Sosyal Medya

Dünya

Merkel: Türkiye'siz çözüm olmaz

Avrupa sığınmacı akını karşısında çaresiz kaldı. Almanya Başbakanı Merkel'den de "Türkiyesiz çözüm olmaz" açıklaması geldi.



Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel sığınmacı krizinin çözümü konusunda açıklamalarda bulundu. Sorunun çözümü konusunda bugüne kadar yürütülen Türkiye-AB iÅŸbirliÄŸinin sürdürülmesinden yana olduÄŸunu kaydeden Merkel, B planının olmadığını açıkladı.

Dün akÅŸam ARD’de yayınlanan bir programa katılan BaÅŸbakan Angela Merkel, gündeme iliÅŸkin soruları yanıtladı. Zor bir dönemden geçildiÄŸini kaydeden Merkel, Alman halkından sabır istedi. Süreci, “Tarihimizin çok önemli bir dönemi” diye nitelendiren Merkel, Almanya’nın dünyadaki imajının da bu durumdan etkileneceÄŸini söyledi.

“SINIRLARI KAPAMAK ÇÖZÃœM DEĞİL”

“Sığınmacı krizinin sınırları kapatarak çözüleceÄŸine kimse inanmamalı” ifadelerini kullanan Merkel, kendisinin Avrupa fikrinin ayakta kalması için uÄŸraÅŸtığını belirterek, bugüne kadar yürüttüğü politikaları sürdüreceÄŸi mesajı verdi.

“B PLANIMIZ YOK”

Almanya’ya daha az sığınmacı gelmesi konusunda çaba harcadığını vurgulayan Merkel, B planının olup olmadığı sorusuna ise, net bir ÅŸekilde “Benim B planım yok” dedi. Hollanda ve AB komisyonu ile birlikte Türkiye ile makul bir çözüm üzerinde çalışıldığına deÄŸinen Merkel, doÄŸru yolda olduÄŸunu ve gelecek hafta yapılacak Türkiye-AB zirvesinden çözüm çıkacağını umduÄŸunu dile getirdi.

"TÃœRKÄ°YE OLMADAN OLMAZ"

AB ile Türkiye arasında sorunun çözümüne iliÅŸkin görüşmeler sürerken özellikle Balkan ülkelerinin kendi çözümünü aramasını eleÅŸtiren Merkel,”18 Åžubat’ta yapılan zirvede AB ülkeleri sınırların korunması, Türkiye-AB iÅŸbirliÄŸi ve NATO’nun devreye girmesi konusunda ortak tavır aldı. Ancak bir çoÄŸu bunun olacağına inanmıyor. Böyle yaklaşıldığı sürece çözüm olmaz. Ben tüm gücümle bunun gerçekleÅŸmesi için çalışıyorum. Türkiye’nin NATO’nun devreye girmesi, sınırların korunması ve Frontex ile iÅŸbirliÄŸi konusunda taahhüdü açık. Bu Türkiye’nin çözüm konusunda attığı büyük bir adım. Sınırların korunduÄŸu görününce, Türkiye’nin yükünün hafifletilmesi için sığınmacı alınması fikrine sıcak bakılacaktır. Ben doÄŸru bulduÄŸum bu yolun sürdürülmesinden yanayım. Belki yavaÅŸ ilerliyor ama önemli adımlar atıldı. 3 milyar euro bulundu, ilk projeler devreye giriyor. Ege’de sınırların korunması için iÅŸbirliÄŸi yapılıyor. Bir taraftan Türkiye’ye seninle anlaÅŸma yapıyorum ama, olacağına inanmıyorum. Bu nedenle de kendi çözümümü arıyorum demek doÄŸru deÄŸil” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.