Sosyal Medya

Dünya

Bangladeş'te Kasım Ali'ye İdam Cezası

Bangladeş'te Cemaati İslami Liderleri Mir Kasım Ali'nin idam kararı temyiz mahkemesinde onandı..



Bangladeş'te Cemaat-i İslami liderlerinden Kasım Ali, ülkede 43 yıl önce yaşanan iç savaşta suç işlediği gerekçesiyle idam cezasına çarptırıldı.

BangladeÅŸ Uluslararası SavaÅŸ Suçları Mahkemesi, Cemaat-i Ä°slam liderlerinden Mir Kasım Ali'yi 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında toplu katliam, adam kaçırma, esir alma ve iÅŸkence suçlarından yargıladı. Cemaat-i Ä°slami'nin finansal iÅŸlerinden sorumlu en önemli ismi ve partinin en etkili liderlerinden olan Ali, yargılandığı 14 suçun sekizinden hüküm giyerek idamla cezalandırıldı.

Cemaat-i Ä°slami liderlerinden Motiur Rahman Nizami de 29 Ekim'de aynı mahkeme tarafından idam cezasına çarptırılmıştı. Cemaat-i Ä°slami, Nizami'ye verilen idam cezasına tepki olarak bugün 48 saat sürecek greve baÅŸladı. Parti liderlerinden Mujibur Rahman, perÅŸembe günü de ülke çapında greve gideceklerini duyurdu.

BangladeÅŸ Uluslararası SavaÅŸ Suçları Mahkemesi, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan ordusuyla iÅŸbirliÄŸi yapmak, cinayet, tecavüz ve yaÄŸma suçlamalarıyla Nizami'yi idam cezasına çarptırmıştı.

Cemaat-i Ä°slami liderlerinden Abdülkadir Molla, insanlığa karşı suç iÅŸlediÄŸi gerekçesiyle geçen yıl idam edilmiÅŸti. Bir baÅŸka lider Äžulam Azzam da 90 yıl hapse mahkum edilmiÅŸ, 24 Ekim'de solunum yetmezliÄŸi tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiÅŸti. Delvar Hüseyin Seyidi'ye verilen idam cezası ise müebbet hapse çevrilmiÅŸti. 

Ãœlkedeki muhalefet partileri ve Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü tarafından adil yargı imkanı sunmadığı gerekçesiyle eleÅŸtirilen BangladeÅŸ Uluslararası SavaÅŸ Suçları Mahkemesi, 2009 yılında iktidardaki Avami Ligi Partisi tarafından 1971'deki iç savaÅŸta iÅŸlenen suçları araÅŸtırmak için kurulmuÅŸtu. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.