Sosyal Medya

Güncel

'ABD, Afganistan'a yeniden asker gönderecek'

ABD şubat ayı sonuna kadar bir tabur ABD askerinin, ABD ve İngiltere'nin 10 yıl boyunca Taliban'ı kuşatmak için mücadele verdiği Helmand kentine gönderileceği kaydedildi.



İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Taliban militanlarının başarısı, ABD yönetimini Afganistan'daki askeri varlığını artırmaya zorladı.

Afgan güvenlik güçlerinin Taliban'ın iktidara geri dönme tehdidini ortadan kaldıracak kapasitede olmadığının vurgulandığı haberde, şubat ayı sonuna kadar bir tabur ABD askerinin, ABD ve İngiltere'nin 10 yıl boyunca Taliban'ı kuşatmak için mücadele verdiği Helmand kentine gönderileceği kaydedildi.

ABD'NÄ°N YAKLAÅžIK 10 BÄ°N ASKERÄ° BULUNUYOR

ABD'nin Afganistan'da halihazırda 9 bin 800 civarında askeri bulunuyor. ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'daki ABD askerlerinin sayısı ile ilgili planında geçtiğimiz ekim ayında son yaptığı değişiklikle 2017 sonuna kadar ülkede 5 bin 500 askerin kalacağını açıklamıştı.

Cumhuriyetçi senatörler ise Obama'nın Afganistan'da asker sayısının azaltılmasını öngören planını yoğun biçimde eleştirmişti.

'ISAF'IN YERÄ°NÄ° KARARLI DESTEK MÄ°SYONU ALMIÅžTI'

Afganistan'da ABD öncülüğündeki güçlerin 14 yıl süren işgalinin ardından, NATO operasyonlara son vermiş ve Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü'nün (ISAF) yerini 2015'te Kararlı Destek Misyonu almıştı.

Afgan askerlerinin eğitilmesi, danışmanlık ve destek amacıyla kurulan ve 42 ülkeden 13 bini aşkın personele sahip bu Misyon'un, Bagram'da merkezi ve dört kentte ofisi bulunuyor. Ancak Taliban'la savaşın en sıcak noktalarından Helmand'da Misyon'un herhangi bir ofisi ya da destek gücü yok.

'TALİBAN'IN SALDIRILARINI ÖNGÖREMEDİK'

Obama tarafından ABD'nin Afganistan komutanı olarak aday gösterilen Korgeneral John Nicholson, ocak ayı sonunda yaptığı açıklamada, Afganistan'da son dönemde artan Taliban saldırılarını öngöremedikleri için koalisyon güçlerinin hedeflerine ulaşamadığını söylemişti.

ABD yönetiminin Afganistan'daki asker sayısını azaltma yaklaşımını benimsediğini ifade eden Nicholson, bununla beraber, ülkede son dönemde sayıları artan terör gruplarıyla mücadele çerçevesinde Washington'ın doğru oranda terörle mücadele kapasitesine sahip olup olmadığı konusuyla yakından ilgileneceğini belirtmişti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.