Sosyal Medya

Dünya

Jose Mujica: İhtiyaç olarak tanımladığınız şeyleri elde etmeye çalışırken, adım atacak haliniz kalmayacaktır

Eski Uruguay devlet başkanı Jose Mujica, Arabic RT'ye verdiği röportajda, bazı Batılı ülke yöneticilerinin halkı dolandırarak orta sınıfı nasıl soyduklarını anlattı.



Eski Uruguay devlet başkanı Jose Mujica, Arabic RT'ye verdiği röportajda, bazı Batılı ülke yöneticilerinin halkı dolandırarak orta sınıfı nasıl soyduklarını anlattı.

Artık dünya üzerinde dolandırıcılık ve yolsuzlukla mücadele etmenin oldukça güç olduğunu ve yolsuzlukların doğurduğu olumsuz etkilerle başa çıkmanın neredeyse imkânsız olduğunu belirten Mujica, neo-liberalizm fikrinin çağdaş kapitalist dünyadaki tanıtım evresinin tamamlandığını ve bu fikrin büyük kesimlerce kabul gördüğünü söyledi.

Neo-liberalizmin ekonomistlerin birbirine gözü kapalı kör bir ÅŸekilde güvenmesini saÄŸladığını, piyasada ciddi bir rekabete sebep olduÄŸunu ve ekonomide mutlak özgürlüğün önünü açtığını ifade eden Mujica, herkesin paraya odaklanması ve finansal sektörün dönüşümüyle bu zümrenin dünyaya egemen olduÄŸunu belirtti. 

Mujica, bugün dünyanın dört bir yanında kamulaştırma ve haciz süreci yaşandığını belirtti ve para kaybedenlerin bankacılar ve yatırımcılar değil, bankalar olduğunu belirtti. Mujica bu koşullarda hayat sürerken, insanlara ılımlı ve itidalli olma çağrısında bulundu ve aşırıya kaçıp çok harcamaktan kaçınmalarını söyledi. Mujica sözlerine şöyle devam etti: "Kimseyi mağarada yaşamaya çağırmıyorum ancak insanlar da ellerinden geleni yapmalılar, elbette herkes çalışmalı ama çok yoğun bir şekilde değil. Ve insanlar çok fazla harcama yapmaktan ve tüketim çılgınlığından kesinlikle kaçınmalılar."

"Bir yandan da hayat mücadelemize devam etmeliyiz" diyen Mujica şunları ekledi: "Eğer çantanı ihtiyaç olarak tanımladığın farklı farklı eşyalarla doldurmak için çabalarsan sonunda bunların büyük kısmını elde edersin, hatta belki hepsini de elde edebilirsin ancak onları elde ettiğinde adım atacak halin kalmayacaktır."

2010-2015 yılları arasında Uruguay devlet başkanlığı yapan 80 yaşındaki Jose Mujica, dünyanın en fakir devlet başkanı olma özelliğini taşıyordu, karısıyla beraber çiftçilik yapan Mujica, maaşının %90'ını da hayır işlerinde ve yardım için kullanıyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.