetmenin üçüncü filmi olan “Halime’nin Yolu” (Halime’s Path) yönetmenin adını da film sektöründe duyuran film olmuÅŸ. DiÄŸer iki filmi ise “A Wonderful Night in Split” (2004) ve “No One’s Son” (2008). 1965 doÄŸumlu Hırvat Arsen A. Ostojıc yoluna hem senarist hem de yönetmen olarak devam ediyor.

Hırvatistan’da bir festivalden en iyi yabancı film ödülüyle birlikte 8 ayrı ödül alan “Halime’nin Yolu” filmi bir Bosna trajedisini önümüze boylu boyunca seriyor. Kaç Sırp baba öz oÄŸlunu tanımadan katletti bu topraklarda… Bu gerçekle bugün hâlâ Bosna kendi dramını kamerasız çekiyor.

 

Nevra Neretva

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.