Sosyal Medya

Coğrafyamız

Artık ateşkes mevcut değil

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi Başkanı Riyad Hicab, rejimin ateşkes ihlallerinden sorumlu tutulmadığını, bu nedenle de sahada artık ateşkesin mevcut olmadığını söyledi.



Hicab, MYK heyetinin görüşmeleri tek taraflı ertelemesinin ardından bugün düzenlediği basın toplantısında, MYK'nın siyasi çözüm için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğini ve uluslararası toplumdan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Suriye'ye ilişkin 2254 sayılı kararını uygulanmasını istediklerini kaydetti.

BM'nin ve diÄŸer ülkelerin bir önceki turda insani yardımların ulaÅŸtırılacağına iliÅŸkin garanti verdiÄŸini ancak Suriyelilerin sadece yüzde 6,5'ine insani yardım ulaÅŸtırıldığını ifade eden Hicab, kuÅŸatma altındaki Suriyelilere yiyecek yerine temizlik maddeleri gönderildiÄŸini ve insani yardımların ulaÅŸtırılmasının baÅŸarısızlığa uÄŸradığını bildirdi. Hicab, “Ä°nsanlar temizlik malzemesi veya deterjan mı yiyecek?” diye sordu. 

BMGK’nın 2254 sayılı kararından bu yana bir tek tutuklunun bile serbest bırakılmadığını belirten Hicab, “Tersine tutuklu sayısı arttı. 2 binden fazla insan tutuklandı, 91’i çocuk 194’ü kadın bunların.” dedi. Hicab, tutukluların 159’unun da iÅŸkenceyle öldürüldüğünü kaydetti. 

Suriye’nin bazı bölgelerine bir ÅŸiÅŸe süt bile ulaÅŸtıramayan BM’nin ve büyük güçlerin, siyasi geçiÅŸi nasıl saÄŸlayabileceÄŸini soran Hicab, “ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry bana birçok defa Daraya’ya yardım ulaÅŸtırılacağı sözünü verdi. 27 Åžubat’tan bu yana Daraya’ya ne gitti? Bütün ülkeler mefluç, bir tek kamyon bile Daraya’ya gidemedi.” diye konuÅŸtu.

Hicab, kuÅŸatmaların kaldırılmadığına dikkati çekerek, "Bir milyon 700 bin kiÅŸi tutuklu halde. Suriye'de yaÅŸananları Naziler bile yapmadı." dedi. 

 "AteÅŸkes mevcut deÄŸil"

Rusya ve Ä°ran’ın desteÄŸini alan rejimin Suriye’de ateÅŸkesi sürekli ihlal ettiÄŸini belirten Hicab, “Sahada çatışmaların durması söz konusu deÄŸil, çünkü hiç kimse rejimden hesap sormuyor.” dedi.

“Elinde silahı olan kardeÅŸlerimiz, o silahları asla bırakmayın, bu suçlu Suriye’de oldukça.” diyen Hicab, “Ä°ran 65. tugayın Suriye’ye nakledildiÄŸini söylerken nasıl bir ateÅŸkes olabilir? Rus uçakları her gün Suriye vatandaÅŸlarına fosfor bombası, napalm yaÄŸdırırken nasıl ateÅŸkes olabilir?” ifadelerini kullandı.

Hicab sözlerini şöyle sürdürdü:

"553 Suriyeli öldürüldü ateşkesin başlangıcından bu yana? Hangi ateşkesten bahsediyoruz? Sahada ateşkes yok. BMGK toplanmalı ve anlaşmayı gözden geçirmeli. Sahada uluslararası gözlemciler olmalı ve ateşkesi kimin bozduğunu teşhis etmeli ve hesap sormalı. Ama takibi yapılmadığında, rejim ve müttefikleri uluslararası anlaşmaları ihlali sürdürecek."

Rejim ve müttefiklerinin Halep’i kuÅŸattığını belirten Hicab, bunun 600 bin Suriyelinin kuÅŸatılması anlamına geldiÄŸini söyledi. 

"Ä°ran ve Rusya her türlü silahı kullanıyor. Uluslararası toplumu ve BMGK’yı burada yaÅŸanabilecek insani felaketle ilgili olarak buradan uyarıyorum." diyen Hicab, Suriyelilerin kendini savunmaktan alıkonulduÄŸunu ancak rejime Rusya ve Ä°ran’ın silah vermeyi sürdürdüğünü kaydetti.

Hicab, “Biz de gerekirse taÅŸlarla savaÅŸacağız ama asla kendimizi savunmaktan vazgeçmeyeceÄŸiz.” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.