Sosyal Medya

Coğrafyamız

Beyrut'ta belediye seçimlerinin galibi Hariri

Beyrut'ta katılım oranı yüzde 20 oalrak açıklanan belediye seçimlerinde meclis üyelerinin tamamını Hariri'nin desteklediği Beyrutlular grubu kazandı



Lübnan'daki belediye seçimlerinde baÅŸkent Beyrut'ta gayri resmi sonuçlara göre eski baÅŸbakan ve Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri'nin desteklediÄŸi "Beyrutlular" listesi, belediye meclisindeki sandalyelerin tamamını kazandı.

Lübnan'da mayıs ayı boyunca her hafta ülkenin farklı bir bölgesinde yapılacak belediye seçimlerinin dünkü ilk durağı baÅŸkent Beyrut, Bekaa Vadisi ve Åžii nüfusun yoÄŸun yaÅŸadığı Baalbek-Helmes bölgesiydi. 

Saad Hariri liderliÄŸindeki  Müstakbel Hareketi, desteklediÄŸi "Beyrutlular" listesinin, 24 sandalyeli belediye meclisindeki sandalyelerin tamamını kazandığını ilan etti. Hareketten yapılan yazılı açıklamada, "Ä°lk sonuçlara göre 'Beyrutlular' listesi, belediye meclisindeki sandalyelerin tamamını kazanmıştır" ifadeleri yer aldı.

Müstakbel Hareketine yakın Çevre Bakanı Muhammed Meşnuk ise sosyal medya üzerinden "Beyrutlular" listesinin seçimi kazandığı duyurdu.

Buna göre Beyrut belediye seçimleri için yarışan ve  adaylar arasında öne çıkan "Beyrut Benim Åžehrim" listesinden hiçbir aday belediye meclisinde sandalye sahibi olamadı.

"Beyrutlular" listesi, Hariri'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ayrı düştüğü Lübnan Güçleri Lideri Samir Caca tarafından da destekleniyor. Ülkedeki rakip iki siyasi kanat konumundaki 8 ve 14 Mart bloklarındaki partilerden ortak adaylar içeren listede, 12'si Müslüman 12'si Hristiyan toplam 24 aday yer alıyor.

SEÇİMLERE KATILIM ORANI

İçiÅŸleri Bakanlığından yapılan açıklamada yaklaşık 467 bin seçmenin bulunduÄŸu baÅŸkent Beyrut'ta seçime katılım oranının yüzde 20.14 oranında olduÄŸu ifade edildi. 

Açıklamada, Bekaa Vadisi ve Åžii nüfusun yoÄŸunlukla yaÅŸadığı Baalbek-Hermel bölgesinde ise katılımın orta düzeyde olduÄŸu ifade edilerek, bu oran Bekaa Vadisi'nde yüzde 49.02, Baalbek'te ise yüzde 40 olarak açıklandı.

İçiÅŸleri Bakanı Nihad MeÅŸnuk basına yaptığı açıklamada, seçimlere katılımın düşük olduÄŸunu ancak bir önceki belediye seçimlerinden daha yüksek bir katılımın gerçekleÅŸtiÄŸini söyledi.

MeÅŸnuk ayrıca Ã¼lkenin doÄŸusundaki Zahle ÅŸehrinde bir kiÅŸinin seçmenlere rüşvet vererek oylarını istediÄŸi iddiasıyla göz altına alındığı belirtti.

Suriye iç savaşında Beşşar Esad rejiminin yanında yer alan Hizbullah ise Beyrut belediye seçimlerine katılmayacağını açıklamıştı.

Toplamda bin 27 belediye ve iki bin 500 muhtarlık bulunduğu Lübnan'da her 6 yılda bir belediye seçimleri yapılıyor.

Lübnan'da 15 Mayıs'ta Lübnan Dağı bölgesinde, 22 Mayıs'ta Ã¼lkenin güneyinde yer alan bölgelerde ve Nabatiye'de sandığa gidilmesi bekleniyor. Belediye seçimlerinin son durağı ise 29 Mayıs'ta kuzeyde yer alan TrablusÅŸam ve Akkar'da yapılacak. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.