Sosyal Medya

Güncel

'Türkçe Avrupa Birliği'nin resmi dilleri arasına girsin'

Kıbrıs’ta KKTC ile Rum Kesimi arasında sessiz sedasız devam eden barış görüşmelerinde hiç beklenmedik bir hamle gerçekleşti. Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis, AB’ye mektup yazarak, “Türkçe de Avrupa Birliği’nin resmi dilleri arasına girsin” talebini iletti.



Anastasiadis, mektubu 17 Åžubat’ta AB Dönem BaÅŸkanlığı’nı yürüten Hollanda’ya gönderdi. Ayrıca, AB Komisyonu’na da benzer bir mektup göndererek, Türkçe’nin resmi diller arasına girmesini talep etti.

“TÃœRKÇE RESMÄ° DÄ°L OLURSA…”

Anastisiadis mektubunda “Size bu mektubu, hükümetimin Türk dilini AB’nin resmi dilleri arasına girmesi için aldığı kararı bildirmek için yazıyorum” ifadesini kullandı.
2002 yılında Kıbrıs’ın AB’ye üye yapılmadan önce gerçekleÅŸen “üyelik görüşmeleri” sırasında da, Türkçe’nin AB’nin resmi dilleri arasına dahil edilmesinin söz konusu olduÄŸunu hatırlatan Rum Lider, o dönemde bunun “yüksek maliyet” ve “pratik gerekçeler” nedeniyle üzerine gidilmediÄŸini hatırlattı. Anastasiadis mektubunda, “Kıbrıs’ta çözüme ulaşılmasını bir önÅŸart olarak kabul etmeden, çözüme ulaşılması olasılığı çerçevesinde, AB’nin Türkçe’yi kullanır hale gelmesi için gerekli hazırlıkların yapılmasının zamanı geldiÄŸine inanıyoruz” dedi.

AB’NÄ°N 24 RESMÄ° DÄ°LÄ° VAR

AB’nin halen 24 resmi dili bulunuyor. Her belgenin tüm resmi dillerde çıkması için AB’de halen 6 bin kadrolu çevirmen çalışıyor. Ancak bu sayı yeterli olmadığından çok sayıda yarı zamanlı çevirmenden de yararlanılıyor. Belgelerin tüm resmi dillere çevrilmesi için yılda 450 milyon euro harcanıyor.

TÃœRKÇE’NÄ°N RESMÄ° DÄ°L OLMASININ MALÄ°YETÄ° YILLIK 37 MÄ°LYON EURO

AB Komisyonu sözcüsü, halen 24 olan resmi dil sayısının 25′e çıkması halinde bunun maliyetinin yıllık 37 milyon euro olacağını da açıkladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.