Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Kara birliklerinin zamanlaması bize bağlı değil'

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyir, Suriye'ye göndermeye hazır olduklarını duyurduğu kara birlikleriyle ilgili detayların görüşüldüğünü, ABD öncülüğündeki koalisyonun talebi halinde gönderileceğini söyledi. Kara birlikleri açıklaması ve Suudi jetlerinin İncirlik'e gelmesi üzerine İran'dan da sert bir açıklama geldi.



Suriye’ye özel harekât gücü göndermeye hazır olduÄŸunu açıklayan Suudi Arabistan’ın DışiÅŸleri Bakanı Adil Cubeyir, Suudi kara birliklerinin Suriye’ye giriÅŸinin ancak ABD öncülüğündeki uluslararası IŞİD karşıtı koalisyonun kararıyla gerçekleÅŸeceÄŸini söyledi:

“Krallığın kara harekâtı için Suriye’ye özel birlikler gönderme hazırlığı, koalisyonun IŞİD’e karşı karada da bir parçasının olması kararıyla doÄŸrudan baÄŸlantılı. Dolayısıyla zamanlaması bize baÄŸlı deÄŸil. Zamanlama ve birliklerin büyüklüğü üzerine hâlâ çalışılıyor.”

Suudi Arabistan ve Körfez’deki müttefiklerinden BirleÅŸik Arap Emirlikleri Åžubat ayının başında kara birlikleri göndermeye hazır olduÄŸunu duyurmuÅŸ, ABD Savunma Bakanı Carter’la konuyu Brüksel’de görüşmüştü. Carter da iki Körfez ülkesinin sınırlı birliklerinin Suriye’de IŞİD’in üs olarak kullandığı Rakka’yı geri almak için muhaliflere yardımcı olacağını duyurdu.

ÇavuÅŸoÄŸlu da ‘kara operasyonu’ dedi

Suriye için PerÅŸembe günü Münih’te varılan ‘saldırıların durdurulması’ anlaÅŸmanın ertesinde, sahada kritik geliÅŸmeler yaÅŸanıyor. Rusya anlaÅŸmayı kapsamayan IŞİD ve Nusra dışında ‘diÄŸer terör örgütlerini’ de vurmaya devam edeceÄŸini duyurdu.

Türk DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu da, Münih’te Suriye Destek Grubu ülkelerinin aldığı ‘saldırıların durdurulması’ kararının ardından yaptığı açıklamada, IŞİD’i bitirmek için tüm koalisyon ülkelerinin kara harekatı da yapması gerektiÄŸini söyledi:

“Kara operasyonu da olması lazım. Böyle bir strateji olursa 'Türkiye ve Suudi Arabistan biz hepimiz kara operasyonuna girebiliriz' dedik. Suudi Arabistan ÅŸimdi Türkiye'ye uçak da gönderiyor, Ä°ncirlik'e. Buradaki terör örgütlerinin arkasına sığınmak yerine 65 ülkenin havadan karadan DAEÅž terör örgütünü temizlemesi gerekiyor. Böyle olursa Rusya'nın 'DAEÅž mi Esad mı' gibi 'Daha iyi ÅŸeytanı seçin' deme durumuna da gelinmez.”

ÇavuÅŸoÄŸlu, “Suudi Arabistan askerleri Türkiye sınırından Suriye'ye girer mi?" sorusuna ise “Bu bir temenni, planlanmış bir ÅŸey deÄŸil” cevabını verdi.

Ä°ncirlik’e Suudi jetleri geldi

ABD, Türkiye’nin terör örgütü olarak Kabul ettiÄŸi PKK’nın Suriye kolu YPG ile sahada iÅŸbirliÄŸi yaparken Türkiye, angajman kuralları gereÄŸi son iki günde Suriye’nin kuzeyinde YPG mevzilerini vurdu. Vurulan Azez-Mare bölgesine YPG güçlerinin girmesi Ankara'nın kırmızı çizgisi. Ankara bölgenin IÅžD'den temizlenmesinin ardından Suriyeli Arap ve Türkmenlerden oluÅŸan ılımlı muhalefetin yerleÅŸmesini istiyor.

Temmuz 2015’te Ä°ncirlik Ãœssü ABD'ye açılırken de Ankara bu talebini dile getirmiÅŸti. Ancak ABD, Suriye'nin kuzeyinde YPG'nin de içinde olduÄŸu gruplara yönelik desteÄŸini sürdürdü.

Temmuz 2015'ten bu yana ABD’nin ve batılı koalisyon ülkelerinin Suriye’de IŞİD’e yönelik hava saldırıları için kullandığı Ä°ncirlik Ãœssü’ne cumartesi akÅŸamı Suudi Arabistan jetleri de geldi.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Danışmanı Ahmet Asiri, Münih kararından iki gün sonra, cumartesi günü IŞİD'e karşı mücadele kapsamında Adana'daki İncirlik üssüne gönderileceği açıklanan jetlerin üsse vardığını söyledi.

‘Ä°zin vermeyeceÄŸiz’

Bu geliÅŸmelerin ardından Ä°ran Genelkurmay BaÅŸkanı Yardımcısı General Mesud Cezayiri, Suudi Arabistan’ı kara birlikleri gönderme konusunda uyardı:

“Suriye’deki durumun isyancıların istediÄŸi ÅŸekilde ilerlemesine izin vermeyeceÄŸiz. Bugün Suriye’de savaÅŸan teröristler ya Suudi Arabistan’ın ya Amerika’nın ya da bölgedeki gerici güçlerin birlikleridir. Bugün Suriye ordusunun zaferleri karşısında Suriye’ye asker göndermek istiyorlar ancak bu bir blöf ve psikolojik savaÅŸtır.”

Yaklaşık beÅŸ yıldır süren Suriye savaşında Ä°ran, Esed rejiminin en büyük destekçilerinden. Ä°ran’a baÄŸlı milisler ve Ä°ran’ın desteklediÄŸi Hizbullah güçleri Suriye sahasında muhaliflere karşı savaşıyor. Rusya’nın da Eylül ayında hava bombardımanıyla Suriye’ye müdahale etmesinin ardından Esed güçleri ilerleme kaydetmiÅŸti. Bunun üzerine muhalifleri destekleyen Suudi Arabistan da ‘IŞİD’e karşı savaşı yoÄŸunlaÅŸtırmak amacıyla’ Ä°ncirlik’I kullanacağını ve sahaya kuvvet göndermeye hazır olduÄŸunu duyurmuÅŸtu.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.