Sosyal Medya

Güncel

Suudi Arabistan, Yemen barışından umutlu

Yemen'deki iç savaşın taraflarından Husiler'in Suudi Arabistan'daki temasları devam ediyor. Suud Dışişleri Bakanı Cubeyr, Husi heyetinin hala Riyad'da olduğunu, siyasal bir çözüm bulmayı ümit ettiklerini söyledi



Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, başkent Riyad'da Husilerden bir heyetle Yemen krizine çözüm bulmak için görüşmeler yapıldığını söyledi.

Suudi Arabistan'ı ziyaret eden Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Murray McCully ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cubeyr, başkentte Husi heyetinin olup olmamasıyla ilgili soruya, "Ülkede bir Husi heyeti var ve onlarla görüşmeler sürüyor. Bu görüşmelerle Yemen krizine siyasi çözüm bulmayı amaçlıyoruz" dedi.

Suudi Arabistan'ın Yemen'den hiçbir çıkarı olmadığını vurgulayan Cubeyr, "Sınır bölgesinde ateşkes sağlandı şimdi ise Yemenli taraflar arasında müzakereler yoluyla bir yakınlaşma olması için çalışıyoruz" diye konuştu.

Cubeyr, müzakerelerin Yemen'de istikrarı tesis edecek ve BM'nin 2216 sayılı kararının uygulanmasını sağlayacak bir çözümle sonuçlanmasını umut ettiklerini kaydetti.

Husi heyetinde devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih temsilcilerinin olmadığını belirten Cubeyr, görüşmelerde ilerleme kaydettiklerini ifade etti.

Yemen medyasında mart ayı başında, bir Husi heyetinin, beraberindeki Suudi Arabistanlı asker Cabir el-Kabi ile Suudi Arabistan topraklarına girdiği ve orada bir askeri heyetle görüştüğü haberi yer almıştı.

Husilere yakın kaynaklar ise Aleb Sınır Kapısı yakınlarında Husiler ile Suudi Arabistan arasında gerçekleşen gizli görüşmelerde, Suudi Arabistanlı bir askerin ülkesine teslim edilmesi, cesetlerin takası ve karşılıklı olarak sınırın iki yakasındaki saldırıların durdurulması konusunda anlaşmaya varıldığını açıklamıştı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Koalisyon Güçleri Komutanlığının, Yemenli bazı aşiret liderlerinin sınır bölgesinde kısmi ateşkesin ilan edilmesi yönündeki talebini olumlu karşıladığı bildirilmişti.

Yemen'deki Husilerin Siyasi Konsey Başkanı Salih es-Sammad, geçen pazartesi yaptığı açıklamada, "Kimden gelirse gelsin saldırıların durdurulmasını sağlayacak hiçbir anlaşma veya girişime sırt çevirmeyeceğiz" ifadelerini kullanmıştı. BMGK'de nisan ayında kabul edilen 2216 sayılı karar, Husiler ile Salih yanlısı güçlerin, saldırı ve sivilleri öldürmeyi durdurup kentlerden çekilmesini, Husiler ile Salih yanlısı liderlerin gereken cezaları almasını öngörüyor.

Husilerin Yemen'deki ilerleyişini durdurmak amacıyla Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, geçen yıl 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adı verilen hava harekatı başlatmıştı. Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmış, ardından Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığı duyurulmuştu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.