Sosyal Medya

Güncel

Egeland: Rejim tıbbi malzemelere el koyuyor

Suriye’ye insani yardım ulaştırmaktan sorumlu BM yetkilisi Jan Egeland, Suriye rejiminin yardım ulaştırma çalışmalarını hâlen engellediğini ve konvoylardaki tıbbi malzemelere el koyduğunu açıkladı. Egeland rejimin kuşatma altında 3 bölgeye yardımların girmesine izin vermediğini de söyledi.



BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Ä°nsani Yardım Danışmanı Jan Egeland, Suriye rejiminin kasıtlı olarak insani yardımların ulaÅŸtırılmasını yavaÅŸlattığını, Åžam kırsalında yer alan ve kuÅŸatma altındaki bölgelerden Duma, Dareyya ve Harasta’ya yardımların giriÅŸine izin vermediÄŸini söyledi. Egeland, rejimin yardımlarların içinde bulunan cerrahi operasyonlarda kullanılan temel tıbbi malzemelere el koyduÄŸunu ve kuÅŸatılan bölgelerdeki yaralıların tahliyesine müsaade etmediÄŸini de belirtti.

Rusya ve Suriye üzerinde nüfuzu olan diğer ülkelere çağrıda bulunan Egeland, bu ülkelerin de yardımların ulaştırılması için çaba göstermesini istedi.

Açıklamasından sonra Al Jazeera canlı yayınına katılan Egeland, Åžam’ın kırsalındaki Madaya bölgesinde bir bombanın patlaması sonucunda yaralanan 3 çocuÄŸun kan kaybından dolayı öldüğünü söyledi. Rejimin yaralı çocukların hastanelere ya da saÄŸlık personellerinin çocuklara ulaÅŸmasına izin vermediÄŸi için öldüklerini söyleyen Egeland, yardıma izin verilseydi çocukların belki hâlâ yaşıyor olacağına iÅŸaret etti.

Muhaliflere ve IŞİD’e de kuÅŸatmalara son vermesi konusunda çaÄŸrıda bulunan Egeland, Suriye’nin doÄŸusunda yer alan Deyrizor’da IŞİD’in kuÅŸatması altındaki bazı bölgelere havadan yardım ulaÅŸtırılacağını belirtti.

Suriye Uluslararası Destek Grubu (USDG) Cenevre’de BM’nin arabuluculuÄŸunda yürütülen siyasi çözüm çabalarına desteklemek amacıyla iki görev gücü kurdu. Bu görev güçleri ateÅŸkesi izlemek ve insani yardımları ulaÅŸtırmaktan sorumlu.

Suriyeli muhaliflerin rejimin BM’nin 2254 sayılı kararında yer alan; kuÅŸatmaların kaldırılması, bombardımanın durdurulması ve tutukluların serbest bırakılması gibi iyi niyet adımları uygulaması gerektiÄŸi konusunda ısrarını haklı bulan de Mistura, 7 Åžubat’ta Cenevre’deki görüşmeleri askıya almıştı.

Suriye'de 'Şiddeti azaltma' anlaşması 27 Şubat'ta yürürlüğe girmesi ve insani yardımları ulaştırma konusunda kısmi ilerleme kaydedilmesinden sonra Cenevre görüşmeleri 14 Mart'ta tekrar başlatılmıştı. Görüşmelerin ikinci turu 09-10 Nisan'da başlaması planlanıyor.

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.