Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suudi Arabistan ve İran arasında Hac tartışması

Suudi Arabistan İran'ın iddialarını reddederken İran'ın anlaşmaya imza atmadığını öne sürdü



Suudi Arabistan, İranlıların hac ve umre vazifelerini yapmalarını engelledikleri yönündeki iddiaları yalanlarken, konuyla ilgili İran'a suçlamalarda bulundu.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, Hac ve Umre Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Suudi Arabistan, hacla ilgili düzenleme ve talimatlara riayet eden hiçbir Müslüman'ın kutsal topraklara gelmesi ve dini vazifelerini eda etmesini engellemiyor. Riyad yönetimi ve halkı, hac ve umre için dünyanın çeÅŸitli yerlerinden gelen farklı uyruk ve mezhebe sahip tüm Müslümanları memnuniyetle karşılıyor." ifadesi kullanıldı. 

Bakanlığın her yıl hac organizasyonlarıyla alakalı işleri görüşmek üzere İran'ın da içinde bulunduğu 78 ülkenin yetkililerine davet gönderdiği belirtilen açıklamada, yaklaşık 1 ay önce İran hac işleri heyetiyle bir araya gelip hacla ilgili tüm meselelerin görüşüldüğü kaydedildi.

İran hac heyetinin bu yılki hac mevsimi düzenlemeleri için hazırlanan anlaşmaya imza atmadığını ve anlaşmayı İran'daki mercilerine göstermek istediklerini söyledikleri bildirilen açıklamada, heyetin ayrıca, İran'dan gelen hacılara vize verilmesi, beraat töreni yapılmasına izin verilmesi gibi taleplerinin kabul edilmesi konusunda ısrarcı olduğu belirtildi.

Heyetin 19 Nisan'da anlaşmayı imzalamadan Suudi Arabistan'dan ayrıldığı aktarılan açıklamada, İranlı hacılara vize meselesine ilişkin de elektronik sitem kullanılıp hacıların verileri girildikten sonra elektronik hac vizesi alınabileceği kaydedildi.

Açıklamada, Suudi Arabistan'ın hac ve umre için gelenlere hizmet amacıyla elinden geleni yaptığı, "vatandaÅŸlarını hac ve umre ibadeti hakkından alıkoyanların kararlarının kendilerini baÄŸladığı ve Allah katında sorumlu oldukları" bildirildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.