Sosyal Medya

Sağlık

Sancar: Kanserin en büyük sırrı sigara içmemektir

Nobel Ödüllü Türk bilim insanı Sancar, 'Kanserin en büyük sırrı, sigara içmemektir' dedi.



Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, kendi buluşu olan DNA onarımının kanseri önlemede etkili bir mekanizma olduğunu vurgulayarak, "Kanserin en büyük sırrı, sigara içmemektir. Sigara içerseniz DNA onarımı başa çıkamaz, kanser olursunuz." dedi.

Prof. Dr. Sancar, Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesindeki İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi'nde (iBG-İzmir) adının verildiği Prof. Dr. Aziz Sancar Oditoryumu'nda basın toplantısı düzenledi.

Kanseri önlemede DNA onarımının etkili bir mekanizma olduğuna işaret eden Sancar, konuşmasına "Kanserin en büyük sırrı, sigara içmemektir. Sigara içerseniz DNA onarımı başa çıkamaz, kanser olursunuz." sözleriyle başladı.

"Kendimiz üretmeliyiz"

Her şeyin "temel bilime dayandığını" vurgulaylan Sancar, şöyle devam etti:

"DNA'nın şekli 1953'te keşfedilmişti. Bu hem temel bilim, hem de sağlık bilimleri alanında büyük yenilik sağladı. Bunun üzerinde çalışanlar 'Ben kanseri tedavi edeceğim' diye düşünmüyorlardı. Ben de DNA onarımı üzerinde çalışırken, 'Ben kanseri tedavi edeceğim' diye başlamadım. DNA nasıl onarılıyor, onu anlamak istedim ve onun mekanizmasını çözdüm. Bu, hem kanserin önlenmesinde, hem de tedavisinde önemli olacaktır. Tıbbi bilim, temel bilime dayanmadan olmaz. Avrupa'dan, Amerika'dan devamlı ithal edemeyiz, kendimizi üretmeliyiz, bunu tekrar tekrar vurgulamak istiyoruz."

Gençlere mesajı

Nobel Ödülü'nü Anıtkabir'e teslim etme kararını anlatan Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben Atatürk'ün yaptığı devrimlerin, Cumhuriyet'in çocuğuyum. Beni yetiştiren köy enstitüsü mezunlarıdır. Savur, Mardin ve İstanbul Tıp Fakültesi'dir. Ben onların bir ürünüyüm. Onlar vasıtasıyla aldım ödülü. Atatürk'ün ve Cumhuriyet'in ödülüdür. O bakımdan oraya aittir. Nobel ilan edildiği gün tam bir kaostu, düşünecek vakit yoktu. İkinci gün biraz rahatladık. Eşimle konuştuk. Eşim Türkiye'yi çok seviyor. İkinci gün madalya Anıtkabir'e teslim edilecek diye düşündük. "

Atatürk'ün de eğitime büyük önem verdiğini kaydeden Prof. Dr. Aziz Sancar, Türk gençlerine de "Gençler, ilkokuldan üniversiteye kadar politikayla uğraşmayın, günlük kültürle uğraşmayın, bilim yapın, tavsiyem odur." diye seslendi.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.