Sosyal Medya

Kültür

İtalyan yazar Umberto Eco öldü

İtalyanların dünyaca ünlü yazarı, bilim adamı, göstergebilim uzmanı, eleştirmen ve düşünür Umberto Eco, 84 yaşında hayatını kaybetti.



İtalyan basınına yansıyan haberlere göre, İtalya'nın dünyaya kazandırdığı, son 50 yıla eserleri, bilimsel çalışmaları ve fikirleriyle damgasını vuran ve dünya genelinde pek çok kitleye ulaşan aydın isim Umberto Eco, dün akşam yerel saatle 22.30 sularında evinde yaşamını yitirdi.

Eco'nun özellikle kendisinin dünya genelinde tanınmasını sağlayan 1980 yılında yazdığı Gülün Adı kitabı ile Foucault Sarkacı, Baudolino, Prag Mezarlığı ve son çıkardığı Sıfır Sayı kitapları farklı dillere çevrilmiş, milyonlarca adet basılmıştı.

Döneminin önemli düşünürlerinden biri olarak kabul edilen Eco'nun uluslararası boyutta pek çok ödülü ve İtalya, Almanya, Fransa'dan devlet nişanları ve şövalye unvanları vardı.

İtalya'nın Alessandria kentinde 5 Ocak 1932'de dünyaya gelen Umberto Eco, 1954 yılında ortaçağ felsefesi ve edebiyatı üzerine yazdığı tezle Torino Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra 1961 yılında akademik kariyerine başlayarak, sırasıyla Torino, Floransa ve Bologna üniversitelerinde bilimsel çalışmalarını sürdürdü. Göstergebilim alanında yaptığı araştırmalarla da bilinen Eco, 1950'li yıllarda İtalyan radyo televizyon kanalı RAI'nin kültür programlarında görevler aldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.