Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Dünyanın en büyük istihbarat servisi 'Google' oluyor!

Dünyanın en yaygın arama motoru Google bir fotoğrafın nerede çekildiğini belirleyen bir istihbarat sistemi geliştirdi



Dünyanın en yaygın olarak kullanılan arama motoro Google, bir fotoÄŸrafın nerede çekildiÄŸini belirleyebilen GPS’in dahi bilmediÄŸi yerleri tespit eden yapay bir istihbarat sistemi geliÅŸtirdi. PlaNet adı verilen yeni sistem, çok tanınan anıtlar, ÅŸehir manzaraları olmadan da bir fotoÄŸrafın nerede çekildiÄŸini rahatlıkla belirleyebiliyor

Google’ın PlaNet adını verdiÄŸi sistem, bina tarzları, diller ve bitki yaÅŸantısı gibi farklı unsurları kıyaslayabilmek için milyonlarca fotoÄŸraf ve 26 bin ÅŸebekeden oluÅŸan bir veri tabanı kullanıyor.

“PlaNet fotoÄŸrafları sokak seviyesinde yüzde 3,6, ÅŸehir ölçeÄŸinde ise yüzde 10,1 oranında da yerelleÅŸtirebiliyor. FotoÄŸrafların yüzde 28,4’ü ülke seviyesinde, yüzde 48’ı kıta seviyesinde doÄŸru bir ÅŸekilde sınırlandırılıyor.” Bu cümleler projeyle ilgili araÅŸtırma yapan ekibin Christian Science Monitor’de yayınlanan yazısından.

Ekip ayrıca çok seyahat edenlerle PlaNet’i kıyasladı. Ä°nternet oyunu Geoguessr’ı kullanan PlaNet, dünya turu yapmış 10 dünya kiÅŸiyle yerleri belirleme konusunda yarıştı.

Bu yarışta PlaNet 1131,7 km hata payı ile 50 noktanın 28’ini buldu. Dünya turu yapanların ortalama hata payı ise 2320,75 km oldu.

Ancak yazılımın hala bazı eksiklikleri var. Örneğin, yazılım uzak ve az ziyaret edilen yerleri tanıyamıyor.

PlaNet’ı dev sunucular ve süper bilgisayarlarla dolu bir oda gibi düşünseniz de, araÅŸtırmacılar programın yarım gigabyte bile olmadığını yani kolayca akıllı telefonlarınıza indirebileceÄŸinizi belirtiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.