Sosyal Medya

Güncel

Karmaşa muhaliflere de yansıdı

MHP'nin kongre sürecindeki karmaşa muhalifler de yansıdı. Meral Akşener Kongre sürecinin yapılacağını söylerken Oğan ve Aydın yapılmayacağını söylüyor. Çağrı heyetinin açıklamasında ise kongrenin iptal edildiğine dair bir açıklama yok.



MHP'nin hukuk karmaşasına dönen kongre sürecine Adalet Bakanlığı ve Ankara Valiliği'nin de müdahil olmasının ardından muhalif kanatta fikir ayrılığı ortaya çıktı. Meral Akşener, kongrenin yapılacağı otelin yakınında, durdurulduğu polis noktasında yaptığı açıklamada Pazar günü kurultayın yapılacağını söylerken diğer adaylardan Sinan Oğan ve Koray Aydın kongrenin ertelendiğini söyledi.

"Suç işleyenler düşünsün"

Meral Akşener, "Yarın buraya biz 4 aday dün aldığımız karar neticesinde birlikte geleceğiz, ondan sonrasını suç işleyenler düşünsün" dedi.

Akşener, kongrenin yapılmasının planlandığı Büyük Anadolu Oteli'ne incelemede bulunmak üzere geldi. Otelin girişinde güvenlik güçleriyle karşılaşan Akşener, kurultay salonunu incelemek, keşif yapmak için geldiğini ancak TOMA'larla karşılaştığını belirtti.

Türkiye'de Anayasa'nın askıya alındığını savunan Akşener, delegelerin Ankara'ya gelmeye başladığını, ülkücüleri henüz kimsenin tanımadığını söyledi.

15 Mayıs itibarıyla 5,5 aydır delegelerin, ülküdaşların, dava arkadaşlarının büyük bir edep ve medeni bir dille demokratik hakkını kullanmaya ve bir kongre yapmaya çalıştıklarını anlatan Akşener, "Yarın buraya biz 4 aday dün aldığımız karar neticesinde birlikte geleceğiz, ondan sonrasını suç işleyenler düşünsün." diye konuştu.

Kurultay salonunun mühürlü olup olmadığını bilmediğini dile getiren Akşener, öyle bir mühür varsa bu durumun çok abuk ve hukuksuz bir durum olduğunu aktardı.

"İlla bir salonda yapılması gerekmiyor"

Mahkeme hakiminin verdiği karara karşılık bu hakime bağlı olan bir icra müdürünün kanuna aykırı hareket ettiğini savunan Akşener, "Ben ve arkadaşlarım 4 aday yarın burada delegelerimizle kongrenin yapılması için burada olacağız. Şimdi TOMA'lar karşımızda. İlle bir salonda olması gerekmiyor kongrenin." ifadesini kullandı.

Akşener, kongrelerin kapalı bir alanda yapılması gerektiği yönünde herhangi bir zorunluluk olmadığını söyledi.

Kongre sürecinde pek çok hukuksuz ve kanunsuz uygulama yapıldığını öne süren Akşener, "Ben İçişleri Bakanı olduğumda bana ilk hatırlatılan hukuksuz bir emir, talimat veremeyeceğim oldu. Burada da yapılan her türlü hukuksuz talimat anayasal suçtur, gereğini yapmak üzere burada olacağız." diye konuştu.

Meral Akşener, avukatı aracılığıyla da bugünkü durum hakkında bir tutanak hazırlattıklarını bildirdi.

Çağrı heyetinin açıklaması

Çağrı heyeti de bir açıklama yaptı. Heyet, kongrenin gerçekleşmesi için her türlü çabanın gerçekleşeceği belirtildi. Açıklama şu şekilde;

 

 
 

 

Muhalif adaylar Meral Akşener, Sinan Oğan, Ümit Özdağ ve Koray Aydın'ın ortak yazılı açıklaması ise şu şekildeydi;

 

 
 

 

MHP'de hukuk kavgası

Milliyetçi Hareket Partisi’nde farklı mahkemelerde üst üste yapılan itirazlarda saat 16:00 sularında muhaliflerin istediÄŸi karar çıktı. Ankara 25. Ä°cra Mahkemesi’nin Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilen “Kurultay yapılmasın” kararının uygulanmaması için Ankara 2. Ä°cra Mahkemesi’ne yaptığı itiraz kabul edildi. Muhalefet avukatları mahkeme kararının uygulanması için Ankara ValiliÄŸi ve ilgili birimlere resmi yazıların gönderilmesi için iÅŸlemleri de baÅŸlattı. Ancak 22.30 civarında açıklama yayımlayan Ankara ValiliÄŸi, "ValiliÄŸimize tebliÄŸ edilen mahkeme kararlarından MHP kongresinin yapılamayacağı anlaşılmıştır. Mahkeme kararı doÄŸrultusunda ValiliÄŸimizce iÅŸlem tesis edileceÄŸinden herhangi bir maÄŸduriyetin oluÅŸmaması bakımından vatandaÅŸlarımızın bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuÅŸtur" ifadesini kullandı.

