Sosyal Medya

Coğrafyamız

Pakistan: Nükleer gücümüz tehdit için değil

Son dönemde Pakistan'a karşı başlatılan nükleer baskılara karşı açıklama geldi



Pakistan Dışişleri sekreteri Aziz Çaduri, ABD'de yaptığı basın toplantısında Pakistan'ın nükleer silahlarının savunma ve caydırıcılık için varolduğunu açıkladı.

Washington’da 52 devlet ve hükümet baÅŸkanının yanı sıra bazı uluslararası kuruluÅŸların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleÅŸen Nükleer Güvenlik Zirvesi öncesi konuÅŸan Aziz Çaduri, Pakistan'ın mevcut nükleer gücünün sadece savunma ve tehditlere karşı caydırıcılık için olduÄŸunu açıkladı. Çaduri, bugüne kadar Pakistan hiçbir ÅŸekilde nükleer ihlal gerçekleÅŸtirmediÄŸini ve programın tüm dünya için güvenli olduÄŸunu bildirdi.

Daha önce benzer açıklama Pakistan Ordusu tarafından yapılmıştı. Ordu, nükleer silahlanmanın Güney Asya'da istikrarın sağlanmasında caydırıcı etkisini sürdürdüğü açıklamıştı.

Geçtiğimiz günlerde Pakistan'ın gelecek 10 yılda dünyanın üçüncü büyük nükleer silah stokuna sahip ülkesi olabileceğine ilişkin bir rapor yayınlanmıştı.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı ve Stimson adlı düşünce kuruluşlarının ortak çalışması sonucu hazırlanan raporda, Pakistan'ın gelecek 10 yılda dünyada üçüncü büyük nükleer silah stokuna sahip ülke haline gelebileceği belirtildi. Rapor, Pakistanlı yetkililer tarafından tepkiyle karşılandı.

Pakistan Savunma Bakanlığı Müsteşarı emekli Korgeneral Muhammed Alem Hattak, ülkesinin 10 yıl içinde dünyanın en büyük üçüncü nükleer gücü olacağını iddia eden raporun "kara propaganda" olduğunu söyledi.

ABD BASKISI ARTMAYA BAÅžLADI

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry Pakistan'ın nükleer çalışmalarında kısıtlamaya gitmesini istemişti. Washington'da gerçekleşen Pakistan-ABD startejik diyalog görüşmesinde Kerry, Navaz Şerif öncülüğünde önemli değişimler yaşanacacağını da söylemişti.

ABD BAŞKAN ADAYI TRUMP'TAN TEHDİT AÇIKLAMASI

ABD Başkan adaylarından Donald Trump, 2001'deki Afganistan işgalinin hayati bir yanlış olduğunu söylese de Pakistan'ın nükleer gücünden dolayı ABD askerlerinin Afganistan'da kalması gerektiğini ifade etmişti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.