Sosyal Medya

Dünya

Avusturya'da İslam Yasası'nın ilk kurbanı imam

Avusturya'da bir camide görev yapan din görevlisi Yakup Aynagöz, İslam Yasası kapsamında vize verilmemesi nedeniyle ülkeden ayrıldı



Avusturya'da bir camide görev yapan din görevlisi Yakup Aynagöz, İslam Yasası kapsamında vize verilmemesi nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Aşağı Avusturya eyaletine bağlı St. Veit an der Gölsen'de bir camide imam olarak görev yapan Yakup Aynagöz, İslam Yasası kapsamında vize verilmeyen ilk imam oldu. Ülkeyi terk etmesi için geçtiğimiz hafta polislerin evine baskın düzenlediği Aynagöz, bugün eşiyle birlikte Viyana Uluslarası Havalimanı'na geldi. Havalimanında Avusturya polisi tarafından zorluk çıkartılan ve yaklaşık yarım saat bekletilen Aynagöz, avukatının müdahalesi sonucu işlemlerini tamamlayabildi.

Oturum izni verilmeyen Aynagöz, iÅŸlemlerin ardından polislerin gözetimi altında uçaÄŸa götürüldü. Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı'na baÄŸlı olarak çalışan Aynagöz, Ä°slam Yasası kapsamında ülkeyi terk etmek zorunda kalan ilk imam oldu.

Salzburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Öğretim Üyesi ve Avukat Metin Akyürek, Avusturya Türk İslam Birliği'ne (ATİB) bağlı din görevlilerine İslam Yasası kapsamında vize verilmediğini ve çalışmalarına müsaade edilmediğini belirterek, "Zorunlu olarak ülkeyi terk etmek zorunda kaldı" dedi.

Ä°slam Yasası kapsamında Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı'na baÄŸlı memurların Avusturya'da çalışmalarına imkan bulunmadığını kaydeden Akyürek, "Bundan sonraki süreçte ATÄ°B'in kaç tane hocası varsa zorunlu olarak geri dönmek zorunda kalacak. Toplam 65 din görevlisi ülkeyi terk etmek zorunda kalacak. Hocaların gönderilmesi Ä°slam Yasası'ndaki finansman yasağından kaynaklanıyor. Biz, finansman yasağının anayasa aykırı olduÄŸu görüşündeyiz. Bu maddeyi en kısa sürede Anayasa Mahkemesi'ne götüreceÄŸiz" diye konuÅŸtu.

Yaklaşık 600 bin Müslümanın yaşadığı Avusturya'da, dernek statüsünde 300'ün üzerinde cami bulunuyor ve bunlardan 65 tanesinde Türkiye'den gönderilen imamlar görev yapıyor.

Avusturya Meclisi tarafından 25 Şubat 2015'te kabul edilen İslam Yasası, din ve örgütlenme özgürlüğü ile eşitlik haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle eleştiriliyor.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.