MHP Genel Merkezi: Hukuken mümkün değil

Genel Merkez ise kurultay yapılması yönündeki kararı veren Ankara 2. Ä°cra Mahkemesi hâkimine ve karara tepkili. Bir basın toplantısı düzenleyen MHP Avukatı Yücel Bulut, “Hâkimin mazisini iyi biliyoruz” dedi. Bulut, bu kararı önceden öngördüklerini o yüzden Gemerek Mahkemesi Yazı Ä°ÅŸleri’nin Ankara ValiliÄŸi’ne kararı direk bildirdiÄŸini açıkladı. Bulut, kurultayın hukuken mümkün olmadığını belirtti:

“Yasal olmayan ve mevcut mahkeme kararları karşısında hukuken gerçekleÅŸtirilmesi mümkün olmayan bir kongre giriÅŸimi karşısında, yine yasal olmayan yollarla üst kurul delegelerimizi kongrenin gerçekleÅŸeceÄŸi iddia edilen alana davet edenler açıkça suç iÅŸlemektedir. Dava arkadaÅŸlarımızın yasal olmayan ve hukuken gerçekleÅŸmesi mümkün olmayan kongre giriÅŸimi hakkındaki çaÄŸrılara itibar etmeyeceÄŸini biliyoruz.”

Bulut ayrıca sadece Gemerek ve Tosya’nın deÄŸil baÅŸka yerel mahkemelerin de kurultayın yapılmaması için tedbir kararları olduÄŸunu ifade etti.

Adalet Bakanlığı ve Ankara 25. İcra Dairesi ihtiyati tedbiri destekledi

Akşam 20.30 surlarında MHP Olağanüstü Kurultayı ile ilgili olarak Ankara 25. İcra Dairesi, 2. İcra Hukuk Mahkemesi'nin kararının geçerli olmadığını belirterek tedbirin devam ettiğini açıkladı. İcra Dairesi Müdürü Hacı Mehmet Demircioğlu tarafından yazılan karar tensip tutanağında, muhaliflerin başvurusunun reddedildiği ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda tedbirin devam ettiği belirtildi.

Adalet Bakanlığı da Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na yazı göndererek Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi’nin “Kurultay yapılmasın” kararının icrasında sorun olmadığını belirtti. Ankara 25. Ä°cra Dairesi'nin talebi üzerine bir deÄŸerlendirme yapan Adalet Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Altan Fatih Mehan, "Ankara 2. Ä°cra Hukuk Mahkemesinin iptal kararı ve gerekçesi incelendiÄŸinde Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin ihtiyati tedbir kararını hükümsüz kılar nitelikte bulunmadığı" görüşünü bildirdi.

Mehan, UYAP'a düşen görüş yazısında tedbirin infazına yönelik işlemlere devam edilmesinde sakınca yok dedi:

"İhtiyati tedbir kararının infazına yönelik takip prosedürünün yanlış uygulanarak icra emri gönderilmesine ilişkin usuli işlemlerin iptaline karar verildiği anlaşılmıştır. Esasen (infaz şekli dahil) tüm işlemlerin yargısal denetiminin ihtiyati tedbir kararını veren Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından değerlendirilmesine dair görüşümüz 13 Mayıs 2016 tarih ve 3555-20770 sayılı yazımızda belirtilmiştir. Öte yandan Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 13 Mayıs 2016 tarihli 2016-107 sayılı müzakeresi ve ekindeki kararında, ihtiyati tedbirin devam ettiği ve infazında sakınca bulunmadığı belirtilmiştir. Bu itibarla ihtiyati tedbir kararının uygulanmasına yönelik İcra Dairesi'nin işlemlerine karşı yapılan şikayet ve itirazları incelemekle yetkili ve görevli Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 13 Mayıs 2016 tarih ve 2016-107 sayılı kararı gereği ihtiyati tedbir devam ettiğinden ihtiyati tedbirin infazına ilişkin hükümler gereğince işlemlere devam edilmesinde sakınca bulunmadığı anlaşılmaktadır."

Bahçeli: Kurultay yok

25. Ä°cra Dairesi’nin kararının ardından Twitter’da açıklama yapan MHP Genel BaÅŸkanı Bahçeli, “Bu akÅŸam çok uzatmayacağım, tane tane söyleyecek, net ifadelerle konuÅŸacağım: 15 Mayıs’ta OlaÄŸanüstü Büyük Kurultayımız yoktur. Buna raÄŸmen kurultay yer, tarih ve zamanı açıklayanlar, verilmiÅŸ mahkeme kararlarının hilafına davranarak suç iÅŸlemektedir” ifadelerini kullandı.

En büyük endişe: Gerginlik

Yargı kararına raÄŸmen her iki tarafın da en büyük endiÅŸesi hem güvenlik güçleri ile partililer arasında hem de partililerin kendi aralarında ÅŸiddete varan gerilimin yaÅŸanması. Hem muhalifler hem de Genel Merkez’e yakın isimler saÄŸduyu çaÄŸrısı yaptı ancak bir süredir tarafların birbirine daha karşı daha sert bir söylem ve tavır belirlediÄŸi bu dönemde yaÅŸanabilecek gerilim endiÅŸe konusu olmaya devam ediyor.

Seçimli kurultay tarihi belirlenecek

Tüzük değişikliğinin yapılması durumunda yeni bir hukuki karmaşa alanı da seçimli olağanüstü kurultay olacak. Muhalefet kurultayda sunulacak önergeleri Pazar gününe kadar hazırlayacak. Bunlar içinde olağanüstü kurultayın tarihinin belirlenmesine ilişkin önerge de yer alıyor. Tüzük değişirse muhaliflerin önerisi seçimli kurultayın Haziran ayının ilk ya da ikinci haftası yapılması yönünde.

Kaynak: Al Jazeera    

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.