Sosyal Medya

Güncel

'Tek hedef Suriye'nin bütün olması'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ülkesinin B planının Suriye'de federal bir yapının oluşturulması olmadığını belirterek, “Tek bir hedef var. Suriye halkının seçtiği bir yönetim tarafından yönetilen ülkenin mezhep ayrımı gözetmeden bütün olması" dedi.



ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby,  günlük basın toplantısında, Suriye’de çatışmaların sonlandırılması anlaÅŸması hakkındaki soruları yanıtladı. Sözcü, Suriye'de kısmi ve geçici ateÅŸkes niteliÄŸindeki çatışmaların sonlandırılması anlaÅŸmasının yürürlüğe girmesinin ardından tartışılan "B planı”nın Suriye'de federal bir yapının oluÅŸturulması olmadığını belirterek, “Tek bir hedef var. Suriye halkının seçtiÄŸi bir yönetim tarafından yönetilen ülkenin mezhep ayrımı gözetmeden bütün olması" dedi.

ABD Senatosu Uluslararası Ä°liÅŸkiler Komitesi’nde konuÅŸan ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry, Rusya ya da diÄŸer tarafların ateÅŸkesi bozması durumunda sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağını söylemiÅŸ ve “Ä°hlâlde bulunmaları durumunda cezasız kalacağını düşünenler, çok büyük hata yapar. Masada baÅŸarısız olmamız durumunda uygulanacak ‘B planı’ hakkında önemli tartışmalar yapıyoruz.” demiÅŸti.

"İstediğimiz değil, olmasından korktuğumuz bir durum"

Çatışmaların durmaması halinde daha önce ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry'nin dile getirdiÄŸi "B planı"na iliÅŸkin konuÅŸan Sözcü Kirby, Kerry’nin sözlerinin anlamının dışına çıkarıldığını vurgulayarak, “Bu bizim istediÄŸimiz deÄŸil, olmasından korktuÄŸumuz bir durum” dedi. Kirby, Suriye'de hedefin ülkenin bütünlüğü olduÄŸunu belirterek şöyle devam etti:

"Suriye halkının seçtiği bir yönetim tarafından yönetilen ülkenin mezhep ayrımı gözetmeden bir bütün olması tek hedefimizdir. Beşşar Esed'i içermeyen ve Suriye'nin geleceği hakkında sorumluluk taşıyan ve ihtiyaçlarına cevap veren bir yönetim. Bu bölünmeden farklı birşey. Bölünmede, ülke yarı özerk bölgelere ayrılır ve bu bizim istediğiz bir durum değil."

"Erken sonuçlar cesaret veriyor"

Kirby, Suriye’de çatışmaların sonlandırılmasına iliÅŸkin ihlâlleri yakından takip etmeye devam ettiklerini söyledi. AnlaÅŸmanın ihlâl edildiÄŸine dair son 24 saat içinde önemli bir haber almadıklarını belirten Kirby, “Erken sonuçlar cesaret veriyor” ifadesini kullandı.

Kirby, “Küçük boyutta ihlalleri gözardı edip hiç ihlâl edilmediÄŸini söyleyemem. Elimizden geldiÄŸince takip etmeye çalışıyoruz. Bu büyük ölçüde tarafların haber vermesini gerektiren bir durum” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Suriye'de anlaşmanın ardından ciddi bir şekilde şiddetin azaldığını gözlediklerini bildiren Kirby, bu konuda bir şüphelerinin olmadığını söyledi.

Kirby, Rusya'nın gerçekleştirdiği hava saldırılarından da benzeri bir sonuç gördüklerini kaydederek, "Bu matematiksel bir gerçek. Fakat, Rusya'nın ve rejimin yaptıkları hava saldırılarının kimi hedef aldığı konusunda kusursuz bir bilgi için değerlendirmeler devam ediyor" dedi.

"Irak'taki Şii milislerin Tahran'a bağlı olduğu fikri yanlış"

Toplantıda ayrıca Kirby'e, ABD yönetiminin Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'den Irak'taki Şii güçlerin dağıtılmasını istediği yönündeki haberler soruldu.

Bu haberleri görmediğini belirten Kirby, ABD'nin Irak'taki Şii güçleri hakkındaki pozisyonlarına ilişkin bilgi verdi. Kirby şunları kaydetti:

"Böyle bir istekte bulunulduğunu sanmıyorum. Bütün Şii milislerin ve güçlerin İran tarafından kontrol edildiği ve bu sebeple kötü oldukları fikri yanlış. Tam tersine, birçoğunun Tahran bağlantısı ya da Iran Devrim Muhafızları Güçleri'yle bağlantıları yok ve çoğu DAEŞ'e karşı savaşıyor."

Kaynak: AA, Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.